Advokatsekretær Lill Anita Bendiksen foran en grå vegg, hun har på sort genser og briller.

YrkesintervjuAdvokatsekretær favoritt ikon

Lill Anita Bendiksen forstår godt hvorfor det ikke utlyses så mange stillinger. – Folk trives så godt at de aldri slutter i jobbene sine, sier hun.

Lill Anita Bendiksen
49 år
Advokatsekretær
Advokatfirmaet Aga, Bodø

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Yrket valgte meg, kan man vel heller si. Jeg er utdannet helsesekretær, og jobbet som sekretær på sykehuset da denne muligheten kom. Jeg så helt tilfeldig i avisa at det fantes et kveldskurs for å bli advokatsekretær, og jeg tenkte at det hadde vært gøy å melde seg på. Der hadde vi forelesning to-tre ganger i uka i ett år, og hadde fag som regnskap, lovverk, løste diverse caser og lignende. Ikke lenge etterpå så jeg at det ble utlyst en stilling ved Advokatfirmaet Aga, og jeg fikk jobben. Nå har jeg vært her i 10 år, og er veldig glad for at jeg havnet i dette yrket.

img_5862.jpg

Advokatsekretær Lill Anita Bendiksen står ved et skrivebord, en kollega sitter ved bordet. De ser på en dataskjerm.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen starter klokken åtte om morgenen. Det første jeg gjør er å sjekke e-poster. Jeg sitter i resepsjonen, og får derfor en del henvendelser både via mail, telefon og besøkende. Som advokatsekretær er ingen dager den samme. Jeg kan planlegge at jeg skal gjøre noe spesifikt i morgen, og ender med å måtte legge det til sides når morgendagen er kommet. Det kan for eksempel være at jeg får en telefon som krever noe arbeid som ikke kan utsettes.

Hovedoppgaven vår er å "styre" arbeidsdagen til advokatene gjennom kalenderen deres. Vi setter opp møter med klienter, avtaler i tingretten og lignende. Vi er ferdig på jobb klokken halv fire hver dag, og jeg har aldri opplevd å bli pålagt overtidsarbeid. Så arbeidstidene er heldigvis veldig forutsigbare, noe jeg setter pris på.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Da jeg begynte å jobbe her, fikk jeg tilbud om å begynne på advokatassistentutdanningen. Det er fem samlinger fordelt på ett og et halvt år. Da hadde vi store innleveringsoppgaver i tillegg til eksamener. Det er ingen krav om utdanning for å jobbe som advokatsekretær, men det kan være greit å ha noe å konkurrere med de andre søkerne med. Jeg vil tro at de fleste som får jobb har dette kurset, en sekretærutdanning eller relevant erfaring. Dessuten er det nok et krav at du liker å prate med folk og er i stand til å arbeide selvstendig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg vil tro at jobben ville blitt vanskelig for dem som ikke kan jobbe i team eller takler stress spesielt bra. Noen dager kan være svært hektiske. Dessuten bør du være litt hardhudet. I denne bransjen møter man på mennesker i utrolig sårbare situasjoner, så klienter kan være opprørt. Jeg synes at det er spesielt tøft når barn er involvert. Å være litt røff i kantene er en viktig egenskap.

Hva liker du best med yrket ditt?

– At dagene ikke er helt like og at det er et høyt tempo. Jeg elsker når jeg tenker "wow, hvor ble det av dagen?!".

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Makulering synes jeg er dønn kjedelig. Men man må jo bare gjøre det beste ut av de tingene man ikke liker så godt. Derfor bruker jeg makuleringstiden på tankearbeid. Jeg står alltid og tenker på hva jeg må huske, hva jeg skal gjøre etterpå og lignende. Jeg har gjort det til en slags "timeout" fra stress.

img_5833.jpg

Advokatsekretær Lill Anita Bendiksen sitter ved et skrivebord og snakker i telefonen
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– For dem som liker å jobbe selvstendig, og som ikke er på utkikk etter en veldig A4-jobb. Jobben krever litt av deg som menneske, så du må være villig til å gi av deg selv.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Sekretæryrker generelt. Innen helse trenger man nok en egen utdanning, men ellers vil jeg tro at man er kvalifisert til de fleste lignende yrker. Man har jo et innblikk i lover og regler, noe som jeg anser som en fordel uansett hvor man skal jobbe.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det tror jeg varierer veldig fra sted til sted, privat og offentlig, om man har kurs eller ikke … Selv er jeg veldig fornøyd med lønna mi!

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Folk som har fått jobb som advokatsekretær ser ut til å trives godt i jobben sin, så svært få forlater stillingen sin. Derfor utlyses det ikke voldsomt mange jobber, og sjansene er derfor større for at du vil få jobb hvis du har noe utdanning å vise til. Da viser du at du kan jobben, og du slår ut andre søkere.

Tekst:
Isabell Grønnslett
    • Å være litt røff i kantene er en viktig egenskap.
    • Det er ingen krav om utdanning for å jobbe som advokatsekretær, men det kan være greit å ha noe å konkurrere med de andre søkerne med.

Yrkesbeskrivelser