Frisør
Hvorfor valgte du dette yrket?
– I friminuttene flettet jeg håret til de andre jentene i klassen. Jeg drømte om frisøryrket fra syvårsalderen. Allerede som tiåring farget jeg mitt eget hår.
Mote og skjønnhet fascinerte meg. Jeg gikk på frisørlinjen på videregående, men på grunn av ryggproblemer måtte jeg prøve andre yrker. Heldigvis ordnet det seg, så da ble jeg frisør.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Dagen starter som regel med at jeg kommer en halvtime før jobb. Jeg spiser frokost, renser kaffemaskinen, setter på håndklær, renser utstyr og sørger for at salongen er klar for dagen.
Hver enkelt frisør legger opp sin egen arbeidsdag. De fleste frisører i dag bygger kundebase gjennom Instagram. Når en kunder booker time, ofte gjennom Instagram, setter vi selv timene opp i kalenderen vår slik vi ønsker innenfor salongens åpningstid.
Mange frisører velger å ha en spesialisering. Selv gjør jeg mye blondinebehandlinger og bleking. Utenom det gjør jeg mye kvinneklipp og herreklipp. Det er et veldig inkluderende miljø her på salongen, frisørene hjelper hverandre, spør hverandre om å ta en titt etter en behandling. Det synes kundene er gøy, da får de litt ekstra pleie.
Etter behandlinger tar vi bilder av arbeidet vårt, poster på sosiale medier og tar imot bestillinger. Hvis en kunde trenger produkter, så gir jeg anbefalinger.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Læretiden er fire år. Det vanligste er to år å frisørlinjen, og lærling i to år. Man kan også gå privatskole i ett halvt år, for så å ha tre og ett halvt år i læretid. Dette gjør ofte de som bytter yrke. Den siste måten, som er ganske uvanlig, er å ha fire år i læretid hos en frisørsalong.
Hvem passer dette yrket for og hvem passer det ikke for?
– Jeg pleier å si at frisører er kreative innenfor en ramme. Vi jobber etter teknikker og oppskrifter, samtidig som at vi også kan gå utenfor rammen hvis vi ønsker. En frisør jobber med farger, kontraster og spill, vi skaper forandringer på folk sitt utseende. Når det er sagt trenger man ikke å være kunstner.
Det som er viktig er å være glad i kundeservice. Du kan være introvert og ekstrovert, men når du er på jobb, er du påskrudd.
Du må være villig til å bruke energi. Vi står på beina og jobber med hendene hele dagen – mye bøy og tøy. Man kan ikke være trøtt på jobb og stå å gjespe foran kundene. Det er ikke en 9–5 kontorjobb, ofte må vi svare kundene utenfor arbeidstid. Med drive og en god innstilling får man resultater.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Det er alt! Det er alltid noe nytt å lære – nye teknikker, nye produkter og nye trender. Det man lærer på skolen er bare begynnelsen.
Med tiden utvider erfaringene seg, også gjennom kursing. Her om dagen kom en kunde innom for å farge håret sitt i Cowboy Copper-fargen. Det er en rød-oransje farge som har blitt populær etter en TikTok-trend. Det er alltid noe nytt og gøy, og det gjør yrket spennende på nytt.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Brudebehandlinger. Jeg har ikke en personlig interesse for det. Jeg er glad i å flette, men ikke å inkorporere det i et oppsett. Heldigvis er det slik at hvis noen bestiller brudebehandling, så går den til en av kollegaene mine som elsker det.
Det samme gjelder for meg, hvis en blondinebehandling kommer inn, går den til meg! På denne måten får kundene det beste resultatet.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som frisør kan du jobbe på salong, spa, kjøpesenter, flyplass, cruise og mange andre plasser. Det finnes rene kvinne- og herresalonger, salonger med fokus på crazy farger og mye mer.
Flytter du til utlandet, kan du lære deg helt andre typer teknikker, for eksempel blowouts i London. Hvis du jobber på salong, som de fleste gjør, kan du enten være ansatt eller leie en frisørstol.
Når du leier stol driver du eget selskap med eget regnskap. Selv er jeg ansatt, så da tar daglig leder seg av alt med økonomi.
Som frisør har du muligheten til å ta ulike kurs, for eksempel innenfor makeup, slik at du kan tilby sminke. Noen blir spesialister og holder kurs innenfor noe ettertraktet. Det er mange muligheter.
Hva kan man forvente i lønn?
– Tarifflønn på frisør med svennebrev starter på 185 kr i timen og har ingen øvre grense. Lønnen stiger etter hvor lenge man har vært i yrket. Det er store forskjeller på hva frisører tjener. Har man mange kunder som kommer ofte og er flink å jobbe effektivt, kan man tjene ganske bra.
Hvordan er sjansene for å få jobb?
– De er gode. Det er mangel på frisører i Norge. Under koronatiden så var det mange salonger som ikke turte å ha lærlingplasser. Det førte til at mange hoppet av yrket og begynte på noe annet.
Jeg vil si at det er lett å få lærlingplass, samtidig som at jeg vil si at salonger i dag er veldig temabasert. Du må passe inn der du skal jobbe. Min opplevelse er at det hjelper å møte opp på salongen, håndhilse og ha med utskreven CV og søknad. Det gjør det lettere å bli husket!