Butikkslakter Mats Monsrud

YrkesintervjuButikkslakter favoritt ikon

– Kundene skal være fornøyde, så vi jobber mye med å legge opp kjøttdisker som kundene vil ha og samtidig yte så god faglig og hyggelig service som mulig, sier Mats Monsrud.

Mats Monsrud
31 år
Butikkslakter
Meny CC Vest, Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg gikk på hotell og næring på videregående og hadde egentlig tenkt til å bli kokk. Men første året på skolen var vi utplassert forskjellige steder, og jeg følte at butikkslakter var mer givende for meg enn kokkeyrket.

20180816_153753.jpg

Butikkslakter Mats Monsrud skjærer kjøtt i skiver i kjøttdisken i butikken.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan ser er en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Nå jobber jeg som assisterende ferskvaresjef, så i tillegg til vanlig arbeid som kjøttslakter har jeg litt personalansvar. Men dagen begynner uansett med å skjære kjøtt og legge opp dagens kjøttdisk. Så åpner butikken og man skal ekspedere og hjelpe kundene så godt man kan. Det er alltid hyggelig å slå av en prat med en kunde, det er noe av det viktigste vi gjør i løpet av en dag. Kundene skal være fornøyde, så vi jobber mye med å legge opp kjøttdisker som kundene vil ha og samtidig yte så god faglig og hyggelig service som mulig. 

I løpet av dagen lager jeg spesialiteter som jeg legger til i kjøttdisken. Jeg bestiller varer og passer på at det er ryddig og pent på arbeidsplassen gjennom hele dagen. Hygiene er en veldig viktig del av det å drive med mat.

Hva kreves for å kunne jobbe som butikkslakter?

Fagbrev som butikkslakter er noe man bør ha for å kunne gjøre en så god jobb som mulig. Har du det har du både kunnskapen og praktisk erfaring sånn at du kan gjøre et godt stykke håndverk. Det i tillegg et fysisk arbeid med mye tunge løft. Så det er viktig at man er i god form, men det er samtidig en jobb som krever nøyaktighet. Så man må både være sterk og nøyaktig. I tillegg tror jeg at man bør være lojal til faget. Det er jo mye gøyere å jobbe hvis man driver med noe man syntes er gøy. Man kommer også langt med å være punktlig og nøyaktig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– De som ikke er så glade i å lage mat. Det er det viktigste med faget tror jeg. I tillegg så krever det nok som nevnt tidligere en del mer fysisk anstrengelse enn det mange tror.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Når det kommer inn gode norske råvarer og du får stå å skjære, lage spesialiteter og legge opp en kjøttdisk som du er stolt av. I tillegg er det alltid veldig hyggelig når det kommer kunder som vil kjøpe og anerkjenner den jobben du har gjort. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er et veldig tungt yrke så man må regne med slitasje på rygg, skuldre og knær. Man må være flink til å trene og forebygge at du ikke skal få slike skader. Det er nok kanskje det som er mest negativt med yrket.

20180816_152534.jpg

Butikkslakter Mats Monsrud parterer et slakt på en stor skjærefjøl i butikken.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale å bli butikkslakter?

– Folk som er lærevillige, utadvendte og har en sterk interesse for mat. I tillegg bør du ha en god smule tålmodighet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan være med i konkurranser som for eksempel Norgesmesterskap (NM). Meny arrangerer NM i kjøttfag for lærlinger og svenner. Det er ganske gøy å være med på, og man får muligheten til å vise seg frem. I tillegg er det også mulig å jobbe seg opp til å bli avdelingsleder eller butikksjef. Det finnes flere eksempler på at folk har begynt som lærling som butikkslakter og endt opp som butikksjef.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man kan forvente rundt 370 000 kroner i året når man har jobbet i noen år.

Hva er sjansen for å få jobb som butikkslakter?

– Sjansen for å få jobb som butikkslakter er ganske stor. Det er veldig få som jobber som butikkslaktere i Norge, og butikker som Meny ønsker å satse på lærlinger. Så hvis man bestemmer seg for å utdanne seg til butikkslakter er sjansen stor for at du kan få lærlingplass og fast jobb etter det. 

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

    • Fagbrev som butikkslakter er noe man bør ha for å kunne gjøre en så god jobb som mulig.
    • Hygiene er en veldig viktig del av det å drive med mat.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser