Pye Lilja er dyrepleier.

YrkesintervjuDyrepleier favoritt ikon

Å være dyrepleier er å ha et omsorgsyrke, mener Pye Lilja. Hun bidrar til at dyrene får behandling og møter eierne i både sorg og glede.

Pye Lilja
43 år
Dyrepleier
Stokke dyreklinikk. Sandefjord

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er glad i både omsorgsyrker og dyr, og valgte dyrepleier fordi da jeg fant ut at da kunne interessene kombineres. Jeg utdannet meg i voksen alder og var ferdig dyrepleier som 33-åring. Da hadde jeg allerede litt livs- og yrkeserfaring fra et annet omsorgsyrke og var veldig bevisst på hva jeg gikk til. Jeg ville ikke valgt annerledes om jeg kunne velge om igjen. Det er dette jeg vil jobbe med!

img_0561.jpg

Pye Lilja setter anestesi på en hund.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Forskjellen mellom veterinær og dyrepleier er som mellom lege og sykepleier. Jeg jobber på en mindre dyreklinikk og får et personlig forhold til kundene. De fleste pasientene er hunder og katter. Andre pasienter er marsvin, kaniner, hamster, ildere og fugler. Vi kan ha opptil 25 pasienter på en dag, men det varierer veldig. Det skjer ofte uforutsette ting og vi må alltid være forberedt på akutt-tilfeller.

Dagene starter med at jeg vasker klinikken og et morgenmøte hvor vi går gjennom planen for dagen. 

Jeg jobber både i resepsjonen og sammen med veterinærene. I resepsjonen tar jeg imot samtaler og setter opp timer. Jeg må snakke ordentlig med dem som ringer og avgjøre om det er akutt behov for behandling. Jeg gir også råd og veiledning på telefon, bestiller fôr og varer, har kontakt med forsikringsselskaper og gjør forefallende arbeid. 

Når jeg jobber sammen med veterinærene tar jeg røntgenbilder og assisterer under ultralyd og operasjoner. Jeg er med hele veien fra forberedelse til anestesi under selve inngrepet, til stell etter operasjonen. Underveis er jeg i kontakt med dyreeieren hvis det er behov for det. Enkle tannbehandlinger, undersøkelser av munnhulen, blodprøvetaking og laboratoriearbeid er en annen del av jobben. 

Å være et medmenneske for dyreeiere som er i sorg over at et dyr er blitt avlivet er en viktig del av jobben min. 

Yrket dreier seg lite om å kose med søte valper og klappe kattunger, men jeg må tilstå at jeg bruker enhver anledning til litt kos!

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg er utdannet i Danmark hvor jeg tok en treårig utdanning. Den gangen var det mulig å få godkjent den danske utdanningen i Norge, men nå får man ikke lenger autorisasjon for den. I dag er det to utdanningstilbud i Norge, i Oslo og i Tromsø. Jeg har tatt tilleggskurs i anestesi, tannbehandling for dyrepleiere og i forsøksdyrteknikk. I Norge blir du autorisert dyrepleier etter tre års utdanning. Praksis er innbakt i utdanningsløpet.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Har du allergi mot hund og katt eller astma så er dette et dårlig valg. Det er en fordel å være fysisk sterk, for det er mange tunge løft i løpet av en dag. Vi har hunder som veier alt fra 2,5 kilo til over 80 kilo. Psykisk styrke er også viktig fordi det er mye følelser på en dyreklinikk. Er du ikke selvstendig så blir dette et komplisert yrke å ha. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Gleden fra både eiere og dyr når ting går bra. Det er en lykke å kunne si til en eier at dyret blir friskt!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når eierne ikke forstår at vi ikke kan gjøre ting gratis. Å behandle dyr koster penger! 

img_0565.jpg

Pye Lilja setter anestesi på en hund.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må først og fremst ha et stort hjerte for dyr. Du være åpen, utadvendt, fleksibel, serviceinnstilt og være villig til å ta i et tak. Du må også tørre å snakke om vanskelige ting. Du lærer mye på utdanninga, men mye av lærdommen kommer med erfaring. Du blir aldri utlært.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som utdannet dyrepleier kan du jobbe på klinikk, i forsikringsselskap, for fôrprodusenter og i legemiddelindustrien. Hvis man ønsker å videreutdanne seg finnes det muligheter innen rehabilitering og akvakultur. Man kan også ta masterutdanning i biologi.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er dårlig betalt. Vi ligger helt på bunn og det er trist. Mange som utdanner seg til dyrepleier brenner for yrket sitt, men velger av økonomiske grunner å slutte. Rundt 310 000 kroner i året er begynnerlønnen. Topplønnen er omtrent 350 000 kroner med åtte års ansiennitet.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Arbeidsmarkedet har svingt mye de siste ti årene. Akkurat nå er det mange ledige stillinger, men det kan forandre seg fort. En stor fordel er at dyrepleiere på relativt kort tid har blitt en yrkesgruppe som det er stort behov for. Jeg ser ikke for meg at en dyrepleier med pågangsmot og arbeidsvilje vil være arbeidsledig lenge.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • I Norge blir du autorisert dyrepleier etter tre års utdanning.
    • Det skjer ofte uforutsette ting og vi må alltid være forberedt på akutt-tilfeller.
    •  Psykisk styrke er også viktig fordi det er mye følelser på en dyreklinikk.

Yrkesbeskrivelser