Fisker

– Det er noe unikt med de fine dagene. Når det er dårlig vær, får du adrenalinkick, sier Jeanette.
Ei dame i kjeledress på båten
Jeanette Johansen , 25 år
Fisker
Lerøy Havfisk
«Du lærer det meste om bord. Jeg kunne ikke så mye før jeg kom om bord.»
― Jeanette Johansen
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 14.01.2023
«Du lærer det meste om bord. Jeg kunne ikke så mye før jeg kom om bord.»
― Jeanette Johansen
«Det er tungt arbeid, men alle kan tilpasse seg.»
― Jeanette Johansen

Hvorfor valgte du å bli fisker?

– Jeg hadde egentlig lyst til å bli skipselektriker. Jeg ville ha en spennende jobb. På skolen gikk jeg først TIP, men jeg bestemte meg ganske fort for at det ikke var noe for meg. Jeg fikk byttet linje til naturbruk, og skjønte at det var et riktig valg for meg. Jeg gikk naturbruk og fiske og fangst. Etter det hadde jeg lærlingtiden på Gadus Njord.

Jeg vokste opp, og bor i Lofoten. Bestefaren min var fisker, men jeg var så ung da han holdt på med det. Jeg har alltid hatt interesse for båter. Jeg så båter i Lofoten, og folk rundt meg drev med dem. Det var ganske naturlig at jeg ble fisker, men samtidig var det ikke noe spesifikt som gjorde at jeg valgte dette.

Image
En kvinne ikledd hjelm og svart og gul kjeledress står med ryggen til kamera. Hun trykker på en knapp

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag for meg er fra klokken 02.00 til klokken 08.00. Jeg jobber seks timer på og seks timer av, døgnet rundt. Jeg står opp 40 minutter før vakt, og spiser før jeg begynner å jobbe. Når man står opp klokken 02.00 på natten, er det ikke kveldsmat lengre, men som regel restemat eller tørrproviant. Når jeg går av vakten klokka 08.00 om morgenen, spiser jeg frokost.

Jeg avløser den som hadde vakt før meg, og jobber på dekk, eller på fabrikken. På dekk jobber vi med hiving av sekker i havet, og å ta dem opp fra havet. Vi knyter sekkene og gjør alt klar til neste hiving, og å slippe fisken ned i bingen. På fabrikken er vi som regel tre stykker på maskin, og vi jobber med produksjon. Vi sløyer fisk, fryser fisk og legger i frysere. Hele arbeidsdagen handler om hiving, utlegging på båt og produksjon. Det er tungt arbeid på mange måter. Det å stå i seks timer, med en halvtime kaffepause imellom, er ikke lett. Men jeg ville ikke byttet det ut. Du bygger opp styrke.

Det er det farligste yrket i Norge. Selvfølgelig har du en type frykt når det er dårlig vær, men du er så skjerpet, og tenker ikke over det. Jeg får et adrenalinkick. Men vi er veldig flinke, vi tar det rolig, og vi legger ikke ut hvis det er alt for dårlig vær. Vi tenker alltid på sikkerhet først. 

Hva kreves for å kunne jobbe som fisker?

– Jeg gikk naturbruk og fiske og fangst. Etter de to årene hadde jeg to år lærlingtid. Som lærling jobber du fem uker på, fem uker av, så til sammen seks måneder. Jeg fikk fagbrev etter det.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg tror at dette yrket passer for alle som har lyst til å lære, og å jobbe med fisk. Det er tungt arbeid, men alle kan tilpasse seg. Mye handler om å ha teknikk. Vi har kran og hjelpemidler. Så selv om du ikke klarer å løfte mye, så finner du din egen teknikk.

Jeg tror ikke det er noen yrket ikke passer for, med mindre du ikke har interesse for arbeidet. Så lenge du har interesse og er lærevillig, klarer du akkurat det du har lyst til. Du lærer det meste om bord. Jeg kunne ikke så mye før jeg kom om bord. Når du går på skolen er det som regel liner og snurrevad du lærer, ikke trål. Jeg har jobbet på snurrevad og trivdes med, men det er noe med trål som jeg ikke klarer å legge fra meg.

Vil du anbefale kvinner å bli fiskere?

– Du må spørre deg selv om du vil ha barn eller ikke. Om du vil ha barn, er spørsmålet om du vil komme tilbake etter at du har fått barn. Jeg tror ikke det er mange kvinner som vil være borte fra barna i fem uker, og det har jeg full forståelse for. Det er ikke så lett for menn å være borte fra barna heller. 

Jeg vet om flere kvinner som har egen sjark. De leverer barna i barnehagen tidlig om morgenen og drar ut med sjarken. Når de er tilbake, henter de barna. Jeg har stor respekt for kvinner som jobber på havet og har barn.

Hva liker du best med å være fisker?

– Det beste må være miljøet som vi har om bord. Det er ubeskrivelig bra. Med dette mannskapet om bord er det alltid fliring og tøysestreker på jobb. Vi har det veldig artig uansett hvordan fiskeriet er. Dagene går veldig fort. Det er noe unikt med de fine dagene, når det er veldig fint på havet. Når det er dårlig vær, får du adrenalinkick.

Det er selvfølgelig også en stor fordel å tjene gode penger. Det er kjipt å være borte i fem uker, men du kan også koble av om bord. Etter det har du fem uker fri. Man kan reise og gjøre akkurat det man har lyst til i den tiden.

Hva liker du minst?

– Det blir egentlig veldig lite søvn i løpet av fem uker. Man jobber seks timer på, og seks timer av. I løpet av seks timer skal du spise, dusje, skifte klær, og trykke litt på telefonen. Det er ikke alltid man klarer å sovne med en gang. Av og til får man en time søvn før vakt, noen ganger fire timer. Så man er litt trøtt. Det verste er lite søvn.

Image
En kvinne i svart og gul kjeledress står i midten av et rom. Hun er omringet av arbeidsutstyr.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan velge hvilken båt du vil jobbe på. Men hvis du er vant til trål, er det ikke så lett å komme seg på for eksempel en snurrevad. Det er ikke samme type jobb. Du er også nærmere kysten. Der er det mer bevegelse, og man kan bli sjøsyk. Hvis du har erfaring fra én type båt, er det fortsatt mulig å bytte, men det er ikke så enkelt.

Hva tjener man som fisker?

– Fiskere på trål tjener rundt 1,2 millioner kroner i året. Det vil variere ut ifra hvilken båt du er på, og hva prisen på fisk er. Når prisene stiger, tjener vi mer, og motsatt. Under korona var det kjempedårlig. Vi hadde veldig stor kvote på uer, men prisen gikk drastisk ned. Det er veldig forskjellige lønnsordninger på båter. Noen har fast, og noen har dagsats. Lønna går uansett opp og ned ut ifra fiskepriser. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som fisker?

– Den beste sjansen har du når du er lærling. Hvis du er veldig flink, og viser interesse, har du nesten garantert plass på båt etterpå. Men hvis ikke, vil du ikke bli prioritert om bord. Til syvende og sist handler det om det er ledig plass eller ikke. Det er ikke så mange plasser på båter. De har som regel et solid, fast mannskap, men selvfølgelig er det muligheter for vikarer.

Det er ikke lett å få seg jobb. Jeg var på forskjellige båter, så rederiet fikk tilbakemelding om hvordan jeg er og hvordan jeg jobber. Slik vet de hvor de kan plassere meg. Jeg var veldig heldig med den plassen jeg fikk. Jeg møtte en som trengte en fisker. Han hadde ansatt kvinnelige fiskere før, og var veldig fornøyd med dem. Derfor hadde han lyst til å prøve og se hvordan jeg jobber. Hadde jeg vært på trål og søkt jobb, ville ikke folk kjent meg, eller visst hvordan jeg jobber.

Tilhørende utdanninger

Fiske og fangst

Du får kompetanse innen håndtering av fartøy, redskap og fangst.

Finn studier