Fagoperatør i industritekstilfaget

– Du må jobbe strukturert og rutinert, og ikke ha ti tommelfingrer, forteller Kari om å jobbe innen industrisøm.
Kvinne sitter ved sybord. Bak henne er det hyller av syutstyr og tekstiler.
Kari Tysse, 58 år
Sømoperatør
Norlender Knitwear, Osterøy
«Du må være nøye, men likevel ha fokus på fart.»
― Kari Tysse
Tekst og foto:
Nina Reynisdottir
Publisert: 16.12.2024
«Du må være nøye, men likevel ha fokus på fart.»
― Kari Tysse
«Jeg liker variasjonenen i arbeidsoppgavene og produktene vi skaper.»
― Kari Tysse

Hvorfor valgte du å bli fagoperatør innen industrisøm?

- Jeg skulle egentlig bare ha ett års pause før jeg begynte på videregående. Jeg jobbet med å passe unger, og melket geiter på en gånd. Så fikk jeg jobb her. Den gangen var vi 50-60 ansatte. Det var en stor kvinnearbeidsplass, og det var her det var jobb å få. 

Image
Kvinne sitter foran symaskin og syr en ullgenser.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

- På en vanlig dag på søm så kommer jeg på morgenen og sjekker at alle andre har nok arbeid å gjøre. Sammen med daglig leder, assisterer jeg i å holde flyten i produksjonen. Alle som syr snakker sammen på morgenen, og vi samarbeider om hva vi skal få ut i løpet av dagen og uken. Noen produksjoner krever mye arbeid, mens andre krever lite. Vi sørger for at alle har like mye arbeid og at produksjonen går fremover i samme tempo, slik at ingenting stopper opp.

Jeg kan eksempelvis sitte en dag med krager, glidelåser eller å sy sammen deler. Vi er kun seks stykker på strikkeriet, så vi må flytte oss fra stasjon til stasjon gjennom dagen og uken. Det er ulike symaskiner på stasjonene. Vi har maskiner til rett søm, kjedesøm, overlock, blindfall, en maskin som syr og hekter knapper, og mer. 

Jeg sitter svært sjeldent på samme systasjon en uke i strekk. Det er derfor skuldrene mine virker, man får slitasjeskader av å gjøre samme oppgaver hele tiden. Jeg gjør noe administrativt arbeid. Det pleier jeg å gjøre på morgenen før jeg begynner å sy. 

Hva kreves for å kunne jobbe som fagoperatør innen industrisøm?

- Et fagbrev innen industrisøm. Det kan man ta etter videregående og lærlingtid, eller etter fem år med erfaring innen industrisøm. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

- Du må være nøye, men likevel ha fokus på fart. Du bør synes det er kjekt å skape, og å lage produkter. Vi jobber individuelt, samtidig som at vi er en del av en produksjon og samarbeider. Det er et industriarbeid og ikke hobby, så vi har ikke uendelig med tid slik man har på syrommet hjemme. Du må jobbe strukturert og rutinert, og ikke ha ti tommelfingrer. Synet ditt bør være bra, siden du må klare å tre en nål mange ganger om dagen. 

Det er et manuelt håndverk. Hvis du liker å se at ting gjør av seg selv, så er dette ikke jobben for deg. Industrisøm er lite robotisert. Man kan få slitasje på kroppen, så vi må tenke på å sitte smart og jobbe variert.

Hva liker du best med å være fagoperatør innen industrisøm? 

- Jeg liker variasjonenen i arbeidsoppgavene og produktene vi skaper. I alle år har jeg også vært heldig å ha gode kollegaer. 

Hva liker du minst?

- Jeg kan ikke komme på noe.

Image
En kvinne brukre en blå håndmaskin til å skjærer en ullgenser.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Man kan jobbe med industrisøm innen klesproduksjon, båtinnredning, gardiner, bilindustri og mer. Hvis man er kreativ, kan man skape noe nytt. Det er helt sikkert noen nisjer som er ledige for industrisøm.

Hva kan man forvente i lønn som fagoperatør innen industrisøm? 

- Startlønn er på 170 kroner i timen. Gjennomsnittet for noen som er erfarne, er på rundt 200-210 kroner i timen. 

Hvordan ser du sjansene for å få jobb som fagoperatør innen industrisøm?

- Det har vært noen ledige sømstillinger i fabrikkene her på Vestlandet og jeg vet at det var vanskelig å finne folk. Det er kanskje ikke det yrket som er lett å få unge folk inn i, for de unge vil gjerne ha mer lønn. Jeg tror ikke det er håpløst å få jobb i dette yrket.

Tilhørende utdanninger

Industritekstilfaget

Du lærer å industrielt fremstille tradisjonsrike og nyskapende tekstiler, fra råmateriale til ferdig produkt. Du fordyper deg i enten farging, trykking og etterbehandling, i garnfremstilling, i industrisøm, i trikotasje eller i veving.

Finn studier