Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg brukte lang tid på å bestemme hvilket yrke jeg skulle ha. Når jeg var 21 år gammel så hadde jeg fullført et massasjekurs og jobbet som massør, men byttet siden til å jobbe innen byggebransjen og så kundeservice. Jeg følte meg aldri tilfreds med årslønnen, så jeg var åpen for andre arbeidsmuligheter. I 2015 fortalte en venn av meg om at han jobbet på en norsk fiskebåt på Barentshavet. Jeg stilte han tusen spørsmål om hvordan han syntes det var, og fikk et veldig godt inntrykk. Samme dagen bestemte jeg meg for at jeg måtte prøve det ut selv.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på en båt som fisker krabber i teiner. Jeg våkner klokken 07.30 for å spise frokost og ha på meg arbeidsklær, og er klar til arbeid klokken 08.00. Vi fordeler oss slik at noen henter inn og tømmer krabbeteinene, mens de andre gjør de klare og setter de ut. Når vi setter ut teinene så gjør vi klar en line med 200 teiner. Når vi tar inn krabbeteinene så er det en som styrer maskinen som drar inn linen, en annen som når tak i teinen, rister krabbene og sorterer de, en annen bytter agnet, en annen sorterer tomme teiner om bord, og den siste gjør klar tauet for å sette teinene ut igjen. Vi bytter arbeidsoppgaver så vi ikke blir lei av det vi gjør. 

Vi jobber fra klokken 08.00 til 16.00. Fra klokken 16.00 kan vi slappe av eller sove. Så jobber vi fra klokken 00.00 til 08.00. Etter det kan vi slappe av eller sove. Slik går dagene. Vi er på sjøen 4–5 uker om gangen. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du kan ha fagbrev i fiske og fangst fra videregående, og du kan ta utdanninger på fagskole eller høyskole. Selv har jeg fått jobben uten utdanning, gjennom å levere inn legeattest og ved å ta en sikkerhetskurs for fiskere.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Å være fisker passer ikke for late mennesker. Du må være sporty, og kunne tåle fysisk anstrengelse og kulde.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker mest er første dagen på sjøen, når jeg kjenner den kalde vinden blåse i ansiktet mitt og jeg føler meg som en superhelt fra Marvel. Når vi er tilbake på land etter å ha vært på sjøen i 4–5 uker, så er det også kjempegøy å møte venner og familie, kjøre bil og gjøre hva jeg vil. Da føles det ut som at jeg har kommet tilbake til jorden etter å ha vært på månen.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Jeg liker ikke at arbeidsoppgavene er rutinepreget, hver dag er den samme. Det er de samme skiftene, de samme bevegelsene. Mennesker blir til roboter. Det første året er spennende, det er mange nye situasjoner og man lærer mye – men så blir det til rutine. Det eneste som gjør at dagene mine skiller seg ut fra hverandre er at jeg kan lese bøker når vi har fritid. Ellers liker jeg ikke det supertreige Internettet og den dårlige dekningen på sjøen.

Image

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør være en person som ikke er redd for problemer og vanskeligheter. Forrige år var det mange nye mennesker som kom på én tur, men de kom aldri tilbake. Denne jobben er ikke for alle, men du vet ikke om den passer for deg, hvis du ikke prøver. Og hvis du prøver, så kommer du til å jobbe hardt. Hvis du ikke gjør det, så må de andre jobber hardere, og da drar du ikke din del av lasset. Man vil ikke ha det på sin kappe, så man jobber hardt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan videreutdanne deg innenfor maritim sektor, til å bli styrmann eller kaptein. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Man kan forvente 500 000 kroner i årslønn, eventuelt med bonuser. Årslønnen avhenger av hvor mange dager du jobber. og bonusen avhenger hvor mye båten har fisket det året.

Hvordan er det sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Ingenting er umulig. Hvis du tar sikkerhetskurset, har god helse og sender inn CV -en din til mange bedrifter, så er sannsynlighetene gode.

Når vi er tilbake på land etter å ha vært på sjøen i 4–5 uker, så er det også kjempegøy å møte venner og familie, kjøre bil og gjøre hva jeg vil.
Å være fisker passer ikke for late mennesker. Det er hardt arbeid å være fisker.