HR- og organisasjonssjef

Å være HR- og organisasjonssjef (HR står for Human Resources) krever at du har interesse for å utvikle mennesker. Henriette Høie har jobbet både i store bedrifter og mindre organisasjoner og liker å få til resultater gjennom andre.
HR- og organisasjonssjef Henriette Høie i rød goretex jakke med hette
Henriette Høie, 48 år
HR- og organisasjonssjef
Den Norske Turistforening (DNT), Youngstorget i Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Å legge til rette for at ansatte gjør en god jobb har stor betydning for organisasjonen. »
― Henriette Høie
Intervju:
Guri Hegge
Publisert: 22.03.2021
«Å legge til rette for at ansatte gjør en god jobb har stor betydning for organisasjonen. »
― Henriette Høie
«Du må ha tro på at andre har noe å tilføre, jobben min er ikke noe sololøp.»
― Henriette Høie

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Valget var litt tilfeldig, men starten var at jeg tok utdanning innen pedagogikk. Som student hadde jeg praksis i AFF (Administrativt forskingsfond), og jeg skrev min hovedoppgave om lederutvikling. Faget var veldig interessant, og jeg fikk samtidig en del viktige kontakter. Jeg hadde jobb i flere ulike bedrifter og likte å ta ansvar for nye opplæringstiltak. Jeg har blant annet jobbet med lederutvikling i ICA-konsernet og senere som opplæringssjef i Circle K. Interessante jobber hvor jeg selv har tatt ansvar, har gitt meg bred erfaring. Min interesse for utvikling av mennesker har vært viktig for valget mitt.   

Image
HR- og organisasjonssjef Henriette Høie står sammen med en kollega foran en fargerik vegg som skal forestille å være mosekledd.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det vil variere ut fra hvilket prosjekt vi i ledelsen jobber med. Hvis vi er i gang med rekruttering av nye ansatte, vil arbeidsoppgaven være å gjøre klar stillingsannonse eller gjennomføre intervju av søkere. Jeg forbereder og gjennomfører personlighetstest og kontakter referanser.

Andre dager jobber jeg med å utvikle maler for intervjuer og arbeidskontrakter. Jeg utvikler velkomstprogram for nye ansatte, og jeg jobber med digitalisering av kurs for ansatte. Vi har også arbeidsmiljøundersøkelser som jeg har ansvar for å gjennomføre og etterpå følge opp resultatet av undersøkelsen.

Akkurat nå er jeg ansvarlig for å gjennomføre en digital møteplass for alle ansatte i DNT, omkring 200 med alle. Arbeidstiden min er vanligvis på dagtid.

Hva kreves for å jobbe med dette yrket?

– Det er mange veier til dette yrket, og folk kan ha helt forskjellig utdanning som utgangspunkt. Det kan for eksempel være samfunnsvitere, pedagoger, økonomer, jurister som velger å gå i retning av HR og lederutvikling. Yrket krever bred erfaring som du utvikler over tid, og du lærer mye på jobben som du tar med deg videre og bruker i nye sammenhenger.

Du må være interessert i mennesker, like å lære om andre og samtidig ønske å utvikle deg selv. Det er viktig å ha tro på at andre har noe å tilføre, og du må like å få til resultater gjennom andre mennesker. Dette er ikke noe sololøp. Du må tåle å stå i krevende situasjoner, og du må håndtere at du har mye personlig informasjon om andre.

Det er viktig å ha evne til å jobbe med langsiktige mål for organisasjonen, samtidig som du jobber for at den daglige driften fungerer bra for alle ansatte. Som HR- og organisasjonsleder må du ha fokus på at mennesker forandrer seg og ha god forståelse for hva som skal til for å utvikle folk.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det kan passe for folk med ulik yrkesbakgrunn, men relevant jobberfaring er nødvendig. Du må ha interesse og engasjement for å utvikle mennesker. Det er også viktig å være strukturert og kunne jobbe langsiktig.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Når jeg ser at folk mestrer jobben godt er det veldig givende. Det er de selv som gjør jobben, men jeg har kanskje bidratt med tilrettelegging på en god måte. Det betyr også mye for meg at jeg liker organisasjonen min veldig godt. DNT jobber for et bedre tilbud for andre mennesker, og ikke penger og størst mulig overskudd. Det er et verdivalg å jobbe i DNT. I og med at det er en liten organisasjon kan jeg påvirke mye.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Administrative oppgaver som lønnsoppgjør og arbeidsreglement. Det er viktig å ha dette på plass, men for meg er det ikke det jeg gleder meg til å gå i gang med. Det er heller ikke så greit med konflikter som må håndteres.

Image
HR- og organisasjonssjef Henriette Høie er på teams med et undervisningsopplegg

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale jobben for deg som liker å jobbe med mennesker og legge til rette for at folk trives på jobb, mestrer og føler arbeidsglede. Du må være løsningsorientert og like å jobbe langsiktig. Har du tro på at mennesker utgjør en forskjell, vil du like jobben. Er du strukturert og har evne til å forstå hvilken retning bedriften eller organisasjonen skal gå, så er det viktige egenskaper.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter vil jeg si. Det avhenger av hva som engasjerer mest og hvordan du velger å utvikle din kompetanse. Du kan velge å spesialisere deg innen et område innen HR og personal og jobbe i en stor organisasjon, eller du kan velge å jobbe i en mindre organisasjon og ha ansvar for flere områder. Fagområdene kan være lederutvikling, rekruttering, kompetanseutvikling og omstillingsprosesser.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det vil variere mye, avhengig av hvilken type bedrift eller organisasjon du jobber i. De fleste har betydelig yrkeserfaring før de blir HR- og organisasjonsleder, og tidligere jobber vil være retningsgivende for lønnsnivået.

Hvordan er sjansene for å få jobb i dette yrket?

HR- sjef er et populært yrke, og det er ofte mange søkere på en jobb. Men det finnes mange stillinger, på tvers av bransjer, i privat og i offentlig sektor, så det er muligheter for å få jobb for den som har mye erfaring.

Tilhørende utdanninger

HR og personalledelse

En utdanning i HR og personalledelse gir kunnskap om å lede og utvikle menneskers kunnskaper, ferdigheter og motivasjon.

Finn studier
Økonomi og administrasjon

Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier