Fagoperatør i industrisøm Ida Husby sitter bak symaskinen på Helsport.

YrkesintervjuFagoperatør i industrisømfaget favoritt ikon

Antall timer ved symaskinen har blitt betydelig færre siden Ida Husby begynte i Helsport for 45 år siden. Nå er kvalitetssikring en av hovedoppgavene hennes.

Ida Husby
61 år
Fagoperatør i industrisøm
Helsport AS, Melhus.
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid likt å bruke hendene og være kreativ. Jeg ble tidlig interessert i søm, og da jeg skulle begynne å jobbe var det veldig gode jobbmuligheter i dette faget. I Trondheim fantes flere store fabrikker. Jeg startet å jobbe som sekstenåring i 1973, med plan om å ta annen utdanning etter hvert. Jeg endte opp med å trives så godt at jeg har bare fortsatt med samme fag helt til nå. 

fagoperatoriindustrisomfaget2_ehmurvold.jpg

Fagoperatør i industrisøm Ida Husby ved symaskinen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber med telt i Helsport, og arbeidsoppgavene mine har endret seg mye siden jeg begynte her. Tidligere sydde vi alle teltene i vår egen produksjonsavdeling. I dag foregår produksjonen utenlands, og jeg jobber nå på serviceavdelingen.
Her bruker jeg mye tid på henvendelser fra kunder på e-post og telefon. Noen har spørsmål om teltene, mens andre ønsker å få gjort endringer. Det kan være økt ventilasjon i teltet eller å få sydd på stormmatter. I tillegg utfører vi reparasjoner, både direkte fra brukere eller via butikk. Helsport er kjent for god service, og vi strekker oss ofte langt for å yte god service.

I tillegg er det min hovedoppgave å gjøre kvalitetskontroll på telt. Da får vi en førsteprøve av teltet fra fabrikken som gjennomgås før produktet godkjennes for videre produksjon. Det er en omfattende kontroll som gjøres. Sømmer, vannsøyle, grafikk, plugger og mye mer skal sjekkes. Alt dette dokumenteres underveis. Etter at produksjonsavdelingen ble nedlagt hos oss har jeg vært med på noen reiser til fabrikker i utlandet, hvor produksjonen nå foregår. Da har jeg fått mulighet til å følge opp arbeidet mer direkte.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å ta fagbrevet må man gå to år på videregående skole og være lærling i bedrift to år. Jeg tok fagbrev i industrisøm etter å ha jobbet her i mange år. Da var det bedriften her som la til rette for at flere ansatte fikk formalisere kompetansen sin. Det er jeg veldig glad for i dag. Det bidro til at jeg sikret meg jobb videre etter at produksjonsavdelingen ble nedlagt. 

Egenskaper som kreves i dette yrket er nøyaktighet og evne til å ta ansvar. Det trengs også brukbare ferdigheter i engelsk, fordi vi innimellom reiser til fabrikker i utlandet og fordi vi selger produkter i utlandet.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer altså ikke hvis man er slurvete og unøyaktig, og hvis man er dårlig til å ta ansvar. Man må heller ikke være redd for å snakke engelsk.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å jobbe med søm, og gjerne med prosjekter hvor en kunder ønsker å få gjort endringer på teltet sitt på en spesiell måte. Det er artig. Jeg trives også med kundekontakten. Brukerne gir jo oss verdifull informasjon.
I tillegg har utenlandsturene gjort at jeg utvikler meg og får selvtillit i jobben jeg gjør.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker minst når det blir stress. Særlig på sommeren kan det bli det. Sommer er høysesong for serviceavdelingen. Da skal mange ut på tur og vi får mange henvendelser.
Generelt opplever vi at å besvare e-poster tar mer og mer tid.

fagoperatoriindustrisomfaget3_ehmurvold.jpg

Ida Husby ved ett av teltene hun foretar kvalitetskontroll på.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Dette passer for dem som vil jobbe med søm, og for dem som vil jobbe med hendene. Man bør også være løsningsorientert.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er blitt begrenset med jobbmuligheter i yrket. På grunn av prisnivået i Norge har de fleste bedrifter som driver med industrisøm lagt produksjonen utenlands. Det vil også gjøre det vanskelig å starte egen bedrift.
Kanskje kan det være muligheter på sømavdeling på teater, eller i en bedrift som lager markiser eller lignende.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen varierer etter hvor man jobber, men normalt er lønnen for en fagarbeider i industrisøm omtrent som en fagarbeider i industrien. Det vil si omtrent 400.000 kroner i årslønn.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er nok begrenset. 

Tekst: Eva Hilde Murvold

    • Egenskaper som kreves i dette yrket er nøyaktighet og evne til å ta ansvar. 
    • Jeg har alltid likt å bruke hendene og være kreativ.
    • Jeg tok fagbrev i industrisøm etter å ha jobbet her i mange år.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser