Elektriker

– Vi har det slik i dette selskapet at hvis man tar på seg ansvar, så får man frie tøyler gjennom arbeidsdagen, så lenge vi utfører arbeidet, forteller Lars.
Mann med blondt hår og svart t-skjorte står i hvitt rom. Det står Alfred Nesset på t-skjorten hans.
Lars Bjerknes, 27 år
Elektriker
Alfred Nesset, Ålesund
«Noen kommer inn i yrket uten å være særlig praktisk anlagt, og lærer med tiden. Egentlig kan veldig mange passe til yrket. Man må bare ha et ønske om å være elektriker. »
― Lars Bjerknes
Tekst og foto:
Nina Reynisdottir
Publisert: 22.07.2024
«Noen kommer inn i yrket uten å være særlig praktisk anlagt, og lærer med tiden. Egentlig kan veldig mange passe til yrket. Man må bare ha et ønske om å være elektriker. »
― Lars Bjerknes
«Det er store sjanser for å få jobb. De aller fleste elektrikerfirmaer i dag ser etter folk.»
― Lars Bjerknes

Hvorfor valgte du å bli elektriker?

– Jeg har vokst opp med fotball og vennene mine valgte å fortsette innen idrett. Jeg ville gjøre noe praktisk. Jeg kikket rundt og kom frem til at det sikkert var fint å være elektriker.

Image
Mann i svart t-skjorte klipper en kabel i et elektrisk anlegg.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Dagene mine er veldige forskjellige, jeg gjør mye forskjellig innen elektro. Det er veldig mye industri og næring, brannsikkerhet og belysning. Nå jobber vi fire stykker på et hotell i Ålesund. Av og til jobber jeg alene, andre ganger med en lærling

Det vi gjør mest av et å koble stikkontakter, montere lys og trekke kabler for strøm og internett. Vi kan montere også elbilladere. Ofte er jeg på Ålesund flyplass for å gjøre forskjellig elektroarbeid knyttet opp mot flyene. 

Vi har det slik i dette selskapet at hvis man tar på seg ansvar, så får man frie tøyler gjennom arbeidsdagen, så lenge vi utfører arbeidet. Som regel planlegger jeg dagen min i forkant, og kommer på arbeid med en plan. Noen ganger får jeg en telefon om et hasteoppdrag. Ofte jobber jeg prosjektbasert.

Hva kreves for å kunne jobbe som elektriker?

– Et fagbrev som elektriker. Da må du gå elektrolinjen på videregående og være lærling i to og ett halvt år, for så å ta fagbrev.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Den som vil jobbe praktisk og ha en variert hverdag. Noen kommer inn i yrket uten å være særlig praktisk anlagt, og lærer med tiden. Egentlig kan veldig mange passe til yrket. Man må bare ha et ønske om å være elektriker. 

Det er viktig å ha et visst system og orden på ting. Man må være punktlig og både service- og salgsinnstilt. Ofte skal vi snakke med kundene, og da gjelder det å sette seg i deres fotspor for å kunne selge rett tjeneste og produkt.

Det er et visst fysisk aspekt til yrket. Vi jobber mye med hendene over hodet og det kan være tunge løft. Sliter man fysisk, kan det bli en vanskelig jobb.

Hva liker du best med å være elektriker? 

– Det jeg liker best er at jeg får styre dagene mine så mye selv. Jeg trives med det varierte arbeidet.

Hva liker du minst?

– Det som er vanskelig, er at man alltid møter på en utfordring man må løse. Det kan være frustrerende og irriterende, men det gjør yrket veldig interessant.

Image
Mann i svart t-skjorte står på knær og jobber med en takplate.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter. Elektrikere kan jobbe med bolig, næringsbygg, industri, offshore, båter, fly, utebelysning og mer. Man kan være ansatt i kommunen og privat. Som elektriker jobber du med strøm opp til en viss styrke. Vil du jobbe med sterkere strøm, blir du energimontør.

Hva tjener man som elektriker? 

– Rundt 250–300 kroner i timen er normalt. Det tilsvarer i underkant av 600 000 kroner i året. Overtid kommer i tillegg. Jobber man på et prosjekt, er det mulighet for å jobbe ekstra. En lærlinglønn er under 200 kroner i timen. Min erfaring er at de største bedriftene pleier å betale best.

Hvordan er sjansene for å få jobb som elektriker?

– Det er store sjanser for å få jobb. De aller fleste elektrikerfirmaer i dag ser etter folk. Det har vært litt nedgang innen bolig, men det er stor pågang innen industri og det maritime.

Tilhørende utdanninger

Elektrikerfag

Du lærer å installere, kontrollere, vedlikeholde og reparere elektriske systemer.

Finn studier