Fagoperatør i grafisk produksjonsteknikk

Hvorfor valgte du å bli fagoperatør i grafisk produksjonsteknikk?
– På skolen likte jeg sløyd, gym og håndarbeid. Når jeg var ferdig i tiende klasse, så ønsket jeg å gå rett i arbeid. Jeg hadde familie og bekjente som jobbet grafisk trykking, og det var egentlig det. Da begynte jeg også å jobbe med det.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Vi jobber turnus, skift, helligdager og søndager, så det kommer an på hvilken vakt det er. I dag kom jeg på jobb klokken 07.00, og da begynner vi med et kort produksjonsmøte hvor vi går igjennom hva vi skal gjøre i dag.
Som regel fortsetter vi på noe som begynte kvelden før, så da er det bare å slå på maskinene og komme i gang. Deretter er det å overvåke maskinene og se at prosessen går riktig for seg. Utover dagen får vi morgendagens produksjon, så da begynner vi å forberede den.
Når avisene er trykket, gjør vi kvalitetskontroll med lupe på fargeprofil, fonter, bilder og mer. Det skal være svært god kvalitet på det som trykkes. Det er høyt kvalitetspress, og det er høyt tidspress.
Tidspresset handler om at vi må rekke distribusjon, biler og ferger. Når det står på her mellom klokken to og elleve på kvelden, så er det full fart og action. Alle vet hva de skal gjøre. Vi må vite neste produksjon langt frem i tid, slik at vi ligger mest mulig asjur til enhver tid.
Hva kreves for å få jobb som fagoperatør i grafisk produksjonsteknikk?
– Du må ha fagbrev som grafisk trykker. De fleste som jobber her, har begynt som assistenter og tatt fagbrev som med arbeidserfaring som grunnlag.
Når du har jobb her, får du mange kurs. Vi blir årlig instruert i førstehjelp, hjertestarter og den slags. Det er fordi maskinene vi jobber med er veldig sterke, og vi må vite hvordan håndtere ulykker som kan oppstå.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det er mange arbeidsoppgaver som må løses i løpet av dagen, så det er viktig å være løsningsorientert og skjerpet. Du må være flink med hendene, selvstendig og fleksibel. Det er viktig med godt syn og gjerne teknisk/elektrisk innsikt. Det er høyt arbeidstempo og mye fysisk bevegelse. Trykkmaskinen er på fire etasjer, så det blir en del trappegåing. Vi bærer med oss trykkplater opp trappene. Det er papirruller på størrelse med traktoregg som skal klargjøres, dyttes, skubbes.
Det er mye som skjer her, det er action når maskinen går. Det er vanskelig å si hvem som ikke passer til denne jobben, men du må ha interessen for et godt håndverk.
Du må være en lagspiller. Hvis én har mye å gjøre, så hjelper vi den personen. Det hjelper ikke hvis fire stykker er klare, hvis femte mann ikke er det. Da blir det ikke avis. Vi er avhengig av alle ledd, selv om vi har ulike arbeidsoppgaver. Produksjonen må gå opp og vi har alle samme mål, og det er at avisen skal komme ut til rett tid og av svært høy kvalitet.
Hva liker du best med å være fagoperatør i grafisk produksjonsteknikk?
– Det jeg liker best er å finne løsninger og lage produkter med god kvalitet. Det synes jeg er kjempespennende!
Hva liker du minst?
– Det som er vanskelig, er hvis du har dårlig materiell og du lurer på om du skal kjøre det eller ikke. Er det godt nok eller ikke godt nok? Hva er alternativet? Skal kunden få en avis med en litt dårlig annonse og så kan vi heller rette det opp dagen etterpå eller at kunden får ingen avis? Den beslutningen må jeg ta, og den må jeg stå innenfor. «Dette er godt nok, dette er ikke godt nok».
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Med det fagbrevet her, jobber du som regel med å trykke aviser, bøker og magasiner. Det finnes et annet fagbrev, som flere av oss har tatt på grunn av usikre tider for trykte aviser, og det er prosessoperatør. Som prosessoperatør kan du jobbe med andre typer produksjoner – for eksempel innen olje, bakeri, meieri og bryggeri. Så lenge det er en råvare som går inn og et ferdigprodukt som kommer ut, kan vi prosessovervåke det.
Hva tjener man som fagoperatør i grafisk produksjonsteknikk?
– Vi jobber skift på røde dager og helligdager, med ubekvem arbeidstid. Det gir litt tillegg. En begynnerlønn er 700 000 kroner i året.
Hvordan er sjansene for å få jobb som fagoperatør i grafisk produksjonsteknikk?
– Det er et yrke som er på vei nedover, samtidig som at de trykkeriene som er igjen, har blitt større. Flere og flere produksjoner har blitt flyttet til de store. Tidligere trykket vi bare Bergens Tidende og et par osloaviser, nå trykker vi alt som kommer ut på Vestlandet, i Stavanger og den slags. Den utviklingen har skjedd de siste femten årene. Det kan være vanskelig å få jobb. Å få jobb som prosessoperatør, er enklere.
Tilhørende utdanninger
Grafisk produksjonsteknikk
Du lærer om medieprodukter i alle typer trykte medier, visuell kommunikasjon, produksjonsprosesser, maskindrift og miljøhåndtering.
Finn studier