Ambulansearbeider

Ambulansearbeider Amalie Kjærstad jobber med avansert førstehjelp og beskriver arbeidsplassen sin som et lite sykehus på hjul.
Ambulansearbeider Amalie Kjærstad med lys hestehale og rød uniformsjakke
Amalie Kjærstad, 22 år
Ambulansearbeider
Helse Nord-Trøndelag, Levanger/Namsos
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Det er mentalt krevende når du er tett på mennesker i en svært sårbar situasjon.»
― Amalie Kjærstad
Intervju:
Guri Hegge
Publisert: 20.05.2021
«Det er mentalt krevende når du er tett på mennesker i en svært sårbar situasjon.»
― Amalie Kjærstad
«Jeg liker hele arbeidssituasjonen min, både kontakten med pasientene og arbeidskollegaer som jeg er veldig glad i.»
― Amalie Kjærstad

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med å hjelpe folk, og jeg valgte helse og oppvekst på videregående. I løpet av tiden på videregående ble jeg sikker på at jeg ville ha en jobb hvor jeg kunne jobbe med mennesker. Ambulansearbeidere som kom på skolen for å informere om yrket, inspirerte meg veldig. Jeg syns det er viktig å kunne hjelpe folk i alle aldersgrupper, i mange forskjellige situasjoner.

Image
Ambulansearbeider Amalie Kjærstad med lys hestehale og rød uniformsjakke undersøker pasient som ligger

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hvis jeg starter vakta på morgenen klokka 08.00 møter jeg opp en halv time før, tar en kaffe sammen med avtroppende vakt og får oppdatering på utstyret/ambulansen, om noe mangler eller må sjekkes ekstra. Vakta starter alltid med en rutinemessig dagsjekk i bilen. Det innebærer at jeg sjekker utstyr og medisiner og ser etter at alt er innenfor datoer som er satt. Jeg sjekker også at alt det tekniske på bilen er i orden.

Jeg har på meg varslingsradio hvor det meldes inn oppdrag. Oppdragene kan være veldig forskjellige. Det er tre hovedtyper oppdrag: akutt-tur, hastetur og vanlig tur. En akutt-tur er en livstruende situasjon og en vanlig tur kan være en planlagt tur med en eldre pasient som skal til en avtalt undersøkelse på sykehus.

Vi er alltid to og to som jobber sammen, og vi veksler på kjøring og behandling av pasienten. Arbeidsdagene kan variere mye, noen dager er det planlagte turer og ikke så travel vakt, og andre dager er krevende med mange oppdrag og krevende situasjoner, og i verste fall dødsfall med unge folk.

Ambulansen er et lite sykehus på hjul, og jeg kan starte medisinsk behandling i form av avansert førstehjelp, EKG og hjerte- og lungeredning. Jeg kan også ha kontakt med lege og sykepleier over radio mens jeg behandler pasienten.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å jobbe i dette yrket må du ha fagbrev som ambulansefagarbeider. Det kreves at du går to år på videregående og deretter gjennomfører læretid i to år. Det er også mulig å velge å gå Vg3 ambulansefag og få studiespesialisering. Du må fullføre læretida, som består av ett år som 3. person på ambulansen, og på slutten av det første året i læretida må du bestå en test for å gå videre. Siste året i læretida går du som selvstendig, med en makker på ambulansevakt. Deretter må du bestå avsluttende prøve for å få fagbrev.

Du må være i god fysisk form for å ha denne jobben. Det kan bli lange turer ut i terrenget for å hjelpe og hente pasienter, og andre oppgaver som hjerte- og lungeredning krever at du er sterk og utholdende. Du bør også kunne håndtere stress.

Det er viktig å være glad i å jobbe med mennesker og være god til å kommunisere med andre, i alle situasjoner. Det er en jobb som krever at du er mentalt sterk. Du må være omsorgsfull, ha evne til å sette deg inn i andre sin situasjon og ha mye medmenneskelighet. Det er nødvendig å tåle å se blod, oppkast og håndtere å være tett på sårbare situasjoner.

Du må kunne både jobbe godt i team og jobbe alene når det er nødvendig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Denne jobben passer ikke hvis du helsemessig er i dårlig form, og da vil du heller ikke tilfredsstille kravene for å kjøre ambulanse. Hvis du ikke liker å jobbe tett sammen med andre og syns det er vanskelig å kommunisere med andre, så passer ikke dette yrket. Om du syns det er vanskelig å jobbe alene og ta raske avgjørelser, så kan jobben bli vanskelig.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Kontakten med pasientene er veldig givende, og det er flott at de slipper oss tett innpå. Jeg er veldig glad i arbeidskollegaene mine, så jeg må si at jeg liker hele arbeidssituasjonen kjempegodt.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– I situasjoner hvor vi skal hjelpe mennesker, men blir møtt med sinne og ufine reaksjoner, av pasient eller pårørende, kan det hindre oss i å hjelpe. Det er en vanskelig del av jobben.

Image
Ambulansearbeider Amalie Kjærstad med lys hestehale og rød uniform gjør førstehjelp på ei dokke sammen med en kollega

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale denne jobben for alle som er empatiske og har et genuint ønske om å hjelpe folk. For å jobbe som ambulansearbeider må du like å ha en uforutsigbar arbeidsdag, kunne se muligheter i en vanskelig situasjon og like å lære mye i jobben.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Utdanningen gir også mulighet til å jobbe som helsefagarbeider. Det er også mulig å gå videre med studier og ta bachelorgrad i paramedic.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Som nyutdannet har du en grunnlønn på kr 358 000 og tillegg for jobbing på kveld, natt og helligdager.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Som nyutdannet er det vanskelig å få fast jobb, og de fleste starter som vikar og jobber ved flere ulike stasjoner. Det er viktig å være fleksibel, og det er en fordel å jobbe på flere ambulansestasjoner, fordi du lærer mer ved å sirkulere enn å være bare på samme stasjon. Etter å ha fått en del erfaring er det større muligheter for fast jobb.

Tilhørende utdanninger

Ambulansefag

Ambulansefaget gir grunnlag for å gi akuttmedisinsk behandling og transport av pasienter.

Finn studier
Paramedisin

Utdanningen gir opplæring i akuttmedisinsk beredskap.

Finn studier