Barista
Hvorfor valgte du å bli barista?
– Jeg har vært i servicebransjen ganske lenge, og da jeg startet var det ikke så spesielt med kaffemaskin. Det gikk som oftest i vanlig kaffe eller maskiner med knapper som lagde kaffen for deg. Jeg hadde ingen interesse for kaffe og kunne ingenting, men jeg startet et sted og i dag vil jeg påstå at jeg kan det meste.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Vi har åpning, mellom- og stengevakt. Du gjør stort sett det samme, men noe er ulikt. Hvis jeg åpner har jeg oppgaver som å ta ut produkter av kjøl og frys, vaske gulvet og gjøre klar teen, vi selger også dette. Deretter går jeg over til å gjøre klar kaffen. Jeg kverner bønnene, og gjør klar espressomaskinen. Avslutningsvis fyller jeg på kakedisken og vasker over bordene.
Utover dagen tar vi opp bestillinger, koordinerer med kjøkkenet, og lager de ulike drikkene slik en barista gjør. Vi selger nok mest av cappuccino, det er spesielt turistene veldig glade i.
Mot kvelden rydder vi alt, border og gulv må vaskes over, men det som tar lengst tid, er vaskingen av espressomaskinen.
Det aller viktigste er å få en skikkelig god espresso. Melken er også særdeles viktig. En americano er avhengig av gode kaffebønner, mens med en cappuccino er melken veldig vesentlig. Det tar tid å lære seg å steame melken riktig.
Hva kreves for å kunne jobbe som barista?
– Alle kan egentlig jobbe som barista, men du må ha en viss tålmodighet for å kunne lære deg kunsten av god kaffe. Å lage pynten er det vanskeligste, men kanskje også det kuleste.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer godt for unge folk som er læringsvillige og som vil trene på høyt tempo i ung alder. Du må kunne klare å tilpasse deg enhver situasjon.
Hvis du ikke klarer å motta konstruktiv kritikk, så er det et problem. Du jobber med kunder og kundeservice hver dag.
Hva liker du best med å være barista?
– Det er jo gøy å lage et produkt å leke deg med kunsten i melken. En kunde blir fornøyd med et hjerte, men vi kan lage alt ifra svaner til rosetter.
Hva liker du minst?
– Jeg liker ikke å lage bestillinger feil. Det kan gi alvorlige konsekvenser med for eksempel melkeallergi, hvis du velger feil melk i kaffen.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mange muligheter innenfor denne bransjen. Mange som er barista jobber på en måte med kunst og går videre til bartenderyrket. Det er mange restauranter som også ønsker at man er barista når man går inn i yrket som servitør. Jeg tror derfor at barista ser bra ut på CV-en.
Hva tjener en barista?
– Barista går innenfor service, men det er minstelønn på dette i Norge. Jeg har ikke et eksakt tall å komme med, men hvis du er for eksempel 20 år og jobber fulltid vil jeg tro du får rundt 191 kr timen.
Dette varierer selvsagt også ut ifra om du jobber i en kjede som Starbucks eller lokalkafe.
Hvordan er sjansene for å få jobb som barista?
– Det er veldig enkelt å få seg jobb hvis det lyses ut stillinger, du trenger ingen utdanning eller erfaring. Spørsmålet er om det er nok jobber tilgjengelig på markedet.
Tilhørende utdanninger
Servitørfag
Du får grunnlag for servering av mat og drikke på ulike typer serveringssteder.
Finn studier