Fagarbeider sjømatproduksjon

Hvorfor valgte du å bli fagarbeider sjømatproduksjon?
– Jeg vokst opp i havgapet utenfor Rørvik. Begge foreldrene mine jobbet i fiskeindustrien, så jeg er godt vant til fisk. Pappa var hver eneste vinter ved et fiskebruk, og allerede som tiåring fikk jeg være med. Jeg skar torsketunger i mange år og tjente godt på dette.
Da jeg skulle tenke på videregående og framtidsvalg, hadde jeg ikke så mange planer. Først fullførte jeg kokkelinja, deretter ville jeg ta påbygging til generell studiekompetanse, men det gikk ikke.
I «friåret» som fulgte fikk jeg sommerjobb hos Sinkaberg, og trivdes svært godt med jobb og lønn. Det som skulle være noen uker har nå blitt 17 år. I starten jobbet jeg på filetavdelingen ved fabrikken. Med tida ble det naturlig å gå opp som praksiskandidat og ta fagbrev. Dette gjorde jeg i 2014.
I 2021 ble jeg linjeleder, og ett år etter steg jeg enda mer i gradene og fikk yrkestittelen skiftleder. Yrkeserfaringen har også gjort at jeg er sensor i faget sjømatproduksjon på videregående.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– På vår fabrikk har vi to dagskift. Noen har vanlig dagskift og noen jobber ettermiddag og kveld. Det blir godt tilrettelagt for alle ut ifra livssituasjonen, for eksempel hvis du har barn.
Med dagskift er jeg normalt på jobb klokka 07:00. Jeg starter pc-en og bestiller først råstoffet, som betyr selve laksen, vi trenger for å fullføre dagens ordrer.
Videre må jeg sjekke temperaturer i holdetankene for laksen, og at denne temperaturen er helt riktig. Når kollegaene mine er på plass, kan produksjonen starte. Underveis må vi kontrollere at laksefiletene får rett grad av bearbeiding etter kundens ønske.
Vi har mange forskjellige trimmer. Trimmer er hvor mye kunden ønsker at vi skal filetere av fiskefileten. Det kan være med eller uten skinn, og med eller uten bein, mengden fett kan variere og så videre. Når det gjelder størrelser på pakkene fileterer vi alt fra to kilo tung laks til seks kilo tung laks.
Videre må jeg sjekke at dato, emballasje og andre praktiske ting er i orden. For eksempel for produkter som skal rett i butikken, kan noen kunder ønske gullbrett slik at det skal se fint ut i butikk. Andre kunder kan ønske filetetikett. Gjennom hele dagen er det kontakt med selgere av fisken. Vi har kontakt med selger gjennom Teams og telefon. Fisken kommer med brønnbåt hit til fabrikken, fra våre fiskeoppdrettere.
Jeg har ansvaret for å ha oversikt over at ting blir riktig og at tempoet på produksjonen er høyt nok. Vi produserer cirka mellom 50–60 tonn filet per dag.
Vi har mange forskjellige maskiner på fabrikken. For eksempel en rubbemaskin, som fjerner skjell av laksen, eller hodekapper som kapper hodet av laksen. Vakuummaskiner pakker de ferdige produktene, og på kjølelageret blir pakkene satt på paller og sendt på en bil. På filetavdelingen må du ha hvit kjeledress og engangsutstyr som hodeplagg, ermer og forkle. Hvis du skal håndtere en kniv, så er det krav om vernehansker.
På slutten av dagen får vi beskjed fra selger via e-post hvor mye filet som skal produseres neste dag. Vår oppgave er da å regne ut hvor mye råstoff vi trenger, altså rund laks. Så lages og legges det inn ordrer for uttak av råstoff, og en endelig kjøreplan. Kjøreplanen skal gi oversikt og flyt i produksjonen av laksefilet til neste dag.
Hva kreves for å kunne jobbe som fagarbeider sjømatproduksjon?
– Fagbrev er normalt det som gjelder. Du kan gjøre dette på to måter. Enten gå to år på yrkesfag, for eksempel restaurant- og matfag, og bli lærling i to år. Den andre måten å gjøre det på, er å gå opp som privatist, med realkompetanse som grunnlag.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer best for de som liker fysisk arbeid, og er komfortabel med fart og at det skjer mye. Det er en del tunge løft og hardt underlag. Det er ganske kaldt å jobbe nede i produksjonen, og tempoet er ganske høyt.
Gode egenskaper i denne jobben er å være nysgjerrig, lærevillig og evne å ta endringer på sparket. Hvis du sliter med kropp eller muskler, er ikke dette jobben for deg.
Hva liker du best med å være fagarbeider sjømatproduksjon?
– At ingen dager er like. Mye endringer kan skje på kort tid. Da må vi handle fort, og gjerne mens produksjonen går. Samtidig er det bra at dette er en trygg og god arbeidsplass.
Hva liker du minst?
– Det må være arbeidstid. En del skift er på kveldstid, da kan jeg gå glipp av mye i hverdagen for barna.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– I min bedrift kan det være ulike lederfunksjoner. Det er også mulig å gå over til andre oppgaver eller avdelinger i en ganske stor bedrift. Generelt kan det også finnes jobbmuligheter for oss som daglig jobber med området næringsmiddel og matkvalitet.
Hva kan man forvente i lønn som fagarbeider sjømatproduksjon?
– Begynnerlønn med fagbrev er 475 000 kroner i året. Toppen i lønnsstigen som fagarbeider hos oss, kommer etter 10 år, og da er lønna 530 000 kroner.
Hvordan er sjansene for å få jobb som fagarbeider sjømatproduksjon?
– Sjømatproduksjon vokser og fagarbeider er etterspurt. Vi i fiskenæringer ser at det utdannes for få gjennom skoleløpet. Det vil derfor være gode sjanser for å få seg jobb for de som velger denne utdanningsveien.
Tilhørende utdanninger
Sjømatproduksjon
Du får grunnlag for yrkesutøving innen mottak, videreforedling og omsettelse av sjømat.
Finn studier