Gartner
Hvorfor valgte du å bli gartner?
– Jeg kom litt tilfeldig inn i dette yrket. Det startet med at jeg fikk en to ukers kontrakt hos et gartnerfirma, der jeg bare skulle plukke kvist og klippe litt hekk. På den tiden hadde jeg aldri holdt i en hekkesaks før. Men etter de to ukene fikk jeg forlenget kontrakt, og så var det egentlig i gang.
Jeg jobbet i det første firmaet i to år før jeg byttet til et større, og det var først da jeg begynte på fagbrevet. Jeg var lærling i mange år, litt senere enn normalt kanskje, men jeg trivdes så godt at jeg fortsatte videre. Etter fagbrevet tok jeg mesterbrev og startet eget firma. Nå har det gått 16 år siden jeg startet.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– I sommersesongen jobber vi vanligvis fra klokken 07.00 til 15.30 mandag til torsdag. På fredager avslutter vi som regel klokken 12.30. Det er tidlige morgener, men til gjengjeld får vi lange ettermiddager – noe jeg setter pris på. Som håndverker er det vanlig å starte tidlig, og det har jeg blitt vant til.
Om vinteren kan det bli roligere, spesielt hvis det er minusgrader og snø. Da har vi fleksibel arbeidstid og kan spare timer i en timebank. Det betyr at vi kan jobbe mindre i vintermånedene, som ofte er roligere uansett.
Ulempen er at vi som regel bare får tatt ferie i to uker på sommeren, fordi det er høysesong. Til gjengjeld kan vi ta fri utenom sesong. Derfor er det mange som reiser på litt lenger turer i vintermånedene. Vinteren er kortere og mildere nå enn før, så sesongen vår strekker seg ofte fra mars og fram mot jul.
Vi har ikke ett fast arbeidssted, men reiser rundt stort sett hele tiden. Noen dager jobber vi i villastrøk, andre dager ved et kontorbygg i sentrum. Arbeidsoppgavene er veldig varierte. Noen ganger klipper vi gress, andre ganger planter vi blomster, bygger murer, legger skiferheller eller lager fiskedammer – vi gjør alt som kan inngå i en hage.
Siden jeg driver mitt eget firma, er jeg også nødt til å gjøre en del administrativt arbeid. Det innebærer å føre regnskap, utbetale lønn, følge opp mva. og mye annet som følger med det å være sin egen sjef.
Jeg drar også på befaringer, møter kunder og hører hva de ønsker seg i hagen. Deretter setter jeg meg ned og lager et pristilbud, noe som inngår i kontortiden min. Første gang jeg dro på en befaring syntes jeg det var vanskelig, men man lærer seg fort hva man skal se etter, hva man skal foreslå og hvordan man setter riktig pris.
Hva kreves for å kunne jobbe som gartner?
– Du trenger ingen spesifikk utdanning for å jobbe som gartner, men det kan være lettere å få jobb hvis du ønsker å bli lærling. Mange tar fagbrev etter videregående, og det finnes flere veier inn i faget.
For å komme i gang i dette yrket, er det viktigste at du klarer å stå opp om morgenen og orker å gjøre litt tunge og kanskje kjedelige oppgaver i starten. Det handler om å komme seg gjennom de første ukene og kjenne etter om du trives. Har du interesse for det du gjør, blir det raskt mer givende.
En av de viktigste tingene arbeidsgivere ser etter, er førerkort. Har du det og viser interesse, er sjansen stor for at du får jobb, i hvert fall når det er sesong. Det kan hende du ikke får fast stilling med én gang, men en sommerjobb er en fin inngang for å se om dette er noe du vil jobbe mer med.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket passer egentlig for alle – også for dem med pollenallergi. Det handler mest om innstilling. Det passer ikke for dem som mangler interesse og bare gjør det for pengenes skyld. Hvis man ikke klarer å møte opp om morgenen og viser lite engasjement, vil det nok bli vanskelig å finne en arbeidsgiver som gir deg en sjanse. Motivasjon og pålitelighet er helt avgjørende.
Noen tror at man er nødt til å være veldig sterk for å klare arbeidsoppgavene innenfor faget, men det stemmer ikke. Det som er viktig, er å kunne posisjonere ut kreftene slik at man holder ut hele dagen. Å være gartner er ikke en sprint, men et langdistanseløp. Til de tyngste oppgavene bruker vi som regel maskiner.
Hva liker du best med å være gartner?
– Jeg syns det beste med jobben er at jeg får være ute. Det er noe spesielt med å jobbe i fine hager når det er sol og godt vær. Jeg er stadig på nye steder, treffer hyggelige kollegaer, og har etter hvert blitt veldig godt kjent rundt i Oslo.
Av og til kjører jeg forbi en mur eller en hekk jeg har vært med på å lage, og det slår meg: det der er det jeg som har gjort. Det gir en god følelse å vite at noe jeg har gjort, kanskje vil stå igjen lenge etter at jeg er borte.
Hva liker du minst?
– Det mest utfordrende er kanskje været. Regn, kulde og glatte morgener kan være tungt. Og så er det selvfølgelig de små irritasjonsmomentene, som å slå tommelen med hammeren når du prøver å få en stein på plass. Det hører med, men det er ikke det beste jeg vet.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Hvis man tar fagbrev som anleggsgartner, har man gode jobbmuligheter. Det er lett å få jobb, og etter hvert kan man utvikle seg videre, for eksempel ved å ta mesterbrev eller starte eget firma.
Noen går videre til å jobbe som konsulenter i kommunen, med drift og vedlikehold av uteområder. Jeg kjenner også flere som har tatt videreutdanning og blitt brannmenn – det yrket krever gjerne erfaring fra et praktisk håndverk, og anleggsgartner passer godt inn der.
Hva tjener en gartner?
– Minstelønn for ufaglærte starter på rundt 176 kroner i timen, men mange tjener en del mer enn dette. For fast ansatte i firmaer gjelder egne avtaler med høyere satser.
Dersom man er leder og driver eget firma, kan årslønna ligge på alt fra 550 000 til 750 000 kroner i året. I tillegg kan det komme utbytte fra overskudd og eventuelle bonusordninger.
Hvordan er sjansene for å få jobb som gartner?
– Sjansen for å få jobb som anleggsgartner er stor, særlig hvis du er engasjert, gjør en god jobb og har førerkort. Mange bedrifter ser etter folk som kan jobbe selvstendig og er til å stole på.
Tilhørende utdanninger
Gartnerfaget
Du får grunnlag for profesjonell yrkesutøvelse i veksthus og på friland, på grøntarealer og i hagesentre.
Finn studier