Idrettskonsulent

Fra å være proff fotballspiller, til å sitte på kontor i Halden kommune var et spenstig sprang for Christian Berg.
Idrettskonsulententen er på befaring i en ny idrettshall i Halden. Idrettshallen er nesten ferdig, og han er sammen med andre kommunen for og inspiserer utviklingen.
Christian Berg, 44 år
Idrettskonsulent
Halden Kommune
« Å se prosjekter fullføres og at de skaper positiv aktivitet er flott.»
― Christian Berg
Intervju:
Bente Delmas
Publisert: 12.09.2022
« Å se prosjekter fullføres og at de skaper positiv aktivitet er flott.»
― Christian Berg
«Du må brenne for at det skal være lett tilgjengelig å drive med idrett.»
― Christian Berg

Hvorfor valgte du å bli idrettskonsulent? 

– Min vei til å bli idrettskonsulent er en lang historie. Jeg var profesjonell fotballspiller i Bodø/Glimt og Fredrikstad i nesten 20 år. Det var ikke enkelt å tenke nytt da fotballkarrieren var over, men så kom det ut en stilling som idrettskonsulent. Når jeg så ordet «idrett», tenkte jeg at dette kunne være noe for meg.

Jeg hadde relevant utdanning og fikk jobben i en nyopprettet stilling i Halden kommune. Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Læringskurven har vært bratt, men etter hvert har jeg vokst inn i jobben og brenner for å gi folk gode tilbud innenfor idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv.

Image
Christian sitter på kontoret sitt og snakker i telefonen.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– En vanlig arbeidsdag er vanskelig å beskrive fordi den aldri er lik. Målet er enklere å fortelle om, nemlig at alle i Halden skal kunne drive med idrett og være fysisk aktive ut ifra sine ønsker og behov. Jeg jobber alltid med mange parallelle prosjekt. Det innebærer både politiske saker og spillemidler. Spillemidler er en ordning med fordeling av overskuddet fra norsk tipping til bygging av idrettsanlegg og er et stort beløp som tildeles kommuner, idrettslag og foreninger hvert år.

I fjor slo Halden sin egen rekord og fikk over 10 millioner i spillemidler. Akkurat nå skal jeg i et møte om et prosjekt med å lage Østfolds største utendørs treningspark. Et annet prosjekt er en ny turvei. Jeg jobber mye på tvers og samarbeider tett med teknisk avdeling i kommunen for å kunne tilrettelegge for idrett og fysisk aktivitet i kommunen. Det innebærer alt fra organisert idrett som for eksempel håndball, fotball og ishockey, til friluftsliv med stier og turveier.

Det er alltid mange søknader og prosjekter som skal følges opp. Jeg jobber tett med Halden idrettsråd, de representerer og jobber for alle idrettslag som er medlem av idrettsforbundet i Halden. Kommunen leier flere idrettsanlegg og jeg sørger for at alt blir betalt. I dag har jeg blant annet sittet med fakturering til en svømmehall.

Det er mye kontorarbeid, men også befaringer på idrettsanlegg for å se at ting er i orden og for å følge opp prosjektene. Å være idrettskonsulent betyr ikke at jeg trener på jobben og det er en stor overgang fra å være fotballspiller. Å sette meg inn jobben, og spesielt alt det politiske, har vært en lang reise. Det er mange møter, dagene er veldig varierte, og det er gøy med denne jobben.

Hva kreves for å kunne jobbe som idrettskonsulent?

– Selv har jeg en bachelor i organisasjon og ledelse og PPU. Det var en stor fordel at jeg kom fra idretten. Jeg har også trenerkurs i fotball. Mange kollegaer rundt om i landet har idrettshøyskolen med spesialisering i offentlig administrasjon. Det er en relevant utdanning for en jobb som min.   

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for de som er opptatt av idrett og friluftsliv. Du må brenne for at det skal være lett tilgjengelig å drive idrett. Det er ingen krav til å være treningsnarkoman, men man må se verdien i idrett og det å være fysisk aktiv.

Det er mye samarbeid så du bør ikke like å jobbe kun for deg selv. Det hjelper med litt tålmodighet og å ha evnen til stå i upopulære avgjørelser. Vi jobber ut fra vedtak og må få vedtak på det vi skal gjøre. Det er en byråkratstilling og selv var jeg ikke helt forberedt på det.

Hva liker du best med å være idrettskonsulent? 

– Det jeg liker best er å jobbe med prosjekter. Å se at de fullføres og at de skaper positiv aktivitet er flott.

Hva liker du minst?

– Å jobbe med byråkratiske prosesser kan være litt krevende. Jeg liker best å se at ting skjer litt raskt.

Image
Christian er på befaring i en ny idrettshall i Halden. Han ser på en plantegning, har på seg verneutstyr og sammen med andre fra kommunen ser de på utviklingen av byggingen av idrettshallen.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er muligheter for å få jobb i fylkeskommuner, kommuner og i større idrettsforbund.

Hva kan man forvente i lønn som idrettskonsulent?

– Lønnsnivået ligger nok mellom cirka 530 000–600 000 kroner i året. Det er regnet ut ifra utdanningsnivå og ansiennitet. Det er også ofte individuelle lønnsforhandlinger.

Hvordan er sjansene for å få jobb som idrettskonsulent?

– Jeg er glad jeg fikk jobben fordi jeg i etterkant ser at det ikke er mange stillinger som denne. Derfor tror jeg ikke det er lett å få jobb. Det er mange mindre kommuner som ikke har idrettskonsulenter.

Tilhørende utdanninger

Idrett

Idrettsfag består av mye praksis og praktiske øvelser, i tillegg til teori. Utdanningen gir deg kunnskap, erfaring og innsikt slik at du kan tilpasse idrett og friluftsopplegg for mennesker med ulike forutsetninger.

Finn studier
Videreutdanninger i ledelse, økonomi og administrasjon

For deg har ambisjoner om å bli leder, eller ønsker å jobbe mer med økonomi og administrajon.

Finn studier