Hvorfor valgte du dette yrket?

– Etter videregående visste jeg ikke hvilken vei jeg ville gå eller hva jeg ville gjøre. Mange av kompisene mine begynte på markedsføringslinjen på BI, det samme gjorde jeg. I en fritime i andre semester solgte en kamerat av meg inn ideen om å bli eiendomsmegler. Som en noe impulsiv person byttet jeg linje til tredje semesteret og begynte på eiendomsmeglerstudiet. Jeg har alltid funnet eiendommer og hus interessante og har alltid lekt meg med interiør. Det føles derfor veldig naturlig å jobbe med bolig. Jeg elsker jobben min og har aldri angret på det valget jeg tok. Jeg møter nye mennesker hver dag, gjør mye forskjellig og har stor fleksibilitet. Det passer meg bra.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I snitt jobber jeg aktivt med opptil 12 boliger om gangen, og må holde tungen rett i munnen. Etter 15 år i bransjen har jeg blitt dreven. Kundene kommer til meg på forskjellige måter. Enten kontakter kunden meg direkte ved at de kjenner meg fra før, har fått meg anbefalt, eller rent tilfeldig ved at de ringer inn til oss som meglerhus og får meg «tildelt».

Salgsprosessen starter med at vi avtaler en befaring. Da reiser jeg hjem til kunden og blir kjent med både de og boligen deres. Som oftest, allerede dagen etter, kontakter jeg de igjen med en verdivurdering og sender over et salgstilbud. Om vi blir enige legger jeg opp en framdriftsplan, som kunden så aksepterer, booker inn fotograf, takstmann og eventuelt en stylist. Når bilder, tilstandsrapport og tekst er klart, utarbeider jeg et utkast til salgsoppgave, nettannonse og eventuelt avisannonse. Når dette er godkjent av selger legges boligen ut for salg. Det skjer omtrent en uke før visning.

Vi har dyktige ansatte som jobber "backoffice", som bidrar med å utarbeide kjøpekontrakter og klarering til salg. De kan i tillegg innhente opplysninger, ha en del av dialogen med kunden og skrive tekster. Jeg liker best å ha kontroll over hele prosessen selv, så lenge tiden tillater det, men vi er alle helt avhengig av det gode samarbeidet med dem som jobber "backoffice".

Normalt setter jeg kun opp en fellesvisning til å begynne med, men tilrettelegger også for privatvisninger. Det er korte anstander her i Tønsberg området og overkommelig antall enheter sammenliknet med større byer. Jeg har et sted mellom 60 og 70 salg i året, og det blir derfor en god del visninger. Det betyr også en del helgearbeid, men jeg prøver å gi meg selv en fridag i løpet av helgen.

Etter visning kommer budgivning, som er den desidert mest spennende delen av jobben, syntes jeg. Jeg ringer aktivt rundt til alle som har vært på visning og jobber for å få inn bud. Budprosessen er morsom, og pulsen kan fort bli høy hos alle parter. Det er ingenting som slår gleden i å overrekke et budaksept til selger og kjøper. Når boligen er solgt gjenstår det kontraktsmøte, etterfulgt av overtakelse og utbetaling av penger. Jeg jobber egentlig best under press. Som de fleste meglere snakker jeg usedvanlig mye i telefonen, og ekstremt høyt, har jeg hørt. Dette er til tider litt frustrerende for samboeren min, men hun er veldig forståelsesfull.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg startet som sagt med et år markedsføring på BI. Når jeg byttet linje til eiendomsmegling, fortsatte jeg på BI og tok en bachelorgrad. Tidligere var det statsautorisasjon på eiendomsmeglere, men det er historie. Nå er kravet for å bli eiendomsmegler en bachelorgrad i eiendomsmegling, etterfulgt av to års praksis. For eksempel kan jurister også jobbe som meglere. Da jeg utdannet meg, var BI det eneste alternativet. I dag tilbyr mange høyskoler studiet.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg tror dette yrket kan passe til de fleste, faktisk. Med noen unntak så klart. Det er et yrke der en møter nye mennesker hele tiden, og snakker mye løst og fast med mange forskjellige folk. Liker du ikke det er denne typen yrke ikke mest passende. En må også forholde seg til mange tidsfrister, lover og regler. Er du ustrukturert som person, kan du støte på en god del utfordringer. Sist, men ikke minst, ønsker du en 8–16 jobb med mye fritid i kvelder og helger, er heller ikke dette yrket det som er mest passende for deg.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker å møte nye folk hver dag, og se mange spennende boliger. Folk er interessante, og jeg lærer noe nytt hver dag. Dagene flyr, og jeg får stadig sjokk over hvor fort klokken faktisk går. Jeg styrer i stor grad hverdagen min og nyter den fleksibiliteten det gir.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det passer ikke like godt inn i familiekabalen å ha helgevisninger eller kveldsbefaringer. Men det er nå en gang sånn at det er en del av det å være megler.

Image
Lenke
Bente Haralstad Delmas
- Jeg har femten års erfaring og holder hodet kaldt, sier ringreven Jørgen Nyhus.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Generelt er mitt inntrykk at de fleste meglere er utadvendte. Jeg har møtt mange meglere opp gjennom tidene, og har funnet ut at det er ingen fasit på hvem som er «supermegleren». Det kan både være den stille, og den pratsomme. Det man vet sikkert er at for å lykkes i et slikt yrke må du få kjemi med folk og de må kunne stole på deg. Tillit er nøkkelen. 

Å være glad i å jobbe med mennesker, ha stå på mot og å like konkurranse er i tillegg egenskaper som kommer veldig godt med.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste som er utdannet meglere jobber i et eiendomsmeglerfirma. Enten som megler, backoffice, fagansvarlig eller daglig leder. Innenfor eiendomsmegling kan man enten jobbe med å selge boliger, hytter og tomter, næringseiendom eller utleiemegling.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer veldig fra meglerhus til meglerhus. Noen har både fastlønn med provisjon, andre blir kun lønnet med provisjon, da ofte med en høyere prosentsats enn de som har fastlønn i bunn. Jeg vil anta at en realistisk lønn er rundt en million. De færreste meglere tjener flere millioner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er mange om beinet, og det utdannes nå også bare flere og flere. Det er noen som bare har det i seg, vet du, som er født til å bli gode meglere. Om jeg selv hadde vært nyutdannet nå, så tror jeg at jeg hadde fokusert på å gjøre meg synlig, prøvd å bygge meg en merkevare, og aktivt solgt meg inn.

Det er ofte det viktigste å få en fot innenfor og ta til seg all den lærdom man kan. Lær av «ringrevene», det var i alle fall noe som hjalp meg veldig i oppstartsårene.

Tekst:
Bente Delmas
«Supermegleren» kan være både være den stille og den pratsomme.
Budprosessen er morsom, og pulsen kan fort bli høy hos alle parter.