Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg hadde det veldig bra da jeg gikk på grunnskolen, siden jeg hadde så flinke lærere. Og siden jeg alltid har vært bevisst på hvor viktig gode lærere på grunnskolen er, ønsket jeg å bidra til at barn får det like bra som jeg hadde det. Jeg startet først som lærer på ungdomsskolen, men fant ut at mellomtrinnet var mer passende for meg. Det er barna som holder meg i "gamet", og ikke fagene. Barna gjør at jeg stortrives i jobben min.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg starter på jobb klokken åtte, og starter dagen med å følge med på barna når de kommer til klokken kvart over åtte. Om morgenen gjør jeg meg alltid klar for dagen som kommer. Arbeidsdagen er veldig variert. Den består av undervisning, tilsyn for å se om alle elevene har det bra, møter med team og andre lærere, rette prøver og oppgaver, lage ukeplan og annet kontorarbeid. Jeg er også med ut når barna har friminutt. Dessuten har vi kontaktmøter og foreldremøter to ganger i året, så jeg har også kontakt med foreldrene.

Dagen er egentlig åtte til fire, men jeg tar ofte jobben med meg hjem. Da kan jeg jobbe søndager hvis jeg ønsker det, og ta andre ettermiddager fri. Det er veldig fleksibelt. Som grunnskolelærer har jeg ikke 37,5-timersuker, som er vanligst i Norge, men 42-timersuker. Dette gjør at vi får lengre ferier.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Man trenger grunnskolelærerutdanning, som er på fem år. Det er altså en mastergrad . Da kan man velge å studere mellom første- til sjuendetrinn, og femte- til tiendetrinn. Jeg tok sistnevnte. Foruten de rettslige kravene, er det viktig at du liker å jobbe med mennesker. Du må også like å undervise, sånn at entusiasmen din smitter over på elevene.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Den passer ikke for dem som er utålmodige, og ikke liker å omgås med folk. Det er veldig viktig at du er oppriktig interessert i mennesker. Å skape gode relasjoner gir utslag på barns læring. Det å være opptatt av mennesker er mye viktigere i læreryrket enn det man kanskje skulle tro.

Image
Lisens
1

Hva liker du best med yrket ditt?

– Variasjonen i hverdagen, de fine elevene mine, muligheten til å være kreativ og at jeg får gi av meg selv. Jeg har en jobb med mening, og det gir meg så enormt mye glede.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når man føler at man ikke lykkes. Når det er vanskelig å nå frem til noen barn. Det er alltid noen som har utfordringer de sliter med, som gjør hverdagen deres vanskelig. Det synes jeg er litt tungt. Men heldigvis har man alltid noen å lene seg på. På skolen er vi ikke bare lærere, vi har både miljøterapeut, helsesøster og en ledelse.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale den for dem som har mye energi og som liker å være ute. Dette er en perfekt jobb for dem som er kreative, har omsorg for mennesker og som brenner for det faglige som skolen innebærer.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Hvis man kjenner at man har en leder i magen, så kan man ta en lederutdanning og bli rektor eller inspektør. Man kan også bli spesialpedagog. Ellers må jeg påpeke at det er veldig store forskjeller på barne- og ungdomstrinnet, så hvis man føler at man ikke helt passer inn, kan man prøve å bytte trinn.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Med 10 års ansiennitet og tillegg, får jeg 540 000 kroner i året. Som lektor, altså etter fem års utdannelse, er grunnlønna på 514 000 kroner årlig.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansene er veldig store. Det går dessverre mot lærermangel, og jeg håper at flere utdanner seg. Vi trenger flinke folk som tar seg av de minste på skolen. Det er viktig å ikke overlevere dem til "hvem som helst".

Image
Lisens
1