Arkitekt

Som arkitekt syr jeg sammen menneskers mange behov og interesser for å skape den optimale løsningen.
Johan Jordtvedt jobber på et arkitektkontor i Tønsberg. Hovedoppgaven hans nå er å tegne et aktivitetssenter for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
Johan A. Jortvedt, 36 år
Arkitekt MNAL
KB Arkitekter i Tønsberg
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Arkitektur er et veldig allsidig fag, hvor jeg får brukt mange av mine personlige egenskaper, samtidig som jeg får jobbe både med det kreative og det tekniske.»
― Johan A. Jortvedt
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 08.06.2022
«Arkitektur er et veldig allsidig fag, hvor jeg får brukt mange av mine personlige egenskaper, samtidig som jeg får jobbe både med det kreative og det tekniske.»
― Johan A. Jortvedt
«Det kan bli mere juss enn jeg først trodde i arkitektyrket.»
― Johan A. Jortvedt

Hvorfor valgte du å bli arkitekt? 

– Som person er jeg lett å engasjere og nysgjerrig av meg. Det gjorde at det ikke var helt enkelt å velge yrke. Jeg tenkte på ulike retninger, som musikk, ingeniør og psykologi, men valget falt på arkitekt.

Arkitektur er et veldig allsidig fag, hvor jeg får brukt mange av mine personlige egenskaper, samtidig som jeg får jobbe både med det kreative og det tekniske. En annen ting er at jeg kan dykke ned i mange lag i samfunnet og stille nysgjerrigheten. Jeg er veldig glad for valget mitt. Jeg realiserer drømmer og jobber i et kreativt og dynamisk miljø. Akkurat det passer meg veldig bra.

Image
Johan kopierer en tegning over på blåpapir. Han smiler og sier at noe av de gamle arbeidsmetodene fortsatt er i bruk.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– I dag har jeg et møte med kommunen for å bestemme hvordan et dagaktivitetssenter for psykisk utviklingshemmede skal se ut. Det er min hovedoppgave for tiden, og dette prosjektet skal vare i en periode på minst tre år. Det er mange ulike behov og hensyn som må tas med i beregningen. Jeg må tenke gjennom alt i samråd med kommunen for å løse brukernes forskjellige behov.

Prosessen starter alltid med en skisse, så er det forprosjekt, detaljprosjekt og til slutt selve utførelsen. Vi bruker digitale tegneprogrammer som arbeidsverktøy. Prosjektet blir gradvis mer presist både i tankene og på tegningene. For meg er det å jobbe med myke verdier det beste, det betyr at trivsel, fellesskap, trygghet, omsorg og tilhørighet, er i fokus.

Samtidig har jeg andre oppgaver, for eksempel hjelper jeg også til med å tegne et leilighetskompleks som skal legges ut for salg. I morgen skal jeg ha et møte med privatkunder som skal anlegge hage og terrasse. Kundene våre er alt fra privatpersoner til profesjonelle utbyggere. I samarbeid med håndverkere, kunder og kollegaer er hverdagen veldig sosial.

Man kan tenke at det er som å jobbe med en stor leirklump. Den skal tilpasses tomten, og langsomt formes til å bli et sted hvor alt er gjennomtenkt i detalj. Fra hver enkelt stikkontakt til grøntområder. Det skjer mye i en planleggings og byggeprosess som gjør hverdagen uforutsigbar, og trykket kommer og går.

Jeg sitter i et åpent landskap med cirka 30 andre arkitekter. Vi har et godt samspill på kontoret, mellom nyutdannede med store visjoner og arkitekter med lang erfaring. Dette miljøet gir grobunn for innovasjon og videreutvikling.

Hva kreves for å kunne jobbe som arkitekt? 

– Jeg studerte på Kunstakademiets arkitektskole i København. Jeg må nevne at det var fantastisk, og det unner jeg mange andre. Det var en femårig masterutdanning som gav tittelen cand. arch, master i arkitektur. Utdanningen fortsetter hele livet. Hvis du tror at du kan alt, ja da er du ferdig som arkitekt.

Jeg kom inn fordi jeg hadde gode karakterer, andre kommer inn på en opptaksprøve. Det gir en god blanding av folk med forskjellige styrker.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Jeg tror det viktigste er å forstå folks behov og kunne visualisere deres ønsker. Det er også viktig å ha romforståelse og like å tegne. Det kan bli et altoppslukende yrke og passer bra for de som av og til kan ta med seg tegneoppgaver hjem. Det er viktig å ha bygningsteknisk forståelse og interesse, men også å være god til å kommunisere.

Hva liker du best med å være arkitekt? 

– Jeg liker best å klekke ut nye ideer og løse problemer i samarbeid med kollegaer, konsulenter og kunder. Med få ord så er mitt overordnede mål å gjøre verden til en hyggeligere plass å være i.

Hva liker du minst?

– Det kan bli mere juss enn jeg først trodde i arkitektyrket.

Image
Arkitekt Johan foran dataskjermen på arkitektkontoret i Tønsberg. Han sier det tradisjonelle tegnebordet har gått ut på dato og at alt blir laget i spesielle arkitektprogrammer på datamaskin.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan spesialisere deg i mange forskjellige retninger innenfor faget. Man får erfaring med kreative verktøy og prosjektledelse. Man kan jobbe i stat, kommune, hos boligutviklere, i kunstverden, spesialisere seg i ulike typer bygg, starte for seg selv eller gjøre som de fleste av oss, jobbe på et arkitektkontor. 

Hva kan man forvente i lønn som arkitekt?

– Det er varierende. Startlønnen ligger ofte mellom 500 000 og 600 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som arkitekt?

– De er veldig gode akkurat nå. Men faget er veldig knyttet opp mot konjunkturene i økonomien. Det er vanskelig å spå fremtiden.

Tilhørende utdanninger

Arkitektur

Du lærer om estetikk og formgivning, praktisk og funksjonelt design, konstruksjon og hvordan skape bærekraftige løsninger.

Finn studier