Dennis Andre Øye Petersen i verneutstyr.

YrkesintervjuIndustriell overflatebehandler favoritt ikon

Dennis Andre Øye Petersen har en fysisk tøff jobb. Han må være nøyaktig og tålmodig for å få et best mulig resultat.

Dennis Andre Øye Petersen
32 år
Industriell overflatebehandler
Tenvik Holding, Vestfold
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid likt å pusse opp ting og forandre de til noe holdbart, og i de beste tilfellene til bedre enn nytt. Jeg startet med salg- og servicefag. men en liten gnist i meg fortalte at jeg egentlig ville jobbe med biler. Gnisten økte gradvis og jeg begynte som lærling i en bedrift.  

img_0047.jpg

Dennis Andre Øye Petersen sprøytemaler en overflate.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber i en liten bedrift med mange varierte oppgaver. Jobbene kan være alt fra en liten skrue, 200 meter lange båter, billakkering, totalrenovering av lastebiler, til sandblåsing av hus. Det meste gjøres i våre lokaler. Hvis jobben ikke er flyttbar, reiser vi til prosjektet.

Jeg jobber for det meste med stål og lettmetall. En jobb starter ofte med avfetting og rengjøring. Maskering er neste skritt og det er en ganske stor jobb. De fleste overflater må sandblåses for å fjerne rust og klargjøre overflaten for maling. Sandblåsing er en ganske fysisk tøff jobb. Sanden blåses ut i opptil 850 kilometer i timen. Neste fase er å rengjøre skikkelig for at ikke støv og sand følger med inn i malingshallen. Når prosjektet er plassert i hallen hvor det skal males, fjerner jeg gammel maskering og setter på en ny. Jobber jeg med en lastebil må jeg først male med rull eller pensel på de stedene jeg ikke kommer til med sprøytepistol. Etter går jeg over til å bruke sprøytepistolen og det er den delen av jobben jeg liker best. 

På grunn av sterke kjemikalier og mye støv bruker jeg verneutstyr. Når jeg sandblåser har jeg på meg kraftig verneutstyr og ser vel egentlig ut som om jeg kommer fra en annen planet!

I dag har jeg sandblåst mellom 1000 og 1200 plater som skal brukes til malingstester for Jotun. De behandles for å få en ru overflate for at malingen skal sitte godt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg var lærling i tre og et halvt år og startet fra bunnen av fordi jeg ikke hadde nødvendig kompetanse fra videregående skole. Jeg fikk godkjent et halvt år for salg- og servicefag. Det jeg jobber med har vært min store interesse i mange år og mye av det jeg kan er selvlært.    

Den ideelle veien å gå for å få fagbrev er Vg1 teknikk og industriell produksjon, Vg2 industriteknologi og to års opplæring i bedrift.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis misliker fysisk arbeid så passer ikke dette. Du bør ikke ha klaustrofobi og du må tåle sterke lukter. Det er ofte ukomfortable arbeidsstillinger. Et eksempel er når man jobber under en lastebil i flere timer. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å bruke kroppen, jobbe med hendene, se forandring og resultater. Det er spesielt gøy når jeg jobber med ting som ikke ser bra ut og forvandler det til noe flott.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Rengjøring og flekking er det jeg liker minst.

img_0063.jpg

Dennis Andre Øye Petersen i gang med sandblåsing.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?  

– Jeg mener det er veldig viktig å være nøyaktig og gjøre småpirk underveis for å få et best mulig resultat. Du må ha en solid dose yrkesstolthet og ta eierskap til jobben. Du bør også ha en viss teknisk innsikt for å kunne løse utfordringer underveis på en kostnadseffektiv måte. Å være bevisst risikoen ved å jobbe med sterke kjemikalier og følge reglene for helse, miljø og sikkerhet er viktige helsefaktorer.  

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste jobber i bedrifter som driver med overflatebehandling. Det er også jobbmuligheter offshore.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– I gjennomsnitt ligger lønnen på rundt 430 000 kroner i året.  

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg anser sjansene som veldig gode. Det er stor etterspørsel etter oss med fagbrev og Norge trenger flere faglærte. Det er enkelt å finne lærlingplass.

 

Tekst. Bente Haraldstad Delmas

 

 

 

    • Jeg var lærling i tre og et halvt år og startet fra bunnen av fordi jeg ikke hadde nødvendig kompetanse fra videregående skole. 
    • Jeg liker å bruke kroppen, jobbe med hendene, se forandring og resultater.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser