Avløser

– Jeg koser meg masse med å gå i fjøsene og være med dyrene – det er så fint og artig å jobbe i fjøs, forteller Marina.
Ei dame i mørkeblå genser. Hun smiler til kameraet. Hun er ute. Det er snø bak henne.
Marina Hilmarsen Fredheim, 24 år
Avløser
Landbruk Nord, Balsfjord
«Jeg vil absolutt anbefale å være avløser eller bare jobbe litt i fjøs. Det er en kjempefin og koselig jobb.»
― Marina Hilmarsen Fredheim
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 27.11.2023
«Jeg vil absolutt anbefale å være avløser eller bare jobbe litt i fjøs. Det er en kjempefin og koselig jobb.»
― Marina Hilmarsen Fredheim
«Det er også viktig at du kan ta ansvar. Avløsere jobber stort sett alene.»
― Marina Hilmarsen Fredheim

Hvorfor valgte du å bli avløser?

– Jeg vokste opp på en gård med kufjøs, og der ble jeg interessert i dyr. Siden barnehagen visste jeg faktisk at jeg ville jobbe med dyr – jeg var sikker på at verken grønnsaker, skogsbruk eller sånne ting var noe for meg. Det var i fjøs jeg ville jobbe, så videregående valgte jeg agronomutdanningen.

Å jobbe som avløser er midt i blinken for meg. Jeg liker veldig godt å jobbe med dyr i fjøs, det er veldig koselig og jeg trives veldig godt med det.

Image
Ei dame i mørkeblå genser og grønne bukser. Hun gir melk til en kalv. Hun er i en kufjøs.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En arbeidsdag for meg er veldig variert. Jeg jobber der hvor det jeg trengs, og stepper inn for bonden. I Landbruk Nord, hvor jeg jobber, blir jeg sendt mest ut til kufjøs eller geitefjøs. Det er også naturlig, fordi i Balsfjord, hvor jeg jobber, drives det mest med ku.

De fleste arbeidsdagene starter med at jeg kjører til et fjøs, og det er stor forskjell hvor lang tid jeg bruker da. Det tar alt fra fem minutter til en time, men for det meste kjører jeg cirka 20 minutter.

Jeg jobber turnus, med ti dager på og fire dager fri. Som avløser kan du velge hvordan du vil jobbe. Mange jobber fast på noen fjøs, og bare der, men jeg kan jobbe i alle fjøs og har ingenting fast. Jeg kan jobbe for eksempel fire dager i et fjøs, to uker i en annet, og så videre til et tredje fjøs.

Jeg jobber som beredskapsavløser, så hvis jeg blir oppringt må jeg forte meg til fjøset, om så uten opplæring, og gjøre alt. For det meste er det ikke så akutt, så jeg får vanligvis opplæring av bonden. Jeg liker veldig godt å bli sendt rundt på forskjellige plasser, at det ikke bare blir det samme hele tiden. Jeg synes at det er artig å se forskjellige fjøs og få variasjon.

I fjøset fôrer jeg dyr, melker dem, og gir melk til kalvene hvis de skal ha det. Jeg rydder og koster også. Sånne oppgaver tar fra en til tre timer på morgenen. Jeg kan også gjøre andre arbeidsoppgaver, hvis bonden gir meg dem. Men hvis det ikke er andre ting å gjøre, har jeg fri helt til kvelden. Da kommer jeg tilbake til fjøset og gjør det samme.

Jeg synes at dette er et veldig viktig yrke. Bønder kan få litt fri eller få litt hjelp når det er mye å gjøre. Noen trenger avløsning hver dag, andre en helg i ny og ne. Bønder kan også bli syke, og da bør de få lov til å slappe av. Men det går ikke alltid på grunn av det er ikke nok avløsere. Jeg ser at jeg blir ikke fri for jobb – det er manko på folk.

Hva kreves for å kunne jobbe som avløser?

– For å jobbe som avløser, trenger du verken utdanning eller erfaring. Hvis du bare har lyst å lære, så går det fint. Du kan komme i fjøs, få opplæring av bonden og hjelpe til der. På den måten får du erfaring og lærer det som er viktigst.

Selv om det ikke er krav om utdanning for å jobbe som avløser, er det selvfølgelig et stort pluss. Jeg tok selv tre års utdanning for å bli agronom, og det vil jeg anbefale for de som tenker på å jobbe som avløser. Jeg storkoste meg på videregående – det var veldig mye praksis og lite teori, så det var artig å gå på skolen. Det er også slik at når du interesserer deg for noe, så er det fint å lære og du blir ikke skolelei.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg tenker at dette kan passe for mange, det viktigste er at du er interessert i dyr og gårdsarbeid. Du bør kunne ta i et tak og arbeide hardt. Det er også viktig at du kan ta ansvar, for avløsere jobber stort sett alene. Den første dagen, eller det første stellet når jeg kommer til et fjøs, går bonden med meg. Han viser meg hvordan han jobber og hvem som melkes. Etter det går jeg alene i fjøset og gjør alt selv. Å bli avløser er ikke for de som ikke vil ta ansvar.

Hva liker du best med å være avløser?

– Jeg er veldig interessert i dyr. Jeg koser meg masse med å gå i fjøsene og være med dyrene – det er så fint og artig å jobbe i fjøs. Jeg liker også veldig godt å ha varierte dager. Det er viktig for meg at jeg har ting å gjøre hele tiden, jeg liker godt å være aktiv. Jeg tror ikke at å sitte på et kontor og holde på med pc-en eller sånne ting hadde fungert for meg.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst, må være at jeg jobber mye alene. Det blir litt kjedelig i lengden. Men det kan være godt også, du slipper å tenke på noen andre. Du kan gå i din egen verden, være med dyrene og bare jobbe. I det siste bruker jeg og en kollega å jobbe sammen. Hvis det er et fjøs med mange dyr, hvor det er mye å gjøre, jobber vi sammen. Det går fortere, lettere og er absolutt også litt artigere.

Image
Ei dame i mørkeblå genser og grønne bukser. Hun fôrer kyr. Hun er i en kufjøs.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter, for som avløser kan du få mange forskjellige oppdrag. Du kan blant annet melke, fôre dyr og hjelpe til med traktorarbeid. Avløsere kan også jobbe med skogdrift eller som maskinentreprenør. Det finnes også muligheter får å ha kontorarbeid innenfor landbruk.

Hva tjener en avløser?

– Minstesatsen for avløser med agronomutdanning starter på 350 200 i året. Du tjener bedre hvis du jobber som beredskapsavløser og er fast ansatt, slik som meg. Jeg tjener cirka 36 000 brutto i måneden.

Hvordan er sjansene for å få jobb som avløser?

– Jeg vil si at du er nesten garantert å få jobb. I Troms er det kjempestort behov for avløsere, alle bønder sier at de kjemper for å få avløsning. Men jeg vil tro at det ikke er slik bare her, men stort sett i hele Norge. Jeg vil absolutt anbefale å være avløser eller bare jobbe litt i fjøs. Det er en kjempefin og koselig jobb.

Tilhørende utdanninger

Landbruks- og havbruksfag

Fagskoleutdanninger innen jordbruk, husdyrhold, havbruk og akvakultur.

Finn studier
Landbruk

Du får allsidig kompetanse om både konvensjonell og økologisk drift, der sammenhenger mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser og menneskelig aktivitet står sentralt.

Finn studier
Jordbruk

Utdanninger innen jordbruk handler om utnytte naturen på en bærekraftig måte. Faget omhandler jord- og plantekultur og husdyrhold innenfor landbruket. Utdanningen er praktisk rettet med lab-øvelser og arbeid på jordet i tillegg til forelesninger.

Finn studier