Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg skulle i utgangspunktet gå hestelinjen på videregående, men så leste jeg om linjen akvakultur på den samme skolen, som virket spennende. Etter å ha hospitert på både hestelinjen og akvalinjen, ble det til at jeg søkte på akvakultur. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Alt vi gjør handler om at fisken skal ha det bra. Vi passer på at fisken har mat, og at miljøet rundt fisken er bra. Det er også en del renhold og vedlikehold, for å sørge for at utstyret vi bruker for at fisken skal ha det bra, er i orden. Arbeidsdagen starter med et morgenmøte der vi går gjennom det vi skal gjøre den dagen. Så starter vi med det vi kaller å «røkte» fisken. Da plukker vi dødfisk, justerer fôringen, eller tar en appetittvurdering. Det som er litt spesielt på settefiskavdelingen jeg jobber på, er at vi har noe som heter «RAS», Recirculating Aquaculture Systems, som resirkulerer vannet i stedet for å slippe det ut i sjøen. Via et vannbehandlingsanlegg blir vannet brukt på nytt igjen, og anlegget blander inn 1-2% nytt vann i minuttet. Det er en ganske stor overvåkningsjobb å passe på dette. Vi tar vannprøver og går gjennom en sjekkliste som en daglig del av røktingen. Så vi gjør både biologiske og tekniske arbeidsoppgaver. Det meste er praktisk arbeid, men vi gjør også kontorarbeid med journalføring av dødfisk, fôring og snittvekter. Røktingen og overvåkningen av vannbehandlingen er den viktigste delen av jobben. 

Vi jobber hovedsakelig 08-16, men vi har også en vaktturnus med døgnvakter og helgejobbing én gang i måneden. Etter man har hatt vakt, avspaserer man.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

I dag går de fleste to år på videregående og to år som lærling , før man tar fagprøve . I tillegg til denne veien, kan man ta fagbrev på egen hånd. Da arbeider man i fire-fem år i stedet for skole og lærlingtid, og går opp til fagbrev selv. Det er en del som har gått denne veien, men de siste årene blir de fleste lærlinger. Selv gikk jeg to år på akvakultur, så jeg gikk påbygg. Det ga meg generell studiekompetanse , før jeg ble lærling . Planen var egentlig å studere på universitetet etterhvert, men det endret seg da jeg begynte å arbeide. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Man må like å være i aktivitet i arbeidshverdagen, for vi er alltid i aktivitet. Og man bør være fleksibel og like en variert hverdag. Det vi gjør, kan være uforutsigbart. Er man avhengig av å ha kontroll over det som skjer, kan det være utfordrende å gå inn i dette yrket. 

Hva liker du best med dette yrket?

– Det er variasjonen av arbeidsoppgaver i løpet av en dag og over lengre tid; en blanding mellom hektisk perioder og roligere perioder. Noen oppgaver er veldig fysiske, og noen ganger må vi tenke nøye gjennom det vi skal gjøre. Jeg liker veldig godt å arbeide med andre, og det at vi jobber i team og løser oppgaver sammen. Der også fint å ta vare på noe levende og se det vokse, og ha omtanke for fisk.   

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er noen stygge lukter her på anlegget. Dødfisken er kanskje aller verst, men fôret kan også lukte ganske ille. Da jeg jobbet ute på sjøen, var det en del diesel og eksoslukter jeg ikke likte så godt. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som liker å ta i et tak. Man bør like å være ute, spesielt om man jobber på anlegg på sjøen. På land kan det variere om det er inne- eller utejobbing. Man bør også være praktisk anlagt, løsningsorientert og samarbeidsvillig. Akkurat nå er det mannsdominert yrke, men jeg vil absolutt anbefale damer også til dette yrket også. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan enten jobbe med matfisk – som røkter på sjøen, jobbe med settefisk, eller stamfisk, som er mamma- og pappafisken, på servicebåt eller dykkerbåt. Mange jobber seg oppover, eller tar mer utdanning og blir mellomleder, koordinator eller seksjonsleder. Noen jobber seg jo helt opp til å bli administrerende direktør. Men de aller fleste jobber som røkter på sjøen med matfisk. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer veldig fra firma til firma, men en anslått grunnlønn er på cirka 500.000 kroner i året. Så kommer det tillegg ut fra ansiennitet , fagbrev , overtid. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

Det er forholdsvis bra sjanser. Får man jobb er det stort sett i 100 % fast stilling. Jeg har ikke hørt om deltidsstillinger. Særlig hvis man er villig til å flytte på seg, er det gode sjanser.