Dyrepleier

Det er veldig givende å kunne hjelpe dyr som er syke eller i smerte, forteller dyrepleier Irmelin Almås.
Portrettbilde av dyrepleier Irmelin. Hun har brunt hår i hestehale og grønn arbeidsskjorte på.
Irmelin Almås, 23 år
Dyrepleier
Bergen Smådyrklinikk
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg visste allerede på ungdomsskolen at jeg ville jobbe med dyr.»
― Irmelin Almås
Tekst og foto:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 12.10.2022
«Jeg visste allerede på ungdomsskolen at jeg ville jobbe med dyr.»
― Irmelin Almås
«Yrket vil nok ikke passe for personer som er avhengig av forutsigbarhet, men kan passe for de som liker en aktiv, spennende og variert hverdag.»
― Irmelin Almås

Hvorfor valgte du å bli dyrepleier?

– Jeg visste allerede på ungdomsskolen at jeg ville jobbe med dyr. Etter litt research om hvordan jeg kunne jobbe med dyr, kom jeg frem til at jeg kunne bli dyrepleier. Dyreinteressen har jeg hatt hele livet og jeg har alltid hatt både hund og katt hjemme.

Image
Dyrepleier Irmelin Almås står og holder på å sette utstyr på en liten hund på operasjonsbordet

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som dyrepleier bistår jeg en veterinær med mange forskjellige arbeidsoppgaver. Jeg jobber mye med anestesi, det er når et dyr skal være i narkose, for eksempel under en operasjon. Det meste arbeidet er i forbindelse med operasjoner.

Arbeidsdagen starter gjerne med at jeg gjør klart til første operasjon inne på operasjonssalen. Deretter setter jeg veneflon (en nål som gir væske eller medisin intravenøst) og tar blodprøver av pasienten. Jeg gjør klar alle medikamenter og finner frem utstyr til intubering. Pasienten legges i narkose, barberes og vaskes. Det er jeg som har ansvar for å følge med narkosen til dyret. Når operasjonen er ferdig, har jeg ansvar for oppvåkning av pasienten og å passe på at dyret har det fint. Deretter vasker jeg operasjonssalen.

Utover operasjoner, utfører jeg også oppgaver som sårstell, tannrens og å hjelpe til med røntgen og ultralyd. Det er hovedsakelig hunder og katter som kommer inn hos oss. Klinikken har en veterinær som har spesiell kompetanse på gnagere, kaniner, fugler og reptiler, så det er en del av disse dyrene også.

Mange dyrepleiere jobber turnus, men siden dette er en liten klinikk har jeg fast arbeidstid på dagtid fra 08.00 til 15.30, med unntak av en senvakt i uken da jeg jobber fra 10.00 til 17.30. Selv om jeg har fast arbeidstid, kan det ofte bli overtidsjobbing dersom noe uforutsett eller akutt dukker opp.

Noen kan kanskje se for seg at dyrepleiere har som hovedoppgave å kose med dyr på klinikken, men det er bare en liten del av det vi gjør. Noen ganger sitter jeg også i resepsjonen. Da tar jeg telefoner, og tar imot og leverer ut pasientene. Det er veldig varierte oppgaver.

Hva kreves for å kunne jobbe som dyrepleier?

– Dyrepleier er en beskyttet tittel, og for å kalle deg dette må du ha autorisasjon. I Norge kan du ta en bachelorgrad i dyrepleie, noe som gjøres ved Nord Universitet i Bodø eller NMBU i Ås. Det er også mulig å ta utdanningen i Danmark. Etter studiet må man søke om autorisasjon hos Mattilsynet før man kan kalle seg autorisert dyrepleier.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må selvfølgelig like dyr. Det er en ganske hektisk jobb, så du må kunne fungere under stress og press. Det skjer uventede eller akutte hendelser og det må man takle.

Selv om vi jobber med dyr, er en stor del av hverdagen å kommunisere med eiere. Du må altså like å jobbe med mennesker. Som dyrepleier må du kunne jobbe selvstendig i tillegg til å jobbe i team.

Yrket er veldig givende, selv om det også kan være tøft til tider. Pasienter som kommer inn kan være svært syke og noen dyr må avlives. For noen kan det være ganske tøft. Yrket vil nok ikke passe for personer som er avhengig av forutsigbarhet, men kan passe for de som liker en aktiv, spennende og variert hverdag.

Hva liker du best med å være dyrepleier?

– Det er veldig givende å kunne hjelpe dyr som er syke eller i smerte. Det er en god følelse å vite at jeg gjør en forskjell for både dyr og eier. Jeg liker også godt den varierte hverdagen og synes det er fint at det er en fysisk jobb. Selv om det er stressende å være dyrepleier til tider, synes jeg det er kjekkere enn en jobb hvor en alltid vet hva dagen vil bringe.

Hva liker du minst?

– Det jeg synes er det tøffeste med dette yrket er for lav lønn i forhold til kompetanse og arbeidsmengde. Vi jobber blant annet med liv og død. Noen ganger jobber vi med dyr som er redde og som kan reagere på måter som setter oss i fare, noe det generelle lønnsnivået for en dyrepleier i Norge ikke gjenspeiler.

Image
Dyrepleier Irmelin Almås noterer i en perm. I bakgrunnen er det mange forskjellige maskiner som brukes i operasjonssalen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe i mindre klinikker og på større dyresykehus. I tillegg kan du jobbe med for eksempel forsøksdyr, med dyrefor, på laboratorium, i forsikringsbransjen og i dyrepark. Det er også muligheter for videreutdanning og kurs, dersom en ønsker det.

Hva kan man forvente i lønn som dyrepleier?

– Grunnlønnen ligger på rundt 400.000 kroner i året, men det varierer veldig.

Hvordan er sjansene for å få̊ jobb som dyrepleier?

– Sjansene er veldig gode for å få jobb, da det er mangel på dyrepleiere i Norge.

Tilhørende utdanninger

Dyrepleie

Dyrepleierutdanningen er en treårig bachelorgrad som gir rett til autorisasjon som dyrepleier.

Finn studier
Dyrefaget

Du lærer om å drive næring med opplevelser, tjenester og produkter knyttet til dyr og dyrehold, utenfor tradisjonell landbruksproduksjon.

Finn studier
Husdyrfag

Du lærer om husdyrenes helse, ernæring, avl, miljø og adferd. Trygg matproduksjon og bærekraft er også i fokus.

Finn studier