Fagoperatør i farging, trykking og etterbehandling
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Det er faren min som startet denne bedriften, og da ble det litt sånn. Da jeg var ferdig i militæret, så begynte jeg i denne jobben. Det var trykkingen jeg startet med, og det var også den jeg syntes var mest spennende. Med tiden har interessen økt til å favne alle arbeidsoppgavene, fordi jeg har holdt på med det i mange år. Bedriften har vært en del av familien siden jeg var barn, så jeg ble fort dyttet i denne retningen. Nå har jeg jobbet fast her i 14 år.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Den er hektisk! Det er mye stress, og ting går unna. Kundene skal ha tingene sine fort, aller helst i går. Det er mange tidsfrister å overholde. For eksempel kommer det en budbil som går til Oslo kl. 11, og posten henter pakkene sine kl. 15. Vi jobber mye rundt disse tidspunktene. Selv så begynner jeg på jobben klokka seks og slutter klokka fire. Det blir ofte lange dager.
Det jeg gjør helt konkret er å ta telefonen og svare e-poster, hvor kunder ofte kommer med bestillinger. Så gjør jeg produktene klare til trykking. Det gjør jeg ved å klargjøre logoen, teksten eller bildet for trykkemaskinen i et program som heter Adobe Illustrator.
Vi trykker alt ifra logoer på fotballdrakter, til å sette bilder på tøy for russen. Akkurat nå er 70 % av det jeg gjør russerelatert. Det er fordi Norges største leverandør av russeutstyr bruker oss for å trykke logoer.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Man kan ta et fagbrev som Fagoperatør i farging, trykking og etterbehandling, men jeg er selvlært. Jeg har sittet og lært meg det meste på egen hånd. Pappa lærte meg opp på trykkemaskinen, men utenom det har jeg lært alt selv gjennom å prøve og feile og prøve på nytt. Jeg er ikke den beste på Adobe Illustrator på generelt grunnlag, men jeg er ganske god på å bruke programmet når det kommer til det jeg gjør hver dag for å gjøre klar objekter som skal trykkes.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Nei, ikke noe som jeg kommer på. Du kan sitte i rullestol og jobbe i denne jobben og jeg ville heller ikke sagt at allergi er et hinder.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Jeg har varierende arbeidsoppgaver. Dagene blir ofte like, men det er allikevel variasjon i arbeidet. Jeg kommer også i kontakt med mange hyggelige mennesker, og når vi lager for russen trykker mye forskjellig gøy.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det kan bli veldig stressende i perioder. Jeg har dog lært meg å leve med det. Utenom det er det ikke mye jeg ikke liker.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Du må vær klar for litt action og lett på beina. Du må like at ting skjer litt fort, og så må du være villig til å være litt rundt i kantene. Maskinene gjør mye av jobben, men når det er sagt er det viktig at du er glad i å gjøre ting med hendene og har skaperglede.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Man kan kanskje bli maler, fordi man er vant til å blande farger. Man kunne også bli grafiker eller jobbe i reklamebransjen. Når man har denne jobben blir man god til å trykke, så man kunne kanskje blitt trykker på heltid. Da trykker man flere ting enn det vi gjør nå. Nå trykker vi bare logoer og bilder på klær, men som trykker vil man også trykke reklamekataloger, konvolutter og flere andre ting.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Rundt 430 000 kroner i året, tror jeg.
Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Det er mange trykkere, og sjansene for å få jobb som trykker er gode. Vår bedrift er ganske stor i Norge, faktisk nest størst, så vi ansetter av og til folk, men akkurat nå har vi alle de vi trenger. Dessuten er det få utskiftninger her. Før koronapandemien var sjansene egentlig ganske greie for å få jobb i Norge, tror jeg. Hvordan arbeidsmulighetene etter pandemien blir, er det ganske vanskelig å spå. Det har vært litt permitteringer og oppsigelser.
Tilhørende utdanninger
Industritekstilfaget, farging, trykking og etterbehandling
Du får lære sikker håndtering av maskiner, utstyr, råmateriale og styringsverktøy innenfor farging, trykking og etterbehandling.
Finn studierIndustritekstilfaget
Du lærer å industrielt fremstille tradisjonsrike og nyskapende tekstiler, fra råmateriale til ferdig produkt. Du fordyper deg i enten farging, trykking og etterbehandling, i garnfremstilling, i industrisøm, i trikotasje eller i veving.
Finn studier