Gartner Jens Klemet Stueng sitter ved noen planter og ser inn i kameraet.

YrkesintervjuGartner favoritt ikon

- Jens vokste opp i Karasjok med to utradisjonelle yrkesønsker, skulle han bli ballettdanser eller gartner?

Jens Klemet Stueng
52 år
Gartner
Hageland, Skajem i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har fra da jeg var liten gutt hatt et brennende ønske om å danse. Etter mye om og men utdannet jeg meg til ballettdanser. Det var ikke et tradisjonelt samisk yrke og heller ikke en jobb jeg kunne ha for evig.

Etter 25 år som ballettdanser, hoppet jeg av og satset på min andre barndomsdrøm som er å være gartner. Det å være gartner handler også om formidling og er fysisk krevende.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber på et hagesenter i Oslo og spesialiteten min er busker og trær. Jobben er veldig sesongbasert. Etter at vi nå har ryddet bort julen er vi nå i en periode med lagertelling, logistikk og forberedelser.

I april, mai begynner det jeg kaller et kontrollert kaos som varer utover sommeren. Vi har et stort utelager med planter, busker og trær som trenger pleie og stell hele året. Jobben min er veldig allsidig, jeg selger planter, gir råd til kunder og hjelper dem med ting de kanskje ikke har tenkt på. Jeg er mye ute hos kunder og hjelper med alt fra beskjæring av hekker og trær, til å designe hele hager eller terrasser. 

Å passe på at plantene holder seg friske og drive med skadedyrkontroll, ompotting, vanning og beskjæring, er en helårs okkupasjon. Nå har jeg jobbet her i 14 år, og elsker både det fysiske, kreative og ikke minst kontakten med kunder. Å se ting spire og gro gir meg en virkelig godfølelse.

Hvilke utdanning/kvalifikasjoner er nødvendige for å bli gartner?

jens_klemet_stueng1.jpg

All rights reserved.

- Det er viktig å finne ut om du vil like å jobbe som gartner. Selv tok jeg en testjobb for å se om jeg ville trives, og etter bare to uker hadde jeg fast jobb. Jeg begynte etter hvert på gartnerskolen på kveldstid. Utdanningen tok to år, det ble to intensive år siden jeg i tillegg var i full jobb på dagtid.

Den vanlige gartnerutdanningen er treårig yrkesfaglig løp på videregående skole.

Du kan ta en rekke spesialiseringer underveis og i arbeidslivet. For meg er det å kunne jobbe med mange forskjellige oppgaver som alt fra salg av planter til hagedesign, som gjør at jeg trives så godt.

Å like å grave i jorda og helst være kreativ med estetisk sans, samt ha en god rygg er viktig for å trives som gartner. Dette er en fysisk jobb med tunge løft og ukomfortable arbeidsstillinger.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Jeg er glad i å formidle. Som danser formidlet jeg et kunstnerisk uttrykk, og jeg finner igjen mye av den samme gleden i å veilede kunder i valg av planter og trær.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Når jeg jobber på anlegg og det har striregnet i fire dager, da blir jeg ganske frustrert.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Du har mange muligheter som gartner. Du kan jobbe med hagedesign, på anlegg, hagesenter, jobbe med prydplanter eller innen matproduksjon på gartnerier. De fleste jobber i det private, men det finnes også jobber i det offentlige. Det er ganske vanlig å starte for seg selv, og det å produsere egne grønnsaker blir stadig mer populært. Med en spesialisering kan du jobbe som konsulent.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg antar startlønnen ligger rundt 350 000 kroner. Oftest kommer en bonus, eller en slags personlig ansvarsbelønning i tillegg.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er et spesielt sesongbetont yrke. I sommerhalvåret er det behov for mange sesongarbeidere. Igjen vil jeg komme tilbake til det med allsidighet. Jo mer variert du kan jobbe, jo enklere er det å finne en fast jobb.

jens_klemet_stueng.jpg

All rights reserved.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

 

 

 

    • Å like å grave i jorda, helst være litt kreativ og ha en god rygg, er viktig for å trives som gartner.
    • Å se ting spire og gro gir meg en virkelig godfølelse.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser