Fakta

Sted:
Tromsø
Studietype:
Master, 5 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
300
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: LÆREAL
Poenggrenser 2024:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 25
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 186843

Informasjon er oppdatert av UiT Norges arktiske universitet

.

Om studiet

Vil du være den motiverende læreren som bidrar til å påvirke de unges hverdag i skolen?Er du interessert i realfag og vil jobbe med elever i et aktivt, nyskapende, engasjerende og trygt læringsmiljø? Som lektor i realfag er du kvalifisert til å jobbe i ungdomsskolen og i videregående skole. Lektorutdanningen i realfag er et relevant og meningsfullt studievalg!

Mange av dagens og fremtidens utfordringer, som klimaendringer, miljøvern, bevaring av økosystemer, biologisk mangfold, grønn teknologi, fornybar energi og kunstig intelligens, krever dyktige realfagslærere. Som lærer vil du ikke bare formidle kunnskap om, men også inspirere neste generasjon til å bli en del av løsningen på disse utfordringene.

Ved å studere lektorutdanning i realfag ved UiT, får du muligheten til å se hvordan forskere jobber med disse viktige temaene. Du vil lære hvordan du kan bringe denne kunnskapen inn i klasserommet på en engasjerende måte. Hvis du er interessert i realfag og ønsker å inspirere ungdom, er dette studiet for deg.

Lektorutdanningen gir deg solid kompetanse både i realfag og pedagogikk. Dette gjør deg i stand til å skape meningsfull og spennende undervisning. Studiet er variert og relevant, og den møter kravene til både dagens og morgendagens lærere. Du vil få fordype deg i to realfag og lære effektive undervisningsmetoder. Hvert studieår inkluderer praksis, hvor du får veiledning av en erfaren lærer, og utfordringene blir gradvis større.

Det er et stort behov for kvalifiserte realfagslærere i dagens skole. Med en utdanning i realfag og pedagogikk vil du være ettertraktet og kunne gjøre en betydelig forskjell i elevenes liv og i samfunnet.

Undervisningsopplegg

Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid, laboratorieøvelser og datalab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeid er studentene aktive gjennom løsning av teoretiske og praktiske oppgaver, og har diskusjon rundt forskjellige problemstillinger.

I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.

Opptaksinformasjon

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:

  • Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og ett av følgende krav

    • Matematikk R2 eller
    • Fysikk 1 + 2 eller
    • Kjemi 1 + 2 eller
    • Biologi 1 + 2 eller
    • Informasjonsteknologi 1 + 2 eller
    • Geofag 1 + 2 eller
    • Teknologi og forskningslære 1 + 2

Antall studieplasser i 2025: 10

Tidligere poenggrenser;

Politiattest og skikkethetsvurdering
Søkere som tas opp på studiet, må legge fram politiattest, jamfør Forskrift om opptak til høyere utdanning, Kapittel 6. Det foretas skikkethetsvurdering av studenter i alle deler av utdanninga, både ved universitetet og ved praksisskolen, i henhold til Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning. Skikkethetsvurdering utføres som en helhetsvurdering av studentenes faglige, pedagogiske og personlige forutsetninger for å kunne fungere som lærer.

Har du generell studiekompetanse, men mangler matematikk R1 og R2, og fysikk 1?

Du kan ta Realfagskurset i Tromsø for å få denne kompetansen. Realfagskurset i Tromsø er på vårsemesteret og er et fulltidsstudium.

Mangler du generell studiekompetanse?

Hvis du er 25 år eller eldre kan du søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars. Du likevel dekke eventuelle spesielle opptakskrav på det enkelte studieprogrammet.

Innpassing
Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.

Læringsutbytte

Etter fullført utdanning vil du ha avansert kunnskap i ditt hovedfag og spesialisert innsikt i et profesjonsrelevant område. Utdanningen gir deg også solid forståelse for skolens rolle og opplæringens verdigrunnlag, samt kunnskap om ungdomskultur og læring.

Du vil utvikle ferdigheter til å anvende kunnskap på nye områder, kritisk analysere faglitteratur, og gjennomføre forskningsprosjekter. Du lærer å planlegge og lede undervisning som fremmer både faglig og sosial læring, og du vil kunne bruke digitale verktøy effektivt i undervisningen. Du vil også bli i stand til å vurdere elevers læring og gi konstruktive tilbakemeldinger.

Du vil lære å lede en mangfoldig elevgruppe profesjonelt og kritisk vurdere både egen og andres praksis. Utdanningen gir deg også mulighet til å bygge sterke relasjoner med elever og foresatte, og samarbeide med ulike aktører i skoleverket. Dette gir deg en solid plattform for å utvikle deg som en dyktig og reflektert lektor.

Karrieremuligheter

Som realfagslærer innehar du en spesiell posisjon hvor du kan engasjere og motivere elever til å bli involvert i realfagene. Du har muligheten til å skape interesse for hvordan vitenskap og teknologi kan anvendes for å håndtere globale utfordringer. Samtidig vil du som realfagslærer forberede elevene på morgendagens arbeidsmarked ved å utruste dem med både fagkompetanse, teknologisk kompetanse og evne til kreativ og kritisk tenkning.

Etter å ha fullført studiet kan du undervise i ungdomsskolen og i videregående skole. Med lektorutdanning kan du også jobbe innenfor forskning, formidling og kommunikasjon, administrasjon og ledelse.

Utveksling

Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.

Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Det anbefales å reise på utveksling i 6. semester

Du kan også ta fag ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard.

For mer informasjon om utveksling, les her.

Kvalifikasjon/tittel

MASTER I LEKTORUTDANNING REALFAG TRINN 8-13

Alle utdanninger innen