Læreplan

Læreplan i Landbruksfaget (opplæring i bedrift)

Landbruk er en næring med stort mangfold og lange tradisjoner. Kompetansebehovet i det moderne landbruket er sammensatt og dagens samfunn stiller store krav til yrkesutøvere i landbruket på områder som vedrører dyrevelferd, kvalitet, miljø og bærekraftig utvikling.

Landbruksfaget skal forberede lærlingen for en profesjonell yrkesutøvelse som agronom med ansvar for arbeid i landbruksbedrifter. Opplæringen skal bidra til at lærlingen utvikler allsidig kompetanse om både konvensjonell og økologisk drift, der sammenhengene mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser og menneskelig aktivitet står sentralt. Faget skal fremme kunnskap om hvordan normer i arbeidslivet, regelverk, sikkerhets- og miljøtiltak og kvaliteten på prosess og produkt setter rammer for yrkesutøvelsen. Videreskal opplæringen bidra til kompetanse som grunnlag for å delta i utvikling og omstilling av yrket og vurdere valg av økologiske eller konvensjonelle driftsmetoder i lys av dette. Landbruksfaget skal legge grunnlag for videre utdanning og kompetanseheving i tråd med prinsippene om livslang læring.

Opplæringen skal legge til rette for at lærlingen kan utvikle ferdigheter som er basert på yrkeskunnskap og forståelse for natur- og ressursforvaltning. Bærekraftig forvaltning og sammenhengen mellom ulike typer landbruksproduksjon, ressursgrunnlag, ressursforvaltning og økonomisk utbytte skal vektlegges. Faget skal fremme kompetanse i å etablere nye næringsveier og yrker knyttet til landbruk i vid forstand. Opplæringen skal stimulere lærlingen til kreativitet og tverrfaglig tenkning og legge til rette for at lærlingen kan utvikle selvstendighet gjennom praktiskarbeid. Videre skal opplæringen legge til rette for at lærlingen kan planlegge, utføre og lede arbeidsoppgaver, samarbeide med andre og ivareta miljø, etikk og dyrevelferd.

Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittelen er agronom.

Les hele læreplanen på udir.no

Andre varianter av denne utdanningen

Samarbeidsavtaler i

Denne linjen har ikke noen aktive samarbeidsavtaler.

Informasjon

Bilete
To jenter sitter og ser på hverandre. En sitter med ansiktet mot kamera med en blyant i hånden. Den andre sitter med ansiktet vendt bort fra kamera.

Tittel
Opplæring for innvandrere

Intro
Som innvandrer kan du ha krav på og rett til språk- og spesialundervisning.
Bilete
To personer i fullt militærutstyr med kamuflasje

Tittel
Utdanning i forsvaret

Intro
Det finnes mange mulighet for deg som ønsker å ta en utdanning i Forsvaret.
Bilete
En mann og en dame iført vernetøy og hjelm står foran mange solcellepanel.

Tittel
Informasjon og fakta om videregående opplæring

Intro
Opplæring på videregående skole bygger på grunnskolen og kvalifiserer til arbeidsliv eller videre studier. Du kan søke fra og med fylte 15 år, eller om du får tilbud på bakgrunn av voksenrett.

Videregående som voksen

Bilete

Tittel
Ta videregående som voksen

Intro
Hvis du er over 25 år og ikke har fullført videregående, kan du ha rett til gratis videregående.

Her kan du lese mer om hvilke regler og rettigheter som gjelder for deg, og hvordan du kan ta videregående som voksen i fylket du bor i.
Bilete

Tittel
Veien til fagbrev

Intro
Finn den veien til fagbrev som passer best for deg. Se hvordan du kan tilpasse utdanningen til hverdagen din, jobbsituasjonen og stedet du bor på.
Bilete

Tittel
Veien til studiekompetanse

Intro
Vil du studere, men mangler studiekompetanse? Finn den veien til studiekompetanse som passer best for deg.

Verktøy

Se alle verktøy