Diakon

Det er så fint å oppleve at kirken klarer å samle mennesker og vise omsorg for hverandre til tross for forskjellige trosretninger, sier diakon Larisa Sagranden
Diakon_Larisa Sagranden med mørkt hår og solbriller på hodet
Larisa Margrethe Ross Sagranden, 31 år
Diakon
Ørland kirkelige fellesråd, Ørland
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«For meg var det et naturlig valg fordi jeg har alltid hatt stort fokus på mennesker, spesielt ungdom.»
― Larisa Margrethe Ross Sagranden
Intervju:
Guri Hegge
Publisert: 22.03.2021
«For meg var det et naturlig valg fordi jeg har alltid hatt stort fokus på mennesker, spesielt ungdom.»
― Larisa Margrethe Ross Sagranden
«Dette er ikke en «klassisk åtte til fire-jobb», men heller en «24/7-jobb». »
― Larisa Margrethe Ross Sagranden

Hvorfor valgte du dette yrket?

– For meg var det et naturlig valg fordi jeg har alltid hatt stort fokus på mennesker, spesielt ungdom, og jeg er svært interessert i hvordan mennesker fungerer i ulike faser av livet. Jeg er glad i kirken og har jobbet i kirken både som frivillig og som ansatt siden jeg var femten år. Jeg har vært konfirmantleder, lærer for trosopplæring, kateketvikar og diakonimedarbeider, og den erfaringen har vært med på å påvirke mitt valg av yrke.  

Image
Diakon Larisa Sagranden i samtale på kontoret sitt
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsdagen kan inneholde veldig mye forskjellig, avhengig av hva som skjer i lokalsamfunnet rundt meg. Jobben min handler ofte om gode samtaler med mennesker som har mange ulike behov. Samtalene med andre kan foregå ved personlig møte hvor vi går en tur sammen eller møtes på kontoret mitt, hjemmebesøk, samtale på telefon eller sosiale medier, ut fra hva den andre ønsker. Jeg er mest ute i felten og møter mennesker, men det er også noe kontorarbeid.

Som diakon er jeg også en del av kommunens kriseteam og deltar der når det er behov. Presten er ofte førstevalget for en henvendelse og videreformidler hvilke oppgaver jeg kan jobbe med.

Det er mange andre fellesskap utenom kirken på søndag klokka elleve, så jeg er tilgjengelig for alle i menigheten, også i helger og på kveldstid. Dette er ikke en «klassisk åtte til fire-jobb», men heller en «24/7-jobb». Jeg kan få spørsmål når jeg møter folk på butikken, for her er det sånn at alle kjenner alle. Det syns jeg er helt greit, og ofte kan samtalen vente, og vi gjør en avtale om å møtes senere. For meg er det bare positivt å få en henvendelse på den måten, da føler jeg at jeg gjør jobben min på en bra måte.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli diakon kreves det mastergrad i diakoni. Før du tar mastergrad må du ha bachelorgrad eller tilsvarende innenfor helsefag, sosialfag, pedagogiske eller praktisk-kirkelige fag. Du må være glad i mennesker og like å lytte til andre. Det er et svært variert arbeidsområde, og du må ha evne til å organisere jobben din selv. Du må ha kapasitet og energi til å håndtere en kritisk situasjon. Det er viktig å håndtere intense arbeidsdager og tåle å bære historiene andre deler med deg.

Du må være villig til å bruke stemmen og snakke høyt i samfunnet om det som andre ikke vil eller tør snakke om. Du må ha evne og vilje til å stå opp for urettferdighet på vegne av andre.

Jeg mener det er viktig at du er åpen for å dele utfordringer med andre kollegaer og gjerne være åpen for å bruke en mentor i jobben. Det er ofte viktig å avklare arbeidsoppgaver sammen med dem du jobber med.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du helst vil sitte for deg selv med en kontorjobb bak en lukket dør, så passer ikke dette yrket for deg. Du må være veldig åpen og tilgjengelig for andre.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste med jobben er å få treffe så mange forskjellige mennesker. Det er så fint å oppleve at kirken klarer å samle mennesker og vise omsorg for hverandre til tross for forskjellige trosretninger. For meg betyr det mye å få være kirken i samfunnet og på samme tid være meg selv, og på den måten føle at jeg kan sette spor.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når jeg får følelsen av å ikke strekke til. Jeg vil så mye og mener at alt er viktig, og da er det vanskelig å velge noe på bekostning av noe annet.

Image
Diakon Larisa Sagranden i samtale ute på tur
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg anbefaler yrket til deg som trives ute blant folk, er glad i å møte nye mennesker og synes mangfold er spennende. Du må være åpen for å møte ulike trosretninger som er forskjellig fra din egen tro. Det er fint om du ser verdien i å jobbe i et fellesskap hvor alle utfyller hverandre.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er muligheter for spesialisering for den som ønsker det. Som diakon kan du få jobb på sykehus og andre deler av helsevesenet, i fengsel, i organisasjoner som for eksempel Kirkens Bymisjon, Sjømannskirken og Kirkens Nødhjelp.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnsnivået er rundt 470 000–480 000 og oppover.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode sjanser for å få jobb hvis du er villig til å flytte på deg. Ute i distriktene er det gode muligheter, men litt vanskeligere i de større byene.

 

Tilhørende utdanninger

Diakoni

Utdanningen kombinerer teologifaglige og diakonifaglige emner og kvalifiserer til å bli diakon i Den norske kirke.

Finn studier
Religion

Lær om ulike religioners forhold til temaer som etikk, samfunn og livssyn. Du kan for eksempel studere kristendom, islam, religionshistorie eller religion og samfunn.

Finn studier
Bibel-, misjonær- og menighetsarbeid

Utdanningene gir inngående kunnskap om kristendommen, historie, samfunn og formidling.

Finn studier