Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte å gå for en karriere innen finans fordi jeg har alltid likt å jobbe med tall og tolke rapporter, og så jeg er detaljorientert. Sistnevnte kommer godt med når jeg skal studere tall og identifisere økonomiske mønstre.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Finansanalytikere kan jobbe lange dager. Hovedarbeidsoppgaven min i dag er å samle inn data, lage og oppdatere økonomiske modelleringer og rapporter, samt vedlikeholde regneark. Et eksempel på noe jeg analyserer, er et selskaps lønnsomhet og trend. Det gjør jeg ved å gjøre utregninger basert på finansielle forholdstall, som for eksempel lønnsomhetsforhold, netto fortjenesteforhold og salg. 

Slike analyser gjør jeg mye av, men siden vi er få på finansavdelingen så må man være forberedt på å ta imot andre typer arbeidsoppgaver. Det vi i finansavdelingen gjør og finner ut av, er til stor hjelp for andre avdelinger, for eksempel når de skal sette opp budsjett og planlegge fremdriften i selskapet. Jeg har ingen direkte kundekontakt i min stilling, men jeg rapporterer til styret og de andre departementene. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg er utdannet siviløkonom fra Universitet i Agder. Som finansanalytiker er det vanlig å ha en høyere økonomisk utdannelse, gjerne med fordypning i finans og regnskap. Når jeg søkte på denne stillingen, så var det krav om en mastergrad i økonomi (siviløkonomutdanning).

I tillegg er det viktig å være strukturert, nøyaktig og ikke minst være glad i tall. Det er også en stor fordel med IT-kunnskaper, siden det meste foregår digitalt. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du ikke glad i tall, rapportering og økonomi bør du velge et annet yrke enn finansanalytiker. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å ha kontroll over økonomien i bedriften. Jeg liker også å finne ut av ting, studere økonomien og fordype meg i ulike problemstillinger. Det beste jeg vet er når jeg ser andre bruke, og få nytte av, rapportene jeg har laget.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det er veldig vanskelig å svare på dette spørsmålet, siden jeg trives så godt her. Jeg syns jeg er veldig heldig å få jobbe som finansanalytiker.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Som finansanalytiker er ekstremt viktig å være ryddig, strukturert og ha gode datakunnskaper. En bør være analytisk, grundig og metodisk.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som finansanalytiker kan du jobbe i forskjellige bransjer som for eksempel i bank, meglerforetak eller forsikringsselskaper.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Lønn varierer mellom det private og det offentlige sektor, geografi og størrelser på selskaper. Man kan likevel si at en nyutdannet kan forvente en årslønn fra 450 000 kroner i året og langt oppover.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke lett! Jeg tror det er flere jobber i de litt store byene, og generelt bør man være åpen for å flytte på seg for å lande en jobb som finansanalytiker. 

Tekst:
Jonina Reynisdottir