Om likestillingsstatistikken

Likestillingsstatistikken gir deg oversikt over kjønnsfordelingen i de vanligste yrkene i Norge.

Norge regnes som et av verdens mest likestilte land. Likevel velger kvinner og menn ofte ulike yrker.

Endringene i kjønnsfordeling har vært små de siste 20 årene. I noen yrker har fordelingen blitt jevnere, mens forskjellene har økt i andre yrker

Undersøk forskjeller

Tjenesten Likestilling i norsk arbeidsliv gir viser deg hvor stor andel kvinner og menn som jobber i de 400 vanligste yrkene i Norge. Målet med tjenesten er at du enkelt skal kunne se hvor store forskjeller det er mellom kjønnene i ulike yrker. 

Klikker du på et yrke, får du vite hvor mange som jobber der, og du kan gå videre til lønnsstatistikk, relevante utdanninger og yrkesbeskrivelser.

 

Du kan sortere listen etter mest populære yrker, alfabetisk, eller etter hvor det er flest kvinner eller menn. Du kan også se fordelingen blant ansatte over og under 40 år, for å undersøke om kjønnsdelingen endrer seg med alderen.

Om tallene

Tallene er fra våren 2023 og kommer fra Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret). Aa-registeret er den sentrale oversikten over alle arbeidsforhold i Norge, som du finner mer informasjon om på NAV sine nettsider

Vi viser bare yrker med minst 100 ansatte til sammen i hele Norge. Av hensyn til personvern kan vi ikke legge ut tall på grupper som er 1 til 5 personer, så i slike tilfeller kan prosenttallene bli rundet av. Dette kan føre til at tallene for små grupper blir unøyaktige.  

Merkingen av hvilke yrker som hører til de ulike interessene vil ofte være omtrentlig. Enkeltpersoner som har et spesifikt yrke kan høre til under flere interessegrupper enn de er merket med. Ser du feil eller mangler, kan du gi beskjed via “Tilbakemelding”-knappen nederst på siden. Du kan også kontakte oss på hei@utdanning.no

Derfor laget vi verktøyet

Læreplanen i faget utdanningsvalg på ungdomstrinnet har som mål at elevene skal gjøre rede for hvordan kjønn kan påvirke utdannings- og yrkesvalg, og drøfte kjønnsutradisjonelle valg. Verktøyet kan brukes til å opplyse om kjønnsbalansen i de ulike yrkene, og bidra til refleksjon og motivasjon rundt utdannings- og yrkesvalg. Utviklingen av en slik tjeneste er også nevnt i Stortingsmelding nr. 7 (2015–2016) ”Likestilling i praksis –  Like muligheter for kvinner og menn”. 

Les mer om yrkesvalg og likestilling:

Sist oppdatert: 1. juli 2025