Gravør

– Gjennom arbeidsdagen prøver jeg å få gravert så mange oppdrag som mulig, og så nøyaktig som mulig, sier Tone.
Dame med grå genser sitter ved et bord med mange små gjenstander på.
Tone Trydal, 33 år
Gravør
Gravør og gullsmed Trydal, Froland og Helles gull og sølv, Grimstad
«Du må ha en god dose tålmodighet, nøyaktig og være stø på hånda. »
― Tone Trydal
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 15.11.2023
«Du må ha en god dose tålmodighet, nøyaktig og være stø på hånda. »
― Tone Trydal
«Dette yrket passer for deg som liker å ha en rolig arbeidsdag.»
― Tone Trydal

Hvorfor valgte du å bli gravør? 

– Jeg har alltid likt å jobbe med hendene, og ville ha et kreativt yrke. Først utdannet jeg meg som gullsmed, og mens jeg gikk på gullsmedlinja fikk vi en innføring i gravering. Jeg har alltid likt å tegne, og å kunne tegne i metall var noe jeg ville prøve. Derfor begynte jeg på gravørutdanninga etter å ha fullført gullsmedutdanninga.

Image
Dame med grå genser jobber med små gjenstander på et arbeidsbord.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg ankommer verkstedet tidlig på morgenen, og tar fatt på oppgavene som venter. Det vil være graveringsoppdrag av diverse gjenstander, oftest smykker og sølvgjenstander, som er mottatt dagen før eller noen dager tidligere. Neste oppgave er å lese instruksjonene til hvert oppdrag nøye, slik at jeg får gravert akkurat det kunden ønsker seg.

Først må jeg tegne med blyant på gjenstanden som skal graveres. Det er viktig å tegne nøyaktig og pent. Deretter velger jeg ut en gravørstikkel, et skarpt lite jern, som jeg utfører selve graveringa med. Jeg har mange forskjellige typer gravørstikler til ulike formål, som gir ulike effekter i metallet. Noen går dypt, noen går bredt, og noen lager spesielle overflater.

Gjennom arbeidsdagen prøver jeg å få gravert så mange oppdrag som mulig, så nøyaktig som mulig. Når jeg er ferdig med en gravering, pakker jeg den fint bort, og tar fatt på neste oppgave. Det jeg ikke får tatt må ligge til neste dag. Det er viktig å holde de ulike gjenstandene som skal graveres adskilt. Noen ganger får jeg f.eks. flere nesten helt like anheng å gravere, og da er det viktig å ikke blande de sammen. 

Ettersom mye av det jeg får til gravering er levert inn fra andre gullsmeder, er det ofte at jeg ikke har direkte kontakt med kunden. Jeg sparer tid på det, men i noen tilfeller er det bedre å kunne snakke med kunden slik at vi sammen kan bli enige om den beste måten å utføre graveringen på. Det er ikke alltid kunden ser best hva som egner seg.

Ettersom jeg ikke jobber fulltid som gravør har jeg også andre oppgaver i løpet av en arbeidsdag. Jeg er også filigransarbeider, og jobber med å lage bunadssølv. Av og til består dagene i å gravere mønster på bunadssølv. Det er en fin variasjon til det som ellers er mest vanlig for en gravør, som er å gravere tekst og datoer.

Hva kreves for å kunne jobbe som gravør? 

­– For å kunne jobbe som gravør er det først og fremst viktig å ha godt syn. Du jobber med små detaljer, og ofte på små områder. Det er også viktig å være flink til å tegne og ha estetisk sans, slik at du kan se hvordan du skal tilpasse det som skal graveres i forhold til det tilgjengelige området. Du må også ha en god dose tålmodighet, nøyaktig og være stø på hånda. 

Det er ikke så lett å utdanne seg til gravør i Norge ettersom det har blitt færre gravører som kan ta imot lærlinger. Jeg utdannet meg ved å gå en toårig gravørlinje på en skole i Finland, etter å ha fullført gullsmedlinja på videregående. Da jeg kom tilbake til Norge fikk jeg etter hvert tatt svenneprøven i gravørfaget som privatist. Det er en mulighet, men den veien krever flere år med arbeidserfaring før du kan melde deg opp til svenneprøve.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Dette yrket passer for deg som liker å ha en rolig arbeidsdag. Det kan være hektisk med mange oppgaver som venter, men rolig med tanke på omgivelsene og det sosiale. Det er et ganske stillesittende yrke og du bør trives i eget selskap. Gravør passer for de som liker å tegne, jobbe med hendene og er nøyaktige.

Hvis du liker å ha mye folk rundt deg, er ikke dette jobben for deg. Det passer heller ikke hvis du liker å bruke kroppen mer aktivt eller hvis du er veldig utålmodig. 

Hva liker du best med å være gravør? 

– Jeg liker å kunne skape noe fint for andre. Det er hyggelig med gode tilbakemeldinger fra kunder. Jeg synes også det er gøy når jeg kan være litt kreativ og lage fine graveringer litt utenom det vanlige.

Hva liker du minst?

– Det hender jeg skulle ønske at jeg fikk bevege kroppen litt mer gjennom en arbeidsdag. Jeg kan bli litt stiv av å sitte så mye stille, men det kan kompenseres med hva jeg gjør etter at jeg er ferdig på jobb.

Image
To hender som jobber med en ting i metall
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Gravørfaget er en slags undergrein fra gullsmedfaget. Du kan kombinere det med de andre grenene av gullsmedfaget, som for eksempel å være gullsmed og lage smykker som du deretter graverer. Eller du kan kombinere en jobb med fatting av edelstener og gravering, som begge to er pirkete jobber.

Selv har jeg svennebrev som både gravør, gullsmed og filigransarbeider, og per i dag kombinerer jeg disse. Fordelene med det er å kjenne gjenstanden fra bunnen av når den skal graveres.

Hva kan man forvente i lønn som gravør?

– Det vil være litt individuelt hva du tjener, om du er selvstendig næringsdrivende eller ansatt, og hvor mye du står på, jobber og skaffer kunder. Ettersom jeg ikke er fulltidsgravør, er det litt vanskelig å svare på da dette yrket ikke utgjør hele lønna mi, men jeg vil anta at en vanlig lønn som gravør ligger på rundt 500 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som gravør?

– Det er ganske små sjanser hvis du vil bli ansatt som gravør. Du må ha litt flaks for å finne noen som har mulighet til å ansette en gravør. Det enkleste er å starte for seg selv. Det er ytterst få gravører i Norge, og de som finnes har ikke mulighet til å ansette flere. Du kan eventuelt prøve å få til et samarbeid hos en gullsmed som er villig til å opprette en stilling til deg.

Tilhørende utdanninger

Gravørfag

Du lærer hvordan tegne og gravere tekst, inskripsjoner og dekor på forskjellige produkter i ulike materialer.

Finn studier