Industriell overflatebehandler

Hvorfor valgte du å bli industriell overflatebehandler?
– Etter videregående skole, hvor jeg gikk helse og sosial med påbygg, begynte jeg tilfeldig å jobbe i Jæren Oveflatebehandling AS . Deretter ble jeg interessert i faget, og fikk mye praktisk erfaring underveis. Ledelsen i bedriften oppmuntret meg til å ta fagbrevet.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg er nå fungerende produksjonsleder. Da har jeg litt andre oppgaver enn det resterende av de ansatte har.
Dagen starter med at jeg må få kontroll på jobber som skal leveres og som må utføres denne dagen. Deretter setter jeg de ansatte i gang med oppgaver. Utover dagen følger jeg dette opp, og bidrar selv der det er nødvendig, med overflatebehandling eller klargjøring. Mot slutten av dagen planlegger jeg for kveldsskift og hva som kan vente til neste dag.
Hva kreves for å kunne jobbe som industriell overflatebehandler?
– Dette yrket krever planlegging, forståelse og tålmodighet. Du må også ha teknisk forståelse med tanke på underlag i forhold til overflatebehandling, tykkelse, mengde og liknende.
Nøyaktighet, det er viktig. Dette er et håndverk, det er lite som gjøres maskinelt, og vi har ulike deler som krever ulik behandling.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Denne jobben er for deg som liker høyt arbeidstempo og varierte dager, og at man lærer noe nytt hele veien.
Det passer ikke for deg som kun vil ha rutiner i hverdagen. Det er et yrke som gir mestringsfølelse når du lærer noe nytt.
Hva liker du best med å være industriell overflatebehandler?
– Jeg liker best at det er travle dager som gjør at tiden går kjempefort. I tillegg er det kjekt å hele tiden lære noe nytt om faget.
Hva liker du minst?
– Det er jeg usikker på. Dette yrket er jo et håndverk, det kan av og til være kjedelig når vi må gjøre ting om igjen grunnet feil. Samtidig lærer vi jo noe av disse feilene også.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan ta Frosio-inspektør, det er et kurs på tre uker som gir nye muligheter innenfor bransjen. Hvis du ønsker, kan du også jobbe offshore. Du kan ta teknisk fagskole. Det har jeg lyst til å gjøre en dag.
Hva tjener en industriell overflatebehandler?
– Lønnen varier nok fra bedrift til bedrift og etter hvilken rolle du har. Noen jobber kveld, da er det vanlig å få tillegg. Men fra 520 000 og oppover, med gode muligheter for å jobbe ekstra om du vil tjene litt mer. Dette er også en fleksibel jobb med tanke på å jobbe dag, kveld, rotasjon, eller jobbe ekstra.
Hvordan er sjansene for å få jobb som industriell overflatebehandler?
– Dersom du har fagbrev og en god arbeidsinnstilling er du sikret jobb, bransjen trenger folk.
Tilhørende utdanninger
Industriell overflatebehandling
Du får grunnlag for yrkesutøvelse innen klargjøring, forbehandling, sprøytebelegging, kvalitetskontroll og emballering for transport av komponenter og produkter.
Finn studier