Aksjemegler

- Det er spennende å hjelpe selskaper med å hente penger og være med på verdiskaping, forteller Markus.
Portrett av aksjemegler Markus kledd i dress og slips.
Markus Berntsen Busch, 29 år
Aksjemegler
Arctic Securities
«Det er mye å lære og jo mer jeg kan om hva som skjer i verden, jo bedre er det for kundene.»
― Markus Berntsen Busch
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 20.12.2022
«Det er mye å lære og jo mer jeg kan om hva som skjer i verden, jo bedre er det for kundene.»
― Markus Berntsen Busch
«Du må være en relasjonsbygger.»
― Markus Berntsen Busch

Hvorfor valgte du å bli aksjemegler?

– Mitt valg ble bestemt fordi jeg syntes aksjemarkedet er sykt interessant. Jeg er 29 år og startet med aksjer for ti år siden. Jeg brukte fond jeg fikk i dåpsgave og som hadde vokst, pluss det jeg hadde av oppsparte midler og begynte å handle aksjer. Den interessen gjorde at jeg valgte å studere økonomi. Aksjer er fascinerende og å investere pengene på en smart måte å få det til å vokse, er både spennende og smart. Det handler om å være med på verdiskapningen i samfunnet. Selv hadde jeg ikke noe fokus på å bli ekstremt rik, men å få et godt liv. Jeg vokste opp som privilegert og følte at nettopp å investere i aksjer var noe som kunne gi meg et bedre liv senere.

Image
Ung man i dress står foran flere pc-skjermer i et åpent kontorlandskap.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg våkner tidlig, drar på jobb og skriver en morgenrapport kl. 06.30 om hva som har skjedd i markedet i Asia, USA og i oljemarkedet, som jeg sender til kollegaene mine. Kildene har jeg på nettet. Kollegaene kan da lese rapporten på vei til jobb og den kan bli sendt videre til kunder. For meg betyr det mye å skrive disse rapportene og sette meg inn i dagens situasjon, da man lærer mye av hva som påvirker aksjemarkedet.

Mellom 06.45 og 07.30 har jeg et opphold hvor jeg setter meg inn i nyheter og får en oversikt over hvordan dagen kan bli. Morgenmøte starter kl. 07.30 og her går analytikerne våre gjennom selskapsspesifikke nyheter, makronyheter og oljemarkedet rundt omkring i verden. Hver dag er lik fram til etter morgenmøte. Etter morgenmøte bruker jeg informasjonen jeg har fått av analytikerne og informerer kundene mine om dette og andre ting jeg mener kan påvirke aksjekursene denne dagen.

Etter det åpner børsen klokken 09 og jeg begynner å snakke med kundene mine. De er hovedsakelig norske investorer. En investor kan være hvem som helt som ønsker å investere pengene sine. Kundene våre kan være alt fra private investorer med litt kapital til fond med mange milliarder.

Det er mange faktorer som bestemmer hvordan dagen blir, da børsen og aksjekursene blir påvirket av så mye. Noen vil nok kunne sammenligne det med å kjøre berg og dalbane.  Politikk, krig og alt annet påvirker aksjemarkedet. Tidligere i høst kom det for eksempel informasjonen om en ny grunnrenteskatt på oppdrettslaks som gjorde at aksjene falt veldig.

Gjennom hele dagen er jeg i kontakt med kunder. Børsen stenger 16.20 og etter det er det noen ganger at vi må hjelpe selskaper å hente kapital. Det kan dreie seg om oppkjøp av andre selskap eller at selskapet sliter økonomisk. Da må jeg jobbe utover kvelden. Det hender faktisk at jeg går hjem kl. 17, men det er ikke det vanlige. Det blir ofte lange dager. Børsene i USA åpner midt på dagen, de er viktige for Norge, og jeg følger nøye med på det som skjer der.

Det er mye å lære og jo mer jeg kan om hva som skjer i verden, jo bedre er det for kundene. Jeg sitter i et åpent landskap med aksjemeglere, obligasjonsmeglere og andre. Dette er viktig da jeg kan plukke opp nyttig informasjon fra de andre kollegaene mine. Det kan ofte bli høylytt på meglerbordet.

Hva kreves for å kunne jobbe som aksjemegler? 

– Det kreves minimum en bachelor i økonomi eller finans. Selv har jeg en bachelor i økonomi og et masterfag i finans.

Det blir fort lange dager ,og du må være nysgjerrig og ha god arbeidsmoral. Har du ikke interesse for aksjemarkedet kan du ikke ha denne jobben. Du må også følge med i verden generelt når det gjelder politikk og finans. Alt henger sammen når det gjelder økonomi og aksjer. Du må også å like å sette deg inn i selskaper, finne ut hva de driver med og hva som driver verdiskapningen i selskapet.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

- Du må være en relasjonsbygger. Du skal snakke med kunder hver dag og å skape gode kunderelasjoner er alfa omega. Jeg elsker å prate med mennesker. Det gir meg energi. Jeg må kunne mye for å bygge opp tilliten hos kundene og det betyr igjen at jeg til enhver tid må være oppdatert. Resultatet er en reflektert person som vet mye både om politikk og økonomi. Det er kult, spør du meg – å alltid være oppdatert på verden. En sånn type jobb passer for de med ambisjoner og det er gode muligheter for å tjene godt eller gjøre karriere.

Det passer ikke for de som vil ha en forutsigbar hverdag.  Jeg er alltid på jobb og vil du ikke ha en livsstilsjobb, så passer ikke dette.  

Hva liker du best med å være aksjemegler? 

– Jeg liker godt at man sitter midt i markedet til enhver tid, lærer mye om ulike selskaper og om verden generelt.  Det er spennende å hjelpe selskaper med å hente penger og være med på verdiskaping. Jeg blir kjent med mange mennesker. At jobben min er å gi gode råd er en motiverende faktor. Jeg har havnet i rett jobb og har ingen problemer med å jobbe mye.

Hva liker du minst?

– Det er vanskelig å finne noe jeg ikke liker, men jeg kan bli ekstra sliten på skikkelig røde dager. Dager da børsen faller mye kan fort påvirke humøret hos alle. De dagene har det vært en del av i det siste.

Image
Ung man i dress i samtale med en kollega. De sitter foran diverse pc-skjermer i et stort åpent kontorlandskap.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– En naturlig annen jobb enn i et meglerhus vil være analytiker, obligasjonsmegler eller jobbe med Corporate Finance. Man kan også jobbe i fond som for eksempel oljefondet eller KLP og jobbe som forvalter. Noen velger også å starte som privat investor og forvalte egne penger etter hvert.

Hva er dine råd for å få jobb som aksjemegler?

– Selv ringte jeg direkte til sjefen og solgte meg inn. Det er jo det jobben handler om. Jeg fortalte ham hvorfor nettopp jeg passet godt som aksjemegler og spurte om et møte. Det fikk jeg. Jeg har alltid vært opptatt av å skape gode relasjoner og det har hjulpet meg i min karriere. Vi har også flere her på internship og gir du et godt inntrykk og får kontakter er det enklere å komme seg videre. Det enkleste rådet jeg kan gi er å prøve å skille deg ut i søkermassen.

Hva kan man forvente i lønn som aksjemegler?

– Du kan forvente en konkurransedyktig begynnerlønn i tråd med markedet for nyutdannede. Du kan etter hvert få høyere fast lønn og bonuser. Jobber du hardt kan du tjene veldig godt.

Hvordan er sjansene for å få jobb som aksjemegler?

– Det er mange om beinet. Er du motivert nok vil du finne noe relevant, men jobbmulighetene er i de store byene.

Tilhørende utdanninger

Økonomi og administrasjon

Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier