Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er veldig glad i å jobbe med folk og jeg liker å vise omsorg for andre. Jeg har alltid likt å være hos bestemora mi og hjelp henne med forskjellig ting. Derfor føltes det riktig ut å velge å bli helsefagarbeider.

Image
 Ung kvinne sitter på en stol i en hage utenfor en bygning og holder en bruker i hånda
Lenke
Privat
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– På hjemmesykepleien starter vi dagen med en rapport på morgenen. Vi fordeler oppdragslister og leser oss opp på brukerne. I løpet av dagen drar jeg rundt på besøk til brukerne og det det kan være alt fra 10 til 20 besøk i løpet av en dag. På besøkene gir jeg ut medisin, hjelper til med mat, setter insulin, eller hjelper til med stell. Et stell kan for eksempel gå ut på å hjelpe en bruker med dusjing og vasking av hår.

Lengden på arbeidsdagene varierer litt, da vi har ulike typer vakter. Noen vakter starter sju og slutter klokken halv tre eller tre. En vanlig dagvakt er fra halv åtte til tre. Midt på dagen tar jeg matpause sammen med de andre kollegaene, hvis jeg ikke er opptatt med noe annet. Noen ganger går det en trygghetsalarm, og da må vi dra ut til brukeren som trenger hjelp.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må gå to år Helsefag på videregående og så to år som lærling. Etter at du har bestått kompetansemålene, kan du gå opp til fagprøven og bli ferdig helsefagarbeider. Det er også mulig å jobbe en viss tid innen helse og melde seg direkte opp til fagprøven, uten å gå to år helsefag på videregående.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du ikke glad i folk, eller er hardhendt og utålmodig, er ikke dette det riktige yrket. Det å ta seg tida til brukerne er viktig.

Hva liker du best med dette yrket?

Det beste med å være helsefagarbeider er å vise omsorg, være sammen med folk og snakke med forskjellige brukergrupper. Jeg liker veldig godt at jeg får lov til å gjøre noe litt spesielt for hver enkelt. Det kan for eksempel være å ta med en liten snøball inn til de som ikke har mulighet til å gå ut på vinteren eller servere jordbær plukket i jordbærhagen på sommeren.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Det er lite jeg misliker. Det eneste må være det at en som helsefagarbeider kan bli sett litt ned på av sykepleierne. Men vi gjør veldig mye av den samme jobben som sykepleierne og det er kanskje vi som bruker mest tid sammen med brukerne.

Image
Ung kvinne i helseuniform tar et blodtrykk på en bruker
Lenke
Privat
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Dette yrket passer de som er glad i å være sammen med mennesker og vise mye omsorg. Det er også viktig å være tålmodig. En stor del av jobben er å la brukerne ta sin tid på å gjøre det de trenger for å opprettholde funksjonen sin. Samtidig er det en travel hverdag, og du må være glad i å røre på deg og takle stress på en bra måte. Ofte oppstår det stressende situasjoner, for eksempel å skulle sende en bruker på sykehus. Det er også en fordel å være selvstendig og håndtere brukere på egen hånd, men også å være samarbeidsvillig med kollegaer som for eksempel på et stell.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe på sykehjem, i hjemmesykepleien, på bo- og eldrehjem, sykehus eller som brukerstyrt personlig assistent (BPA). Du kan også ta videreutdanning. Selv tar jeg videreutdanning i barsel og barnepleie, som er en toårig deltidsutdanning. Det går også an å ta videreutdanning innen psykisk helsearbeid eller kreftomsorg. I løpet av videreutdanningen går du gjennom ulike emner, gjør innleveringer og er utplassert i praksis. For ikke så lenge siden var jeg på praksis på fødeavdelingen på Namsos Sykehus.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

Det kommer an på ansiennitet, ekstraarbeid og overtidsarbeid. Akkurat nå tjener jeg cirka 200 kroner timen før tillegg.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er stor sjanse for å få jobb som helsefagarbeider. Det blir bare flere og flere som trenger hjelp, slik at uansett hvor du er vil du få deg jobb som helsefagarbeider.

Tekst:
Sigrid Hegge Eriksen
Det beste med å være helsefagarbeider er å vise omsorg, være med folk og snakke med forskjellige brukergrupper.
Du kan jobbe på sykeheim, i hjemmesykepleien, på bo- og eldrehjem, sykehus eller som brukerstyrt personlig assistent (BPA)
Dette yrket passer de som er glad i å være med mennesker og vise mye omsorg.