Dansepedagog
Hvorfor valgte du å bli dansepedagog?
– Jeg valgte å bli dansepedagog fordi jeg elsker å danse og jobbe med dans. Jeg liker å jobbe med ulike aspekter av dans, både det å danse selv og ikke minst det å gi av min kunnskap til barn og ungdom.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det er ganske variert. Hoveddelen av jobben består av å undervise barn og ungdom. Da er det ulike danseklasser og ulike dansesjangere, på ettermiddagstid etter skolen. I tillegg lager jeg alt det vi gjør i timene, alle danseøvelser og koreografier til forestillinger.
Jeg har også noe møte og fellestid med andre fag her på kulturskolen. Da jobber vi sammen tverrfaglig. Det er også noe kontorarbeid som handler om å sende ut informasjon til elever, snakke med foreldre og holde kontakt med ulike skoler.
Vi driver også med rekrutteringsarbeid. Her på kulturskolen var vi nylig på skoleturné, hvor vi viste fram det vi har på kulturskolen. Dette kan også være en del av arbeidsoppgavene.
Hva kreves for å kunne jobbe som dansepedagog?
– Du må ha en danseutdannelse, bachelor i dans med pedagogikk. Da kan du jobbe på kulturskole eller private danseskoler. For å jobbe på videregående skal man helst ha PPU i tillegg. Jeg har en bachelor i dans med pedagogikk og en master i kunstfagsdidaktikk.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for de som brenner for dans, men som i tillegg ønsker å dele av sin kunnskap og jobbe med andre mennesker, ofte barn og unge. Du må være strukturert og ha god arbeidsmoral da det følger mye frihet med jobben, i tillegg til å være kreativ og i god fysisk form.
Om du ikke er glad i å jobbe med mennesker, passer det ikke for deg. Selv om du er glad i å danse må man huske på at jobben i stor grad består av å lære bort dans og utvikle danseklasser i tråd med læreplanene.
For å jobbe som dansepedagog i kulturskolen bør du ha en ekstra kjærlighet for barn og unge. Det er mange profesjonelle dansere som ikke ønsker og ikke passer til å være pedagoger.
Hva liker du best med å være dansepedagog?
– Jeg liker veldig godt at jeg får være kreativ og hele tiden utvikle meg selv også, gjennom nye utfordringer. Det å få lage danseforestillinger, jobbe med de andre danselærerne på kulturskolen, og ikke minst ha mange elever som er her fordi de har lyst til å danse.
Hva liker du minst?
– Det jeg liker minst er når jeg må sitte stille i møter, men man må ha noe av det også.
Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?
– Du kan jobbe i kulturskolen, private danse- og ballettskoler eller grunnskolen. Det finnes også dansepedagoger på videregående skoler, folkehøyskoler og universiteter.
Hva tjener en dansepedagog?
– Det er nok som for lærerne, det avhenger av hvor lang utdannelse du har og hvor du jobber. Startlønn er på rundt 500 000 kr.
Hvordan er sjansene for å få jobb som dansepedagog?
– Jeg vil si at det er gode muligheter, særlig i distriktene. Det er litt mer kniving om de samme jobbene i de større byene. Det er mange flere dansere der.
Tilhørende utdanninger
Danse- og ballettutdanning
Du lærer om koreografi, pedagogikk og dansehistorie. Du kan for eksempel studere klassisk ballett, moderne dans, hiphop eller folkedans.
Finn studierPraktisk-pedagogisk utdanning (PPU)
Praktisk-pedagogisk utdanning er for deg som allerede har en utdannelse, og som ønsker å jobbe med undervisning.
Finn studier