Portrett av geolog Ragnhild Christin Hansen

YrkesintervjuGeolog favoritt ikon

Geolog Ragnhild Christin Hansen jobber med å sikre at grunnen under havbunnen er trygg før energiselskaper legger rørledninger og setter vindturbiner der.

Ragnhild Christin Hansen
27 år
Geoteknisk prosjektingeniør
Norges geotekniske institutt

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte å studere geologi fordi jeg liker å lære av det jeg kan se rundt meg ute. Jeg er glad i stein og fjell, og fikk jobb hos NGI allerede som student. Etter endt utdanning ble jeg ansatt i full stilling.

181108_geo_ragnhild_ute.jpg

Geolog Ragnhild Christin Hansen i blå genser, med rød hjelm under armen foran inngangen til Norges geotekniske institutt.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jobben som geolog handler om å finne ut hva som har skjedd i fortida, og bruke det til å si noe om hva som kan skje i framtida. Jeg bruker seismiske data og geotekniske data, som lager et bilde eller en beregning av hvordan jorda under havbunnen ser ut. Mange tror at havbunnen er flat, men i virkeligheten er det like mye opp og ned som på land. Jeg tolker geofysiske og geotekniske data for å gi råd til store kunder som Equinor og BP om hva de bør tenke på når de skal bygge noe på havbunnen. Det kan være vindturbiner, oljeplattformer, rørledninger til gasstransport ut til Europa eller andre ting knyttet til offshore energi.

Geologien utenfor norskekysten er krevende, men spennende å jobbe med. Noen ganger har isen under istida dratt med seg store steinblokker som har pløyd seg inn i sedimentene på havbunnen, og etterlatt seg flere meter dype renner eller plogspor. Da kan det være dumt å legge et fundament eller en rørledning akkurat over der.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å jobbe ved NGI kan man ta en mastergrad i geofag som jeg gjorde ved UiO, eller man kan ta en mer geoteknisk utdanning.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker geologi, så det er skikkelig stas å få jobbe med det. Noe av det fineste med denne jobben er at jeg lærer nye ting hele tida. De erfarne folka som arbeider her er skikkelig ivrige til å hjelpe. Alle er veldig faglig motiverte, og engasjementet deres er smittsomt. Å tørre å spørre er halve greia det første året, smiler hun. Det er utrolig tilfredsstillende når alt stemmer og du får en åpenbaring og greier å finne ut av nye ting. Det er skikkelig gøy.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til å gå i dybden i prosjektene jeg jobber med. Det er alltid frister å forholde seg til, og det er bra, men jeg skulle gjerne fordypet meg enda mer. Og så savner jeg å være ute i felt. Men det er ikke så lett når man jobber innen offshore og studerer jorda under havet.

ragnhild_geolog.jpg

Geolog Ragnhild Christin Hansen i blå genser, med rød hjelm under armen i en korridor med flere glassdører.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Avhengig av hvilken retning du ønsker å fordype deg i, kan du jobbe med klima og naturkatastrofer, innen hav og vann, innen energi som olje-, gass- og vindkraft. Mange jobber som ingeniører og teknikere, mens andre går til skolen og jobber som lærere innen matematikk og realfag. Det er også mange muligheter innen forskning. Jeg får stadig forespørsler om jeg kunne tenke meg å ta en doktorgrad. Mulighetene til å jobbe med forskning er store innenfor dette feltet. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Begynnerlønna er på drøyt 500 000 kroner i året. Snittlønna til sånne som meg når de har jobba 6–7 år i privat sektor er på omtrent 700 000 kroner årlig.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Akkurat da jeg var ferdig utdanna var det mange med samme bakgrunn som meg som ble sagt opp fra oljebransjen, og dermed konkurrerte kullet mitt med mange erfarne folk da vi skulle søke jobb. Men det er mange muligheter innenfor mange ulike bransjer, og samfunnet har behov for kunnskapen vår.

Tekst:
Anna Valberg
    • Mange tror at havbunnen er flat, men i virkeligheten er det like mye opp og ned som på land.
    • Jobben som geolog handler om å finne ut hva som har skjedd i fortida, og bruke det til å si noe om hva som kan skje i framtida.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser