Eiendomsmegler

– Jeg har det veldig fleksibelt, og styrer dagene mine selv. Hvis jeg vil, kan jeg trene i lunsjtiden. Det er veldig fint, sier Thea.
Ei dame med lyst hår. Hun har på en hvit bluse og en beige jakke. Hun ser rett i kamera og smiler. Hun er ute, i bakkgrunn er en boligblokk.
Thea Langsether Borch, 29 år
Eiendomsmegler
EiendomsMegler 1 Nord-Norge, Tromsø
«Man bør være tilgjengelig på telefonen stort sett hele tiden, med mindre man har ferie.»
― Thea Langsether Borch
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 23.07.2024
«Man bør være tilgjengelig på telefonen stort sett hele tiden, med mindre man har ferie.»
― Thea Langsether Borch
«Målet til de fleste meglere er å ha såpass mange referansekunder at man får flest oppdrag basert på anbefalinger.»
― Thea Langsether Borch

Hvorfor valgte du å bli eiendomsmegler?

– Jeg valgte å bli eiendomsmegler fordi jeg elsker å være sosial. Det var også viktig for meg at i denne jobben hjelper man folk. Eiendomstransaksjoner, kjøp og salg av bolig, er noe man gjør bare få ganger i livet. Eiendom er en stor del av livet til ganske mange, så det er noe jeg tenkte kunne være artig å bidra med.

Jeg har også vært interessert i eiendom. Jeg synes det er gøy å se mange forskjellige hjem, hvordan folk bor, hvilken stil de velger, og lignende ting.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har det veldig fleksibelt, og styrer dagene mine selv. Jeg har et lite barn, så jeg velger å starte dagen ganske tidlig og prøver å være hjemme på ettermiddagen. Jeg har derfor satt to visningsdager i uka for å ikke være borte hver ettermiddag, der jeg kan ha opptil tre -fire visninger hver dag.

Nå jeg kommer på kontoret om morgenen, ringer jeg alle interessenter fra visningene jeg hadde dagen før. Boligene selger seg ikke selv. Jeg er overbevist om at det å følge opp interessenter er positivt, ikke bare for selger, men også for de som er på jakt etter bolig. Det kan hende at folk har spørsmål eller antakelser om boligen.

Målet til de fleste meglere er å ha såpass mange referansekunder at man får flest oppdrag basert på anbefalinger. På den måten vet man at folk som tar kontakt, mest sannsynlig allerede har bestemt seg for å bruke deg. De fleste oppdragene jeg får er basert på at andre har anbefalt meg videre.

Alle meglerforetak får også inn såkalte «leads», som er henvendelser til meglerforetaket via andre aktører som meglersiden.no eller mitt anbud. Hvis man får et slikt «lead» så ringer man kunden og booker en befaring. Her er man gjerne i konkurranse med andre meglere om å få oppdraget, så man må selge seg inn hos kunden og overbevise dem om hvorfor du er rett megler for deres eiendom.

Etter jeg forhåpentligvis har fått oppdraget, begynner jeg å forberede salgsoppgaven. Da må jeg hente inn informasjon om eiendommen, som vi er forpliktet til å innhente og kontrollere. Jeg må blant annet kontrollere at godkjente tegninger samsvarer med dagens bruk, om boligen har ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Det er mye som skal kontrolleres, og vi er veldig opptatt av det. Det skal ikke være noen feil i en salgsoppgave.

Det skal også bestilles tilstandsrapport av takstmann og bilder av fotograf. Når selger har godkjent salgsoppgaven, annonserer man boligen for salg og setter opp visningsdag. Visninger er som regel på kvelder og ettermiddager, men man har også private visninger på dagtid. Jeg synes at visninger er veldig gøy. Da møter jeg også folk som vil selge boligene sine.

Akkurat nå har jeg 17 boliger ute for salg. Som eiendomsmegler er du veldig avhengig av situasjonen på boligmarkedet. Hvor stor portefølje du har påvirkes av hvor mange som vil kjøpe bolig. For eksempel, for tre år siden, hadde jeg kanskje bare syv boliger om gangen. Alt som jeg la ut for salg ble solgt etter første visning uken etter. I et litt tregere marked får man noen ganger en større portefølje.

Jeg går ukentlig gjennom alle boligene og prøver å gjøre tiltak for få dem solgt. Jeg ringer kunden for å fortelle hva jeg har gjort den siste uka, og om det er noe vi kan gjøre. Det kan være prisen er for høy eller at man bør framstille boligen på en annen måte. Noen ting kan man ikke påvirke, fordi man ikke kan tvinge folk til å kjøpe bolig. Men man må tilrettelegge for at boligen er presentert på best mulig måte. Derfor kommer jeg gjerne før visning for å sjekke at alt ser bra ut, og setter blomster i vaser.

Etter visningen er det forhåpentligvis budrunde, og boligen blir solgt. Så møter jeg partene på kontraktsmøte, hvor jeg går gjennom kontrakt og øvrige dokumenter som skal underskrives av partene. Neste steg er overtagelse av boligen.

Hva kreves for å kunne jobbe som eiendomsmegler?

– For å bli eiendomsmegler må du ta en treårs bachelorutdanning i eiendomsmegling. Etter det trenger du å jobbe to år som fullmektig i et eiendomsmeglerfirma. Deretter kan du søke om å få eiendomsmeglerbrev for å få tittelen eiendomsmegler.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer for de aller fleste, men spesielt for de som vil ha en fleksibel arbeidshverdag. Man må like å prate med folk, være imøtekommende og tilpasningsdyktig for å kunne håndtere ulike livssituasjoner som er årsak til at folk selger, enten det er samlivsbrudd, dødsbo, arv eller at familien blir større.

Som eiendomsmegler bør man være glad i å snakke, god på å prate for seg, og kunne skape trygghet for kunder. Men jeg vil si at det er en myte at du må være veldig energisk i denne jobben. Jeg er nok selv den energiske typen, men jeg har en kollega som er stikk motsatt og kjemperolig, og han er en veldig god megler.

Kunder trenger forskjellige typer eiendomsmeglere. For eksempel, da jeg begynte i yrket, jobbet jeg mest med mindre leiligheter. Det er også naturlig, fordi når man er ung, får man sannsynligvis bedre kontakt med unge kunder.

Etter hvert når man får noen år på baken, blir man også tryggere i sine egne sko. Når du har bedre selvtillit, klarer du lettere overbevise kunden om at du kan være den beste megleren som kan gi kunden ikke bare høyest mulig pris, men også en god opplevelse. Det er viktig å være en trygghetsfaktor for kunden.

I dette yrket må man være fleksibel. Ikke alle kan komme på visning på ettermiddagen, så man må ordne visning på dagtid. Man bør være tilgjengelig på telefonen stort sett hele tiden, med mindre man har ferie.

Eiendomsyrket passer ikke for de som ikke vil jobbe på ettermiddager og kvelder. Bransjen er lagt opp slik at kunder forventer visninger når de er ferdig på jobb.

Hva liker du best med å være eiendomsmegler?

– Det jeg liker best med å jobbe som eiendomsmegler, er fleksibiliteten. Jeg kan legge opp arbeidsdagene selv. Så lenge jeg leverer de tallene jeg skal levere, og har kontroll på mine egne oppdrag, så det er egentlig det samme om jeg jobber hjemme eller på kontoret. På mitt kontor synes vi det er fint å jobbe sammen, så vi jobber stort sett derifra. Hvis jeg vil, kan jeg trene i lunsjtiden. Det er veldig fint.

Hva liker du minst?

– Det er veldig vanskelig å svare på, fordi jeg elsker jobben min. Men hvis jeg skal nevne noe som jeg liker minst med jobben som eiendomsmegler, må det være at telefonen kan ringe til enhver tid. Når man har kommet hjem, og klokka er 22.00, og man bare vil legge seg, føler man at man må svare hvis telefon ringer.

Da jeg begynte å jobbe som eiendomsmegler, tenkte jeg at jeg skulle ta telefonen hele tiden, også seint på kvelden. Etter noen år i yrket har jeg merket at det meste kan vente til neste morgen, og kunden forstår at vi også har et liv. Det er noe man lærer seg etter hvert.

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste som begynner som eiendomsmegler, tar for seg salg av brukt bolig: leiligheter, hus, borettslagsleilighet, tomannsboliger og så videre.

Man kan også ta et kurs i forhold til prosjektmegling for å jobbe med nybygg. Da skaper man relasjoner til utbyggere, og selger leilighetskomplekser. Det finnes også eiendomsmeglere som jobber med næringseiendommer eller landbrukseiendommer.

I eiendomsfirma kan man også jobbe som saksbehandler, fagansvarlig eller bli leder. Du kan også jobbe på oppgjørsavdeling.

Hvis man tar master i eiendomsutvikling, får man enda flere muligheter. Da kan man jobbe blant annet mot større boligprosjekter, eiendomsutvikling og investering eller bli leder for større prosjekter.

Det er også mulig å ta videreutdannelse og gå en helt annen retning, og jobbe for eksempel med økonomi.

Hva tjener en eiendomsmegler?

– Lønna til eiendomsmegler er veldig variabel. De fleste eiendomsmeglere har en ordning med en garantilønn eller fastlønn i bunn. Det betyr at hvis du ikke selger boliger på en måned, så har du noe å falle tilbake på.

Men det er provisjonen fra boligsalgene som utgjør lønna. Hvis du selger åtte boliger på en måned, så vil du ha lønn for de åtte boligsalgene. Her er det også viktig hva du har tatt deg betalt i de forskjellige oppdragene.

Som eiendomsmegler kan du bestemme litt selv hvor mye du vil tjene. Hvis du vil jobbe lite, tjener du mindre, mens hvis du vil jobbe mye, tjener du bra. Det er fint at man kan tilpasse jobben til sin livsfase. For eksempel, hvis man har små unger og hektisk på hjemmebane, kan man jobbe mindre og tjene mindre.

Mange nyutdannede eiendomsmeglere vil gjerne jobbe veldig mye, så det gir muligheter for å tjene ganske bra. Jeg vil anslå at en nyutdannet eiendomsmegler kan tjene mellom kr 500 000 og 1 000 000. Jeg vil tro at snittet i bransjen ligger på litt under én million. Men gjør du det relativt bra og selger mange boliger, kan du ha en årslønn på flere millioner.

Hvordan er sjansene for å få jobb som eiendomsmegler?

– Det er alltid behov for dyktige folk i bransjen. Jeg opplever at det er lett å få jobb som eiendomsmegler hvis du framstiller deg som en god eiendomsmegler. Jeg har aldri hørt om noen som har studert eiendomsmegling, som virkelig vil bli eiendomsmegler, og ikke har fått jobb.

Alle som fullførte eiendomsmeglerstudiet med meg, jobber som meglere nå. Men jeg må nevne at da jeg begynte å studere på Handelshøgskolen (HHN) i 2015, var vi nesten 30 studenter i klassen, mens når vi var ferdig var vi bare 10. Gjennom studiet fant mange ut at det kanskje ikke var helt som de hadde tenkt seg, og valgte en annen retning.

Tilhørende utdanninger

Eiendomsmegling

Utdanningen gir kunnskap om lover, regler og prosedyrer rundt kjøp og salg av fast eiendom.

Finn studier