Fagoperatør trikotasje

– Det er kjekt når det kommer inn bestilling på en ny type stoff, og vi må finne ut hvordan vi best produserer det, sier Emir Cicvare. Han er med på å lage ullklær som selges over hele verden.
Fagoperatør i trikotasje Emir Cicvara
Emir Cicvara, 35 år
Fagoperatør i trikotasje
Janusfabrikken, Bergen
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«90 prosent av de jeg jobber med har fagbrev, og har tatt det gjennom jobb.»
― Emir Cicvara
Intervju:
Elin Tollevik Garvik
Publisert: 26.02.2021
«90 prosent av de jeg jobber med har fagbrev, og har tatt det gjennom jobb.»
― Emir Cicvara
«Maskinene begynner å strikke, og da er jobben å passe på, sjekke at det ikke oppstår feil og at kvaliteten er bra. »
― Emir Cicvara

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er vokst opp i Bosnia, og da jeg var ferdig med videregående jobbet jeg på en fabrikk som strikket raggsokker. Jeg fikk opplæring, og var blant annet to ganger i Italia for å lære meg maskinene som ble brukt i produksjonen. Jeg lærte meg å fikse maskiner, programmere dem, og følge opp produksjonen. Da jeg giftet meg og kom til Norge prøvde jeg å finne en jobb som passet med arbeidserfaringen min, og fikk en liste med bedrifter som kunne være aktuelle fra Nav. Jeg søkte og fikk jobb hos Janus, og for dem var min erfaring med strikkemaskiner fra Bosnia interessant. Nå har jeg jobbet hos Janus i sju år.

Image
Foto av fagoperatør i trikotasje Emir Cicvara med en strikkemaskin
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Janus lager ullklær som selges over hele verden, og min jobb er i strikkeriet. Vi får oversikt over arbeidsoppgaver fra arbeidsleder, setter i gang maskinene, sørger for at vi bruker riktig ull og stiller inn etter hvilket stoff vi skal produsere.

Maskinene begynner å strikke, og da er jobben å passe på, sjekke at det ikke oppstår feil og at kvaliteten er bra. Vi jobber 5 til 6 personer sammen på et skift, og passer på flere maskiner, så vi samarbeider og hjelper hverandre. Produksjonen kjøres etter hvor mye bestillinger vi har, og en vanlig arbeidsdag er det gjerne 15 til 20 maskiner i drift. 

Jeg har ansvar for å følge opp maskinene, og er det noe som skjer så fikser jeg det. Jeg har også ansvar for produksjon av raggsokker. Når stoffet er ferdig sender vi det fra strikkeriet til fargeriet som farger og vasker, og så går stoffet videre til klipping og sying. 

Vi kan lage stoff med ulike egenskaper og ulikt design. Det er kjekt når det kommer inn bestilling på en ny type stoff, og vi må finne ut hvordan vi best produserer det. Vi fikk nettopp en ny maskin i produksjonen, og da var jeg med på å bygge opp, sette den i gang og teste at alt fungerte som det skulle. Forskjellige maskiner strikker ulikt stoff, og hver maskin har ulike systemer som vi må lære oss. En ny maskin gir nye muligheter, så det er mye spennende å sette seg inn i. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– De fleste får fagbrev gjennom jobben, i alle fall her på Janus. 90 prosent av de jeg jobber sammen med har fagbrev, og har tatt det gjennom jobb. Det er også mulig å gå yrkesfag, og så ha to års læretid i bedrift.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du er mye i bevegelse og går mye i løpet av en arbeidsdag. Derfor passer ikke jobben helt hvis du liker å sitte i ro. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er mange utfordringer og alltid noe som skjer. Det er ikke en jobb der du sitter ned, og jeg liker at det er så variert. Det er mye å lære, vi utvikler nye produkter og det er veldig spennende. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er vanskelig å trekke frem noe, for jeg trives veldig godt. Alle liker jo at alt går perfekt, og det er ikke så kjekt når utfordringer oppstår i produksjonen, men samtidig er det med på å gjøre jobben spennende.

Image
Foto av fagoperatør i trikotasje Emir Cicvara som følger opp maskinene som strikker
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Du må være interessert i industri og strikkeproduksjon. Det er en del støv og støy, så du må tåle det. Hvis du er interessert så er det gode muligheter for å lære seg yrket.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Her i Bergensområdet er det en del fabrikker som driver med strikking og veving. Det går gjerne an å arbeide med annen produksjon også, men det krever nok opplæring og litt omstilling.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg er ikke helt sikker, men rundt 300 000 i året uten fagbrev, og med fagbrev så tjener du 5 til 6 kroner ekstra per time.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Jeg hadde jo flaks og fikk den første jobben jeg søkte på. Hvis du er interessert tror jeg det er gode muligheter. Men du er avhengig av å bo en plass der det finnes denne type fabrikker og arbeid.  

Tilhørende utdanninger

Industritekstilfaget, trikotasje

Du får lære sikker håndtering av trikotasjemaskiner, utstyr, råmateriale og styringsverktøy.

Finn studier
Industritekstilfaget

Du lærer å industrielt fremstille tradisjonsrike og nyskapende tekstiler, fra råmateriale til ferdig produkt. Du fordyper deg i enten farging, trykking og etterbehandling, i garnfremstilling, i industrisøm, i trikotasje eller i veving.

Finn studier