Ambassadør
Hvorfor valgte du å bli ambassadør?
– Jeg hadde en drøm om dette da jeg var tenåring. Jeg visste det var vanskelig å få til, og underveis i studiene var det ikke mitt fokus. Jeg var heldig å komme inn i utenrikstjenesten etter flere år i jobb for Norad, og etter cirka 15 år i Utenriksdepartementet åpnet denne muligheten seg. Jeg har jobbet mye i Afrika og i Palestina tidligere.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber i Lilongwe, hovedstaden i Malawi, hvor jeg bor sammen med familien min. I hverdagen drar barna tidlig til skolen, rundt halv 7, og jeg kjører den korte turen ned til ambassaden selv en liten time senere.
Jeg har ofte en kombinasjon av interne og eksterne møter. Jeg begynner som regel med å hilse på kollegene mine over en kopp kaffe. Så ser jeg på dagens aviser og oppdaterer meg på det som er aktuelt av politikk og andre nyheter. Jeg prater med kolleger om hva som skal gjøres i løpet av dagen, og hva som skjer.
Deretter går jeg gjennom e-poster og følger opp henvendelser.
Mandagene har vi mange interne møter, for å komme i gang med uken og oppdatere hverandre. Så har jeg regelmessige møter og samtaler med mine eksterne kollegaer, ambassadører fra andre land, andre partnere i for eksempel frivillige organisasjoner eller FN, ministere eller andre offentlige tjenestemenn.
Det skjer ofte at jeg skal delta på og representere Norge på en event eller at jeg skal holde en tale/innlegg under en konferanse. Da bruker vi mye tid internt på å forberede dette.
I dag hadde jeg for eksempel et intervju med en lokal TV-kanal hjemme i huset der jeg bor, som vi kaller for residensen. Journalistene vil vite hva Norge gjør i Malawi. Da har kollegene mine gått igjennom porteføljen vår for meg på forhånd, slik at jeg er best mulig forberedt til intervjuet.
Vi vil gjerne nå ut til flest mulig om det store norske bistandsengasjementet i Malawi, men også om norske verdier, som menneskerettigheter, demokrati og jenters rett til utdanning og til å bestemme over egen kropp.
Et par ganger i måneden drar jeg ut i felt, som vi kaller det. Det kan være en reise rundt i distriktene, for å besøke de mange ulike norskstøttede utviklingsprosjektene som vi har. Jeg var nylig i et område helt på grensa til Mosambik for å se resultater av et Norad-prosjekt for småbønder. Disse bøndene har fått husdyr og kunnskap om bedre og mer næringsrik mat og dyrkningsmetoder, slik at de skal kunne brødfø seg og sin familie.
Prosjektet gir folk for eksempel geiter, som de bruker i eget hushold, mens killingene blir gitt bort til naboen. På den måten får flere ta del i utviklingsprosjektet og tjener på det.
Jeg har også reist helt nord og sør i landet for å møte lokale sjefer for å utfordre dem på hvordan de kan støtte jenters seksuelle rettigheter. Jeg forsøker også å sette av tid til å snakke med unge mennesker om hvordan deres hverdag er og hva som kan gjøres for at deres situasjon blir bedre. Mange jenter i Malawi fullfører ikke ungdomsskolen og de giftes bort i tidlig alder og får barn allerede midt i tenårene.
Ambassaden vår dekker også Zambia og jeg er derfor også ambassadør der og må reise dit innimellom for å opprettholde kontakter og informasjon der.
Hva kreves for å kunne jobbe som ambassadør?
– Du må ha høyere utdanning, helst mastergrad. I tillegg må du være ansatt i Utenrikstjenesten (selv om det finnes unntak), eller ha tilsvarende lang erfaring fra norsk forvaltning. Du må ha interesse og kjennskap til norsk og andre lands utenrikspolitikk. De fleste har jobbet mange år i utenrikstjenesten før de blir ambassadør. Du bør ha solid ledererfaring.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer for deg som er interessert i andre mennesker, kulturer, samfunn og politikk, samt norsk utenrikspolitikk. Du skal representere Norge i utlandet og må være klar til å forsvare våre norske interesser og verdier.
Du må like å møte nye folk og skape relasjoner og nettverk. I tillegg må du kunne sette sammen biter av informasjon i en helhet og kunne kommunisere denne skriftlig og muntlig.
Du må også kunne utvikle et godt skjønn for hvordan du skal opptre og hva du skal si og gjøre i ulike settinger. Altså, ha god sosial kompetanse. For å være ambassadør, og dermed øverste leder i en organisasjon, må du også like å skape resultater gjennom andre.
Hva liker du best med å være ambassadør?
– Jeg liker veldig godt å representere Norge med alt det gode arbeidet vi gjør for en bedre verden, samt å fremme de norske verdiene om likhet, frihet, demokrati og åpenhet. Jeg synes det er berikende å møte ulike mennesker, selv om det tidvis kan være tungt å ta innover seg de vanskelige vilkårene mange mennesker lever under i et land som Malawi.
Jeg liker å jobbe tett med kollegaene mine om konkrete prosjekter for å synliggjøre Norges rolle. Så er det tilfredsstillende å være i en rolle som gir innflytelse og stor påvirkningskraft. Jeg trives godt med å bo utenfor Norge i perioder, fordi det gir et bredere perspektiv på verden og livet generelt, samtidig som jeg da verdsetter det å være norsk og å ha tilhørighet til, og bolig i Norge.
Hva liker du minst?
– Jeg liker ikke når jeg mangler informasjon. I min rolle har jeg et overordnet ansvar og da trenger jeg mye informasjon for å ha dette ansvaret.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– En ambassadør tilhører normalt utenrikstjenesten og vil som regel gå tilbake til en jobb i UD, med mindre du søker deg videre til for eksempel en ny ambassadørstilling et annet sted i verden.
Hva kan man forvente i lønn som ambassadør?
– Bruttolønnen er på noe over 1 millioner kroner eller mer per år, litt avhengig av blant annet alder og om du for eksempel har vært ambassadør eller har hatt annen høy lederstilling tidligere.
Hvordan er sjansene for å få jobb som ambassadør?
– Det er vanskelig å bli ambassadør. Det krever solid innsats over mange år, god høyere utdanning (ikke bare innen samfunnsfag og internasjonal politikk. Det finnes teologer, jurister, økonomer og så videre i UD), samt at du jobber deg oppover i gradene i utenrikstjenesten i en kombinasjon av det å tjenestegjøre i utlandet og i Norge/Oslo. Det tar normalt mange år, gjerne 20 år, før du eventuelt blir ambassadør.