Feier
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Det var helt tilfeldig. Jeg er i utgangspunktet utdannet møbelsnekker, men på tidlig totusentallet var det på tide å finne noe annet å gjøre. Jeg så at Ålesund Brannvesen søkte etter feier, jeg hadde ikke begrep rundt hva det gikk ut på, men jeg hadde et bilde av en feier – nemlig en som reiste hjem til folk for å feie piper. Jeg søkte og fikk jobben. Da gikk det ganske fort opp for meg at det var mye mer ved jobben enn jeg trodde.
Jobben består også av tilsyn, befaring og brannforebyggende arbeid. Vi sjekker røykvarslere og slokkemidler. Det er en kjempefin mulighet til å knytte teori og praksis sammen.
Du kan ikke bare hive på deg en kjeledress, gå ut og feie din egen skorstein. Du må ha bestått, og fullført teorien for å kunne ta svennebrev som feier. Det er lovverket i Norge nøye på.
Etter jeg fikk svennebrevet i 2008, ble det opprettet en formannsstilling her ved brannstasjonen. Jeg jobbet først som formann frem til 2013, før jeg gikk over til å være teamleder. Etter kommunesammenslåingen er jeg blitt seksjonsleder ved seksjon feiing og tilsyn, i Ålesund Brannvesen. Jeg har aldri angret på at jeg gikk inn i dette yrket, ettersom jeg ganske tidlig så at jobben vi gjør er svært viktig.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Som seksjonsleder er det en del kontorarbeid å ta unna tre dager i uken, ellers er det feiing. Sesongen for feiing strekker seg fra april til oktober. Da er vi først inne på fagdataprogrammet vårt, for å varsle de vi skal hjem å feie hos. Da er det opp med nettbrettet, åpne appen, og hvis alt fungerer som det skal, får jeg opp en liste over dagens arbeidsoppgaver og alle adressene jeg skal til.
Når det gjelder feiing varsler vi i utgangspunktet 20 skorsteiner per dag. Noen ganger er det veldig enkelt hvis du er i et stort boligfelt, andre ganger er det større avstander å kjøre mellom boligene du skal besøke. Da rekker du kanskje ikke like mange. Det gjør vi mandag, tirsdag, onsdag og torsdag. Fredag setter vi av til avtaler og befaringer, og annet forefallende arbeid som vask av bil og klær.
Når du kommer til et hus som skal feies, ligger forhåpentligvis stigen klar utenfor. Da må du sette den opp, klatre opp på taket, ta av pipehatten og feie skorsteinen. Selve prosessen tar ikke mer tid enn fem til sju minutter, hvis det er lite sot, skorsteinen er fin og intakt, og huseier er flink til å fyre opp riktig. Det ser vi heldigvis mye av. Det er sjeldent vi nekter å gå opp på taket til kundene våre. Ytterst få er misfornøyd fordi vi ikke har gått opp på taket. Men da snakker vi trestiger, skifertak og løse bøylestiger. Sikkerhet skal alltid komme først.
Feieprosessen kan ta mer tid hvis du for eksempel kommer til et stort, eldre hus på tre-fire etasjer, som har to skorsteiner med ildsted. Da er det gjerne loftsfeiing. Da må du inn og opp på loftet. Der finner du en luke på skorsteinen som du åpner, for å feie både nedover og oppover. Så må du ned i kjelleren for å åpne sotluken, som er plassert i bunnen av skorsteinen. Der må du ta ut all sot som har kommet ned. Slike oppdrag tar av og til lengre tid, opp mot 30–45 minutter.
Vi fører statistikk over hvem som er varslet, hvor det er utført feiing, og hvem som har meldt at de ikke er hjemme. Som feier følger du også opp avvik og skriver rapporter.
Etter sesong for feiing, i oktober, begynner vi med tilsyn ved fyringsanlegg. Det er litt mer omfattende, og krever mer varsling og planlegging, siden vi skal inn hos folk. Da gjennomfører vi omtrent sju-åtte besøk om dagen, på 30–45 min per besøk.
Inne hos huseiere kikker vi på fyringsanlegget, det vil si skorstein, ildsted, adkomst for feiing, sotluke, brannmur og mer. Vi ser også på tilstanden på ildstedet, for eksempel pakning, glass og brennkammer. Sist men ikke minst sjekker vi slokkemiddel og røykvarslere.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– For å kunne jobbe som feier må du ha svennebrev. Det er beskrevet i dimensjoneringsforskriften. For å bli feier er utgangspunktet to valg. Du kan kjøre et ordinært løp med grunnkurs og videregående kurs, ellers kan du ta Bygg- og anleggsteknikk vg1, for så å ha opplæring i bedrift ved feierfaget vg2. Du blir også sendt på et seks ukers opphold på brannskolen, der man dekker alt det teoretiske og eksamen blir utført.
Det vil være en fordel for deg som feier om du ikke har høydeskrekk. Alt av sikkerhet skal så klart være ivaretatt. Vi har krav til stigen vi skal bruke, sikring og alt som er på taket. Likevel nytter det ikke å være redd for høyder.
Du bør også være i en viss fysisk form. Arbeidet er ikke veldig tungt, men du må være i form til å sette opp, og klatre i, en stige. Fint om du har en viss datakunnskap og praktisk kunnskap, men alt kan læres. Andre personlige egenskaper som kommer godt med i yrket, er å like å være rundt andre mennesker. Du må nemlig være glad i å møte folk.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Har du høydeskrekk, eller ikke liker å omgås folk, er dette yrket kanskje ikke helt riktig for deg. Da tenker jeg at du må se etter noe annet. Dersom du har gjort deg litt kjent med yrket på forhånd, og tenker at brannforebygging er uhyre viktig, og har et ønske om å være med å sikre samfunnet, så er mye gjort. Den driven er viktig! Men ofte er folk litt uforberedt. Noen søker på jobben og tror man bare skal gå fra hus til hus for å feie pipa, men i dag er det kanskje bare en tredjedel av jobben du må gjennomføre.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Det jeg liker best med yrket er anerkjennelsen, og det at jeg vet at jeg bidrar til et tryggere samfunn. I Ålesund er vi i Norgesbunnen for antall sotbranner, det gikk syv år uten dødsbranner. Feiing er å gjøre ren skorstein, røykerør og ildsted. Da minsker du sjansen for at det blir sotbrann.
Uten det forebyggende arbeidet som blir gjort, tenker jeg at det ikke hadde vært en realitet. Når du er hjemme med folk og avdekker at de ikke har røykvarslere, og de får på plass røykvarslere, så er det en seier i hverdagen. Det å vite at du bidrar, er godt.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det er et godt spørsmål. Det er få ting jeg misliker. Er det dårlig vær eller kaldt når du skal jobbe ute, må du kle godt på deg. Det er ikke alltid like kjekt å stå ute på taket i dårlig vær. En sjelden gang opplever du å komme hjem til huseiere som er misfornøyd med varslet dag, eller som blir frustrerte dersom vi for eksempel har noe å utsette på stigen. Av og til kan den kritikken føles feil, men jeg prøver å alltid gjøre en så god jobb som mulig.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Jeg har lyst til å anbefale denne jobben for absolutt alle som har lyst å bidra til et sikrere samfunn – enkelt og greit. Hvis du ønsker å bidra med tanke på brannforebyggende arbeid, så er feieryrket midt i blinken for deg!
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Innad i etaten kan det å bli branninspektør være en mulighet videre. Etter at du har tatt svennebrev som feier, kan du ta et fem ukers kurs for å jobbe som branninspektør. Vi har hatt ansatte som ønsket å prøve seg mer mot særskilte objekt som sykehus, hotell, industri, bensinstasjoner og tunneler med mer. Der går brannvesenet tilsyn. Da skal du helst jobbe som branninspektør eller branningeniør.
Dersom du kunne tenke deg å bli brannmann, er det to vidt forskjellige ting. Det ene fører ikke til det andre. Her i Ålesund løser beredskapsavdelingen beredskapsoppgaver, og den forebyggende avdelingen tar seg av forebyggende oppgaver. Mulig at andre brannvesen rundt om i landet har lagt opp til at alle ansatte kan bidra til beredskap, men slik er det ikke her.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Vi følger tarifflønn. Med ti års ansiennitet, som fagarbeider, vil du ha en grunnlønn på 420 000 kroner i året. Noen kommuner har sett viktigheten av jobben vi gjør, og har lagt seg over tarifflønn. Som formann eller seksjonsleder tjener du litt mer.
Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– 100 prosent, de er kjempegode! Hvis du har vært læring eller praksiskandidat, sånn at du sitter igjen med et svennebrev som feier, så får du jobb. Punktum. Feiere er etterspurt.
Tilhørende utdanninger
brannforebyggerfaget
Du lærer brann- og skadeforebyggende tiltak og gi råd om riktig montering og bruk av fyringsanlegg og andre brannforebyggende tiltak.
Finn studier