Mia gjorde IT-interessen til karriere med fagskole

Mia Landsem (24) ble kjent over natten som en data-detektiv som avslørte mennesker bak ulovlig deling av nakenbilder. Hun valgte høyere yrkesfaglig utdanning innen nettverk og IT-sikkerhet, og kapret drømmejobben som «etisk hacker».

Portrett av Mia Landsem

– Dette virker bare helt rått, tenkte Mia Landsem.

Hun hadde fått opp en reklame på nett for fagskoleutdanning i nettverk og IT-sikkerhet, og fikk simpelthen ikke tanken ut av hodet. Midt i sin egen livskrise med idrettsskade og samlivsbrudd visste hun ikke at dette skulle være det første steget mot et nytt valg. Et stort valg som ville endre retning i livet hennes, og som til slutt ville føre henne til en hverdag bedre enn hun turte å drømme om.

Året var 2018, og ansiktet hennes er overalt i media etter at hun sto frem med sitt arbeid mot mennesker som i skjulte forum ulovlig delte nakenbilder av norske kvinner. På dagtid var hun fulltidsstudent på andre året på Idrettshøyskolen og del av OL-satsingslaget i taekwondo. På kvelden utarbeidet hun egne metoder for å samle bevis mot seksualforbrytere på nett. En uvanlig hobby, vil kanskje noen si, men Landsem har alltid vært i overkant interessert i IT. Motivasjonen for å utvikle videre kompetanse på dette området kom fra hennes ønske til å hjelpe andre – og behovet viste seg å være massivt.

Samtidig var det idrett som var førsteprioritering. Alt gikk etter planen frem til en alvorlig kneskade satte karrieren på vent. Hun måtte bytte ut harde treningsøkter med krykker, og fikk desto mer tid til å dyrke sin interesse for IT.

Idrettskarrieren på hyllen – hva nå?

Da det ble konkludert med at det ikke ville være mulig for henne å gjøre comeback i idretten samtidig som hun gjennomgikk et samlivsbrudd og hadde aleneomsorgen for en liten valp, ble tanken om å ta det siste året på Idrettshøyskolen «kun for å fullføre det hun hadde begynt på», noe som ikke lenger ga mening. Behovet for å bryte ut og gjøre noe annet ble sterkere, og det var tilfeldig at hun kom over fagskoleutdanning i nettverk og IT-sikkerhet. Hun ble giret da hun oppsøkte mer informasjon.

Gjennom studiet ville jeg lære alt om dataovervåking, oppbygging av programmer, sikkerhet og lover, infrastrukturer, hacker-verktøy og etterforskning, forteller hun oppspilt.

Alt dette passet midt i blinken for Landsem og hennes brennende engasjement mot IT-kriminalitet.

Les også: Vanskelig å velge hva du skal bli? Vurder fagskoleutdanning!

Hun bestemte seg for å avbryte den påbegynte utdanningen for å følge hjertet og magefølelsen. Landsem valgte å snakke med foreldrene sine om valget hun sto overfor og hvorfor dette var riktig for henne.

– Kombinasjonen av at dette føltes så utrolig riktig for meg, og at fagskolen kunne tilrettelegges med nettutdanning i perioden jeg trengte å være hjemme med valpen, var avgjørende for min situasjon, sier hun. 24-åringen legger til at det var en stor fordel at hun kunne begynne på studiet uten å måtte bruke et år på å ta R-matte først. Minst like viktig var det faktum at hun befant seg i en depressiv boble, men nå hadde funnet noe hun brant for.

Redd for å kaste bort tid og innsats

Hennes far, Geir, hadde først blandede følelser rundt datterens beslutning.

– Som mange andre foreldre hadde vært i min situasjon, var jeg litt bekymret for at hun skulle «kaste bort» tiden og innsatsen hun hadde lagt ned i det påbegynte studiet, forteller han. Samtidig var han ikke i tvil om hva han som far ville gjøre i denne situasjonen, nemlig å støtte hennes valg. Han synes studievalget hennes var interessant og fremtidsrettet, og han visste godt at dette var noe hun elsket å drive med.

Image
Geir er faren til Mia, og var aldri i tvil om at han måtte støtte datteren i hennes valg.

– Dette med utdanning må ungene våre få finne ut av selv. Det er vår oppgave som foreldre å støtte og være gode rådgivere fremfor å presse frem våre meninger, sier han, og påpeker at han i dag er bekymringsløs rundt datterens valg, bortsett fra at han kanskje synes at hun jobber i overkant mye.

Kapret drømmejobben som etisk hacker

I dag har Landsem jobb som penetrasjonstester ved Orange Cyberdefense, som er cybersikkerhetsfirma som bygger et tryggere digitalt samfunn. Det innebærer at hun som etisk hacker blant annet har i oppgave å finne svakheter ved nettsider, programvarer og apper slik at disse kan forbedre sin sikkerhet.

Hun beskriver dette som hennes ideelle jobb. En jobb med mening, som driver henne til å stå opp om morgenen - men veien hit var ikke bare enkel.

– Jeg er en person som avslutter det jeg begynner på, og på grunn av situasjonen jeg havnet i opplevde jeg en indre kamp. Det var ikke enkelt å kjenne kallet i en annen retning enn det jeg først hadde planlagt, sier hun. Hun ser omsorgen i at andre prøver å gi råd og å sette seg selv i hennes situasjon. Likevel var det til slutt hun som måtte velge, og hun lyttet til sin indre stemme. Det har hun aldri angret på.

Les også: Da Åse oppdaget at det var mulig å bli ingeniør med høyere yrkesfaglig utdanning – var valget lett

– Har du noen råd til dem som står overfor et studievalg og synes det er vanskelig å bestemme seg?

– Husk at det er snakk om din fremtidige studietid, din jobb og ditt liv. Stol på deg selv.

 

Profil

Image

Hvem: Mia Landsem

Alder: 24 år

Utdannelse: Høyere fagskolegrad i nettverk og IT-sikkerhet  og 2 års utdannelse ved Idrettshøyskolen.

Jobb: Penetrasjons-tester ved Orange Cyberdefense. Hun eier også Landsem AS, hvor hun blant annet er foredragsholder om tema «Naken på nett» og «Trygg på nett».

Priser: «Jenteprisen» fra Plan Internasjonal Norge og «Årets Veiviser» i Ut-Awards

Gitt ut boken «Trygg på nett».

Ble profilert i NRK-dokumentaren «Nakenbildejegeren» fra 2018.

Sist oppdatert: 14. januar 2025