Apotektekniker

Det er en jobb med mye småprating og man lærer seg å bli en menneskekjenner, forteller Marcus-André om jobben som apotektekniker.
Apotekertekniker Marcus-Andre foran inngangen til apotek 1 i Tønsberg.
Marcus-Andre Dahl Jørgensen, 24 år
Apotektekniker
Apotektekniker
«Jeg hjelper og veileder kunder i forhold til medisinbruk, og det vi kaller omsorgssalg.»
― Marcus-Andre Dahl Jørgensen
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 26.07.2022
«Jeg hjelper og veileder kunder i forhold til medisinbruk, og det vi kaller omsorgssalg.»
― Marcus-Andre Dahl Jørgensen
«Vi skal være nøytrale og ikke fordømmende. På et apotek skal alle få like god hjelp.»
― Marcus-Andre Dahl Jørgensen

Hvorfor valgte du å bli apotektekniker?

– Interessen for medisin og å kunne hjelpe mennesker var bakgrunnen for at jeg valgte å bli apotektekniker. Det er en kombinasjon av helse og service, og vi kaller det helseservice. Jeg kommen nært innpå kundene og oftest før de blir veldig syke.

Image
Apotekteknikeren veileder en kunde. Han står bak kassen på apoteket.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber både dag og kveldsvakter på et sentrumsapotek. Tidlig på dagen er det mye bestilling, rydding og kundeabonnement (medisinoppfølging av kunder som trenger ekstra hjelp). På ettermiddagen og kvelden er det ofte mange kunder som kommer innom etter arbeidstid.

Jeg hjelper og veileder kunder i forhold til medisinbruk og det vi kaller omsorgssalg. Det er for eksempel at en kunde kommer med øyebetennelse og skal ha en reseptbelagt medisin. Er det mye puss i øyet, vil jeg foreslå øyebadevann som i kombinasjon med legemidlet vil gi god effekt mot betennelsen. En stor del av jobben er å pakke ut og sette på plass både medisiner og reseptfrie varer. Vi har tilbud som er relatert til årstid og sesong. Nå er det solkrem, etter hvert blir det C-vitaminer og alt annet vi trenger i forhold til årstid.

På dette apoteket har enhver apotektekniker sitt fokusområde. Mitt er inkontinens (å miste kontroll over urinblæren). Det er et selvvalgt interesseområde og cirka 30-40% av de jeg ekspederer sliter med det problemet.

Det er en jobb med mye småprating og man lærer seg å bli en menneskekjenner. På store apotek er det ofte en hudpleier, i tillegg til apoteker, farmasøyt og apotekertekniker. Vi samarbeider med leger, tannleger og veterinærer. Det er apotekteknikeren som pakker medisiner, får signatur av farmasøyten og sender ut i pakker til de som trenger det.

Det blir fort titusen skritt om dagen, men det betyr ikke at jeg slipper å trene og vi får sponset trening for å holde oss i form. Det kan også bli noen tunge løft, men vi samarbeider om de tyngste løftene. 

Hva kreves for å kunne jobbe som apotektekniker?

– Jeg tok Vg1 Helse og oppvekst, Vg2 Helseservice, Vg3 apotektekniker. Så var jeg fiks ferdig utdannet. Det siste året er man tre dager på skolen og to dager i jobb på apotek. Det er en fin ordning for å få opparbeidet seg arbeidserfaring og få et nettverk. Selve læringen starter når du er ferdig på skolen, og man blir ikke ferdig utlært. Det kommer stadig nye produkter og det er den enkeltes ansvar å sette seg inn i det reseptfrie. Det kreves at du har et ønske om å alltid være oppdatert.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for de fleste. Du trenger ikke å være en spesiell type person, men du bør ha interesse for å hjelpe folk, like å yte service og ære villig til å gjøre det lille ekstra. Å ikke være fordømmende er veldig viktig. Vi skal være nøytrale, og på et apotek skal alle få like god hjelp.

Du må like bevegelse. Jeg sitter nesten aldri på rumpa og vi blir sponset med joggesko. Du må kunne være utadvendt og hyggelig, snakke med alle og ha en interesse for produktene vi selger. Er du lite sosial og liker best å sitte på en stol, da er dette yrket utelukket.

Hva liker du best med å være apotektekniker?

– Jeg liker å hjelpe folk. Jeg liker også det sosiale med jobben og samarbeidet oss kollegaer imellom. Det er alltid noe nytt. Vi har månedlige internkurs for å holde oss oppdatert.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er når jeg en sjelden gang iblant føler meg truet av rusavhengige. Det mest utfordrende er å tilegne seg fagkunnskap.

Image
Marcus-Andre bak skranken for reseptbelagte medikamenter. Rådgiving er en stor del av jobben.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste jobber i en apotekkjede. Du kan også jobbe på sykehusapotek med produksjon av medisiner. Noen videreutdanner seg, får stipend med en bindingstid til apoteket, for å utdanne seg til farmasøyt. Som nevnt har jeg selvlært spesialkompetanse i inkontinens. Andre har andre områder.

Hva kan man forvente i lønn som apotektekniker

– Et sted mellom 340 000 til 420 000 i året i forhold til ansiennitet.

Hvordan er sjansene for å få jobb som apotektekniker?

– Jeg tror de er ganske gode. Det er veldig mange apotek i landet.

Tilhørende utdanninger

Apotekteknikk

Du lærer sikker håndtering av legemidler og apotekvarer, samt gi profesjonelle råd om folkehelse.

Finn studier