Bas/nettmann

– Kort for­talt går job­ben min ut på å være sjef på dekk, for­tel­ler Chris som ar­bei­der på fis­ke­bå­ten Brei­tind.
Portrettbilde av en mann med arbeidshjelp og arbeidsklær.
Chris Storå, 32 år
BAS
Nergård Havfiske AS
«Det vik­tig­ste er er­fa­ring, og vei­en til den­ne stil­lin­gen går ofte gjen­nom prak­tisk ar­beid på fis­ke­båt.»
― Chris Storå
Tekst og foto:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 20.01.2024
«Det vik­tig­ste er er­fa­ring, og vei­en til den­ne stil­lin­gen går ofte gjen­nom prak­tisk ar­beid på fis­ke­båt.»
― Chris Storå
«Når væ­ret er ut­ford­ren­de og bøl­ge­ne slår, står man der ute med trå­len og kjen­ner på na­tur­kref­te­ne. Det gir spen­ning og ut­ford­ring.»
― Chris Storå

Hvorfor valgte du å bli BAS? 

– Det var litt tilfeldig, men jeg begynte å jobbe på fiskebåt etter videregående. Det var kanskje den spenningen og faremomentene som er i yrket som appellerte til meg. Du er ute på dekk i både fint og dårlig vær, og du vet ikke hva som kommer opp fra havbunnen. Det er noe spennende med det. 

Image
En mann i oransje arbeidsklær står bøyd på dekk med en stor kjetting.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber som BAS på fiskebåten Breitind. Kort fortalt går jobben min ut på å være sjef på dekk. Vi opererer hovedsakelig i nord, fra Tromsø opp mot Nordkapp og Bjørnøya. Jeg er ute til sjøs i gjerne fire-fem uker, før jeg har en friperiode hjemme på samme antall uker. 

På båten jobber vi seks timers vakter, der vi går seks timer på og seks timer av. I løpet av de timene er jeg både på dekk å jobber med trålen, og i 'fabrikken’ med behandling og produksjon av fisken. Etter jobb har vi fri i seks timer der vi spiser, dusjer, og hviler før neste vakt. 

Når vi fisker, bruker vi det vi kaller for trålen, en gigantisk håv ned i havet. Mitt ansvarsområde er å sørge for at fiskeredskapene er i god stand, utstyret er optimalt og at arbeidsoppgavene blir utført forsvarlig og effektivt. Jeg utfører også reparasjoner og vedlikehold av fiskeredskapene. 

En annen del av arbeidet er å ta vare på fangsten og sikre at den blir behandlet på best mulig måte. I løpet av en vakt på seks timer tilbringer vi cirka én time ute på dekk for å fiske, og resten av vakten er i 'fabrikken' på båten. 

Her jobber vi med å produsere fisken. Vi bruker tid på å behandle fisken fra levende fisk til sortering, sløying, veiing, og deretter ned i fryselageret. Når jeg er i fabrikken står jeg vanligvis i sløyemaskinen, men jeg kan også være hjelpemann. 

Hva kreves for å kunne jobbe som BAS? 

– For å jobbe som BAS er det ingen spesifikke formelle krav til utdanning. Det viktigste er erfaring, og veien til denne stillingen går ofte gjennom praktisk arbeid på fiskebåt. 

Du kan begynne med å få jobb som fisker på båt uten særlig erfaring, og ved å lære deg fiskerioperasjoner og dekkshåndtering stiger du gradvis i gradene. Etter hvert som du utvikler en dypere forståelse for arbeidet og lærer å håndtere ulike utfordringer, får du mer ansvar ombord. 

Da kan du uttrykke ønske om å påta deg mer ansvar og innta en lederrolle på dekk. Selv startet jeg i Nergård etter videregående og har vært ansatt siden. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Dette yrket passer for de som er folkelige og trives med å samarbeide med folk, uavhengig av alder eller personlighet. En viktig egenskap er derfor å kunne håndtere det å ha ulike mennesker rundt seg på jobb. Det er også nødvendig å være fleksibel og kunne tilpasse seg ulike arbeidssituasjoner. 

En god arbeidsmoral og evnen til å stå på er avgjørende, da jobben på en fiskebåt krever innsats og dedikasjon. Å være i fysisk god form er også en fordel, da arbeidet på dekk kan være krevende. 

Noen velger å forlate yrket fordi de ikke tåler å være lenge borte fra hjemmet, har vanskeligheter med å tilpasse seg arbeidsrutinene, sliter med å sove mellom vakter, eller opplever å bli syke til sjøs. Yrket passer derfor ikke for de som ikke kan håndtere de utfordringene som følger med et liv på sjøen. 

Hva liker du best med å være BAS? 

– Det jeg liker best med rollen som BAS, er det å jobbe ute på dekk. Å være ute til sjøs på den måten, gir en uforutsigbarhet og en robusthet i arbeidet som jeg finner svært fascinerende. 

Når været er utfordrende og bølgene slår, står man der ute med trålen og kjenner på naturkreftene. Det gir spenning og utfordring. Selv når ting ikke går helt etter planen, liker jeg den utfordringen med å holde roen og finne løsninger. 

Hva liker du minst? 

– Det jeg liker minst med jobben som BAS, er kanskje det at man er så mye borte. Å være ute i fire-fem uker av gangen betyr at man går glipp av mye som skjer hjemme. Selv om man til en viss grad venner seg til den lange perioden på jobb, er det fortsatt en utfordring. 

Image
En mann i oransje arbeidsklær går på et dekk på en fiskebåt. I forgrunnen ligger en brun kjetting

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Som BAS har man på mange måter nådd den høyeste graden man kan oppnå på båten uten å ha fagbrev

En annen mulighet er å jobbe på et fiskebøteri, der man kan ta i bruk den innsikten og ledelseserfaringen man har opparbeidet seg som BAS. Har du fagbrev kan du gå videre med andre muligheter det gir i bransjen. Men du kan helt fint jobbe som fisker uten fagbrev. 

Hva kan man forvente i lønn som BAS? 

– Det varierer veldig. Vi mottar lønn basert på en prosent av salgsinntektene vi får for fangsten. Dette gjør lønnen svært avhengig av fiskeprisene og hvor godt fisken blir solgt. Når fiskeprisene er gunstige, som for øyeblikket, har vi muligheten til å tjene betydelig mer. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som BAS? 

– Dersom du er en dyktig BAS som gjør en god jobb, tror jeg ikke det er så vanskelig å finne arbeid. Yrket BAS er ikke så vanlig, og de fleste i dag velger å holde seg nede i fabrikken heller enn å jobbe på dekk. 

De som likevel velger å stå på dekk, viser ofte en sterk dedikasjon til det. Hvis det blir ledige stillinger og du har erfaring som fisker, kan du ha gode sjanser. Å bli BAS tar imidlertid tid og krever tålmodighet. Det er viktig å bruke tiden til rådighet, vise nysgjerrighet og opparbeide seg erfaring for å stige i gradene. 

Tilhørende utdanninger

Fiske og fangst

Du får kompetanse innen håndtering av fartøy, redskap og fangst.

Finn studier