Betongfagarbeider

– Jeg trives med å jobbe direkte med betongen og på den måten få vist frem håndlaget mitt. Det er morsomt å se det ferdige resultatet, sier Emil.
En mann står ved en innsjø med skog i bakgrunnen. Han har på seg vernehjelm med hodelykt, briller, mørk arbeidsgenser og neongule arbeidsbukser med refleks. Været er grått og overskyet.
Emil Johansen, 23 år
Betongfagarbeider
Betong & Tre AS
«Jeg pleier å si at det er litt som å bake en kake: du har en kakeform der du heller røra oppi. Formen må være tett, ellers tyter røra ut. På samme måte må vi lage en tett form slik at det ikke renner ut betong.»
― Emil Johansen
Tekst og foto:
Ingrid Nøstdal
Publisert: 20.06.2025
«Jeg pleier å si at det er litt som å bake en kake: du har en kakeform der du heller røra oppi. Formen må være tett, ellers tyter røra ut. På samme måte må vi lage en tett form slik at det ikke renner ut betong.»
― Emil Johansen
«Som betongfagarbeider bruker vi en rekke ulike verktøy og utstyr. Fra hammer og spiker, boremaskin, skrudrill, til vinkelsliper, piggmaskin og slipemaskin.»
― Emil Johansen

Hvorfor valgte du å bli betongfagarbeider?

– Da jeg skulle velge retning, ønsket jeg en jobb der jeg kunne jobbe utendørs og være fysisk aktiv. Valget sto mellom betongfaget og tømrerfaget. Jeg landet på betong fordi det virket mer variert og utfordrende. I tillegg kjente jeg litt til firmaet jeg jobber for i dag, siden en i familien er medeier.

Image
En ung mann med vernehjelm og arbeidsklær kneler på en kai og glatter ut våt betong med et brett. Han har på seg mørk genser og neongule arbeidsbukser med refleks. Ved siden av han er en bøtte. I bakgrunnen ligger en småbåthavn og industribygg, og himmelen er grå og overskyet.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En betongfagarbeider jobber med å bygge i betong – for eksempel gulv, vegger, søyler og støttemurer. Men før vi kan helle i betongen, må vi lage en form som holder den på plass. Det kalles forskaling, og den må være tett og solid. Jeg pleier å si at det er litt som å bake en kake: du har en kakeform der du heller røra oppi. Formen må være tett, ellers tyter røra ut. På samme måte må vi lage en tett form slik at det ikke renner ut betong.

Noen jobber er enkle – som å støpe et rett gulv. Andre ganger må vi jobbe i skrått terreng, inntil fjell eller ujevnt underlag. Da må vi tilpasse forskalingen og være kreative. Det finnes mange måter å gjøre det på, og vi må ofte finne den løsningen som passer best akkurat der og da.

Dagen starter med å sjekke byggetegninger og planlegge hva vi skal gjøre. Vi jobber for det meste med boliger – tomannsboliger og firemannsboliger. Etter at graveren har gjort seg ferdig, og det er klart for å sette opp en bolig, er betongfagarbeidere de første fagfolkene som starter arbeidet. Vi begynner med å sette opp ringmuren som er en mur av betong som går rundt hele ytterkanten av bygget. Før vi gjør videre arbeid, er vi avhengig av at andre fagfolk kommer inn og gjør sin del. For eksempel må snekkeren legge kledning utenfor ringmuren, og rørleggere og elektrikere må sette inn det som er nødvendig av rør og ledninger. En graver må også fylle på til en viss høyde. Så kan vi fortsette arbeidet, blant annet med støpningen av boliggulvet. Hvis alt går på skinner med alle de ulike fagfolkene, tar det omtrent en uke fra vi starter med et bygg til vi kan gå over til neste bolig.

Vanligvis jobber jeg fra 07.00 til 15.00, men når vi støper gulv, må hele jobben gjøres ferdig samme dag. Det kan innebære at vi ikke er ferdige med arbeidet før sent på kvelden. Etter at vi har helt ut betongen, må vi pusse og glatte den med maskin før den stivner. Vi må også følge med på været. Hvis det regner, kan vi ikke støpe. Det beste været for støpning er en kombinasjon av sol og vind.

Vi jobber alltid to og to på én bolig. Det er både mer effektivt og tryggere. Hvis man blir usikker på noe, har man alltid noen å spørre. Man kan også dele på oppgavene – for eksempel kan én begynne å legge ringmurselementer, mens den andre jobber med armeringsjernet. Det er godt samarbeid, og man lærer mye av å jobbe tett med andre. Som betongfagarbeider bruker vi en rekke ulike verktøy og utstyr. Fra hammer og spiker, boremaskin, skrudrill, til vinkelsliper, piggmaskin og slipemaskin.

Jeg er også med i det vi kaller støpelaget. Vi er fire personer som tar de store gulvstøpene, som regel til industribygg eller nye butikker. Det skjer omtrent fire ganger i året. For eksempel har vi støpt to gulv til lagerbygg for Nille der hvert gulv var på cirka 1500 kvadratmeter. For slike store jobber, begynner vi gjerne klokka 05.30 om morgenen og holder på til vi er ferdige, gjerne rundt midnatt eller enda senere. Det er lange og tunge dager, men det er gøy å se resultatet når det står ferdig etter bare én dag.

Noen ganger får jeg også mindre oppdrag andre steder. Da er det noen som har kontaktet firmaet siden de har behov for ulikt servicearbeid. Det kan være å rette opp skader eller forbedre gammel betong.

Hva kreves for å kunne jobbe som betongfagarbeider?

– For å bli betongfagarbeider må du gå på yrkesfaglig linje på videregående. Vg1 heter bygg- og anleggsteknikk og vg2 betong og mur. Etter det er du lærling i to år ute i bedrift. Når læretiden er over, går du opp til fagprøven. Består du den, får du fagbrev og er utdannet betongfagarbeider.

Jeg gikk selv på Greåker videregående skole i Sarpsborg, og hadde læretiden min i firmaet der jeg jobber for nå.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer for deg som liker å jobbe ute. Sommeren kan være veldig fin, spesielt hvis været er bra, men du må også være forberedt på kalde vintre og regnfulle høstdager. Jobben er fysisk, så du bør også være i grei form. I tillegg må du være komfortabel med å bli litt møkkete.

Hvis du ikke liker å bli skitten eller ikke trives med kuldegrader, passer ikke dette yrket for deg. Vinteren er lang, og det kan bli både kaldt og vått. Selv om det noen ganger kan være innendørsoppgaver, foregår arbeidet stort sett ute hele året.

Hva liker du best med å være betongfagarbeider?

– Noe av det jeg liker aller best, er å støpe gulv. Jeg kunne godt tenke meg å bli fast gulvstøper. Jeg trives med å jobbe direkte med betongen og på den måten få vist frem håndlaget mitt. Det er morsomt å se det ferdige resultatet. 

Jeg liker også godt å sette opp forskaling etter terrenget, fordi resultatet blir veldig pent. Når betongen følger det ujevne terrenget, blir støttemuren både funksjonell og fin å se på. I lengre tid har jeg vært med på å sette opp en støttemur som skal bli totalt 500 meter lang. Til nå har vi lagt cirka 300 meter. Det er spennende å følge hele prosessen.

Hva liker du minst?

– Jeg er ikke så glad i å jobbe om vinteren. Det verste er når det er rundt fem varmegrader og regner. Da blir man kald og våt, og det er verre enn å være ute i 20 minusgrader.

Jeg liker heller ikke å knyte jern på gulv. Det innebærer å legge opp et nett av jernstenger, både horisontalt og vertikalt, slik at det blir et slags gitter. Disse jernene må festes sammen med ståltråd slik at de holder seg på plass når betongen skal støpes. For å gjøre dette arbeidet må jeg bøye meg hele tiden, og det kan bli veldig slitsomt. 

Image
To personer i arbeidsklær jobber på en lang kai ved sjøen. De sitter på kne og retter ut betong. Kaiområdet er åpent og industrielt, med bygninger, biler og en gul kran i bakgrunnen. Været er vekslende med både skyer og blå himmel.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Etter å ha jobbet litt i yrket, finnes det firmaer som kan tilby deg å bli prosjektleder uten at du trenger videre utdanning. Du kan også velge å ta mer skole for å utdanne deg til prosjektleder, en som lager kostnadsoverslag for byggeprosjekter. I tillegg kan du videreutdanne deg for å bli spesialist innenfor ulike områder av arbeidet.

Selv kunne jeg tenke meg å spesialisere meg mer innenfor gulvstøping. Da er det blant annet viktig å vite hvilken type betong som er riktig for ulikt arbeid, slik at den blir hard nok til å tåle press og belastning.

Hva tjener en betongfagarbeider?

– I fjor tjente jeg 670 000 kroner. Men det er muligheter for å tjene mer – det kommer an på hvor mye overtidsarbeid du gjør og eventuelle bonuser. For eksempel er det flere firmaer som gir bonus hvis man klarer å fullføre en jobb innen en viss tidsfrist. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som betongfagarbeider?

– Jobbmulighetene henger tett sammen med hvor mye det bygges. Nå som renta er høy, kan det påvirke byggeaktiviteten, og dermed også behovet for arbeidskraft. Likevel vil jeg si at betongfaget er en trygg vei til jobb – spesielt hvis du viser interesse, står på og har lyst til å lære.

Mange som jobber i bransjen i dag nærmer seg pensjonsalder, og det trengs flere unge. I firmaet jeg jobber for, er vi rundt seks ansatte under 30 år – av totalt 40. Flere av kollegaene mine er fra utlandet fordi få unge nordmenn velger denne retningen. Jeg håper dette vil endre seg, for det er et variert og fint yrke med mange muligheter.

Tilhørende utdanninger

Betongfag

Du lærer å produsere og vedlikeholde betongkonstruksjoner ved tradisjonelle håndverks- og industrielle metoder.

Finn studier