Ung jente med laptop

Foto: iStock

Det er mye som er viktig å ha med når du skal skrive en jobbsøknad.

Denne artikkelen er tilpasset elever på ungdomstrinnet. Er du voksen og skal søke jobb, se Hvordan søke jobb.

I en jobbsøknad må du vise at du er motivert for jobben og at du har kunnskapen og egenskapene som gjør at du passer til jobben.

Jobbsøknaden skal få arbeidsgiveren til å ønske å kalle inn nettopp deg til intervju. Det er derfor viktig å legge mye arbeid i jobbsøknadern. 

Les stillingsutlysningen nøye, og sørg for å få frem at du passer til jobben.

Her kan du laste ned et eksempel på en jobbsøknad. Denne kan du også bruke som mal for din søknad: 

Eksempel på jobbsøknad

Dette bør søknaden inneholde:

En kort og god innledning

Det er vanlig å skrive hvor du så stillingsutlysningen i den første setningen. For eksempel at du fant den på finn.no, eller så en lapp i vinduet på en butikk. 

Skriv deretter hvorfor du vil ha akkurat denne stillingen, og hvorfor du passer til jobben. Hvorfor skal de velge nettopp deg?

Overbevis etter innledningen

Forklar hvilke erfaringer og kunnskap du har som er viktig for jobben. Dette skal få arbeidsgiver til å forstå at du er den rette personen for jobben.

Dersom du har gjort lignende arbeidsoppgaver i en annen jobb du har hatt, skriver du det her. Det viktige er å overbevise arbeidsgiver om at din bakgrunn, kunnskap og personlighet gjør at akkurat du kan gjøre denne jobben bra.

Dersom du ikke har hatt jobb før, kan det være lurt å skrive at du ønsker å lære det jobben krever.

En kort avslutning

Si gjerne noe om hvorfor du er motivert for jobben. Ta med at du kan gi mer informasjon på telefon eller intervju, og skriv når du kan begynne å jobbe. 

Husk på:

Send søknaden sammen med CV og eventuelle referanser. Det er ikke alltid de man ønsker å ha som referanse vil si noe godt om deg til arbeidsgiveren. Derfor er det viktig at du spør på forhånd om hvilke referanser du vil få av den du ønsker å føre opp. Du trenger ikke å legge ved kopier av vitnemål eller attester, dersom du ikke blir bedt om det. Det er vanlig å ta dette med til et eventuelt jobbintervju.

Tips til søknad
  • Skriv maks én A4-side.
  • Tenk: Hvorfor skal de velge deg? Hva kan du tilby?
  • Tilpass søknaden til akkurat denne jobben.
  • Skriv enkelt, naturlig og kortfattet. Dropp detaljer.
  • Pass på at du ikke har skrivefeil, la noen andre lese gjennom.
Aktuelle lenker