Barnehageassistent

Hvorfor valgte du å bli barnehageassistent?
– Jeg valgte å jobbe som barnehageassistent fordi jeg har vokst opp med mange yngre familiemedlemmer, som kusiner og fettere, som jeg har passet på. Det ga meg tidlig en interesse for å jobbe med barn.
Jeg vurderte også å jobbe på barneskole, men det virket litt mindre spennende for meg. I barnehagen er barna mindre, og jeg opplever at jeg får mer tid sammen med dem.
Jeg jobber på småbarnsavdelingen, og det er en koselig alder hvor man virkelig får være med på barnas første oppdagelser og utvikling.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Hos oss i Læringsverkstedet er vi fem ansatte på småbarnsavdelingen med cirka 14 barn.
Arbeidsdagen varierer ut fra hvilken vakt jeg har, men et eksempel er tidligvakten: Dagen starter med å åpne avdelingen, gjøre frokosten klar og ta imot barna som kommer tidlig. Da er det fint å sette i gang noen rolige aktiviteter mens vi venter på at resten av barna og de andre ansatte kommer. De første barna spiser frokost, og etter hvert som flere kommer, begynner vi gjerne å gå ut i nitiden.
Den delen vi er ute er en viktig del av dagen, da får barna utfolde seg, leke i sandkassa, sykle eller spille ball. Påkledningen tilpasses selvfølgelig alltid været, og vi ønsker at barna skal prøve å kle seg selv hvis de klarer.
Etter uteleken er det gjerne en liten frilek eller samlingsstund. Samlingsstunden ledes ofte av barnehagelæreren, men det hender jeg tar den selv, spesielt hvis jeg har lyst til å spille gitar for barna.
Klokken 11 spiser vi dagens varme måltid. Da pleier vi å la noen av barna være med å hente maten – det gir dem en fin mestringsfølelse. Etterpå er det sovetid frem til cirka klokken 14, før vi har et nytt måltid, ofte med brødmat. Resten av dagen går til lek, enten inne eller i ulike grupper hvor barna kan være i gymsalen eller på kreativt rom.
Vi er mye ute, og turdager er fast én gang i uka, men vi benytter oss ofte av muligheten til småturer ellers også – enten til skogen, lekeplasser eller andre spennende aktiviteter i barnehagens uteområde.
Vi markerer høytider og merkedager som 17. mai, FN-dagen og Lucia, og har temauker og prosjekter gjennom året. Aktiviteter vi kan ha inne i barnehagehagen er alt fra formingsaktiviteter og sang, til musikk og lesestunder. Vi barnehageassistenter er selvsagt med på alle disse aktivitetene, men det er barnehagelærerne som organiserer og legger opp dagen.
Samarbeidet med kollegene er en stor og avgjørende del av jobben. Vi barnehageassistenter er avhengig av barnehagelærere, som igjen er avhengig av styreren i barnehagen, men de er også avhengig av oss assistenter. Vi er mye på gulvet med barna og til stede med dem når barnehagelæreren for eksempel er på møter.
Vaktene varierer i forhold til når du starter og slutter. Tidligvakt: 07.15 – 15.00, Tidlig/mellomvakt: 08.00 – 15.30, Mellomvakt: 08.30 – 16.00, Sen/mellomvakt: 09.00 – 16.30, Senvakt: 09.30–17.00. Denne vakten stenger barnehagen.
Dette er jo et yrke med høyt sykefravær, og det hender vi må jobbe overtid eller overlappe hverandres vakter for å være nok ansatte på jobb.
Ingen dager er helt like – og det er kanskje det som gjør barnehagejobben så spennende og givende.
Hva kreves for å jobbe som barnehageassistent?
– Det kreves ingen formell utdanning for å jobbe som barnehageassistent, men det er noen egenskaper som er viktige:
Du må være tålmodig og ha en positiv innstilling, du må like å leke og engasjere deg i barnas hverdag, og du må takle stress og uforutsette situasjoner, for dagene kan være både hektiske og uforutsigbare.
Hvem passer yrket for – og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer for deg som er leken, kreativ og glad i å være sammen med barn. Det er viktig å være til stede i leken, for barna handler lek om mye mer enn bare moro. En kollega av meg er et godt eksempel – hun er utrolig populær blant barna fordi hun virkelig lever seg inn i leken og møter barna på deres nivå.
Derimot passer ikke yrket for deg som kjeder deg fort eller som har behov for å trekke deg tilbake i løpet av dagen. Du må kunne stå i et høyt aktivitetsnivå og like å være i bevegelse.
Hvis du lett blir frustrert eller har lav terskel for å gi opp, passer kanskje ikke dette yrket for deg.
Hva liker du best med å være barnehageassistent?
– Det jeg liker aller best er å gå på tur med barna. Vi drar ut en gang i uken, og det trenger ikke være langt, bare å krysse veien er nok til at barna blir helt oppslukt av alt de ser og opplever. Det er utrolig fint å få dele de øyeblikkene sammen med dem.
Hva liker du minst?
– Det jeg liker minst, er å måtte sette grenser når barna gjør noe de ikke får lov til. Det kan være vanskelig å avbryte leken, men som å stå på bordet inne på avdelingen, da må jeg ofte bryte inn.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det finnes flere muligheter om du ønsker å utvikle deg videre i barnehageyrket.
Du kan ta barnehagelærerutdanning og få rollen som pedagogisk leder med ansvar for barnas utvikling og læring. Videre kan du bli styrer, hvor du har det overordnede ansvaret for drift av barnehagen, ansatte og økonomi.
Hva tjener en barnehageassistent?
– Lønnen ligger på rundt 195 kroner i timen, men dette kan variere mellom private og offentlige barnehager.
Hvordan er sjansene for å få jobb som barnehageassistent?
– Det er generelt gode muligheter for å få jobb som assistent. Mange barnehager mangler ansatte, men det er også en økende etterspørsel etter folk med utdanning.
Likevel opplever jeg at det er relativt lett å få jobb – jeg var i hvert fall heldig som fikk muligheten.
Tilhørende utdanninger
Barne- og ungdomsarbeiderfag
Du lærer å tilrettelegge aktivitet for å bedre fysisk og psykisk helse hos barn og unge.
Finn studier