Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av UiT Norges arktiske universitet
.
Om studiet
Er du interessert i å bidra til å løse store samfunnsutfordringer som å bremse klimaendringer, bedre helsevesenets effektivitet, minske sosial ulikhet, eller bidra til bærekraftig ressursforvaltning? Kunstig intelligens (KI) er en nøkkelteknologi som muliggjør løsninger på slike komplekse problemer og er nå integrert i store deler av samfunnet.
Teknologien for å behandle enorme mengder data skaper en rekke nye muligheter, og det er derfor stor etterspørsel etter dyktige dataforskere og KI-ingeniører. Dette studiet lærer deg hvordan du kan bygge algoritmer som kan lære å løse kompliserte og samfunnsrelevante problemer, i nært samarbeid med verdensledende forskere og spennende teknologibedrifter. Du vil få ferdighetene som trengs for å analysere store datamengder og utvikle de matematiske og statistiske metoder som kreves for å finne mønstre i signaler fra en rekke forskjellige datakilder – EKG, helseregistre, satellittbilder, fossile sedimenter – og dermed bidra til teknologiske fremskritt innen tverrfaglige felt som helse, marin, jordobservasjon, fornybar energi og mange andre.
Som student innenfor kunstig intelligens ved UiT vil du være en del av et av Norges ledende forskningsmiljøer innen kunstig intelligens og delta i banebrytende forskningsprosjekter samt tett samarbeid med industripartnere som jobber med medisinske applikasjoner (f.eks. Kreftregisteret, GE Vingmed Ultrasound, Universitetssykehuset Nord-Norge), satellittbilder (f.eks. Kongsberg Satellite Services), marin biodiversitet (f.eks. Havforskningsinstituttet) og energisektoren (f.eks. Equinor, AkerBP).
Studiet gir deg muligheten til å spesialisere deg innen en av to retninger;
- Maskinlæring
- Distribuerte kunstig intelligens-systemer
Undervisningsopplegg
Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid, laboratorieøvelser og datalab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeid er studentene aktive gjennom løsning av teoretiske og praktiske oppgaver, og har diskusjon rundt forskjellige problemstillinger.
I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.
Opptaksinformasjon
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:
Matematikk R1 (S1 + S2) og Matematikk R2 og Fysikk 1
Antall studieplasser i 2025: 20
Tidligere poenggrenser;
Hovedopptak 2024:
- Ordinær kvote: Alle.
- Førstegangsvitnemål: Alle
Hovedopptak 2023:
- Ordinær kvote: Alle.
- Førstegangsvitnemål: Alle
Mangler du generell studiekompetanse og/eller matematikk R1 og R2, og fysikk 1?
For ingeniør- og sivilingeniørstudier finnes det flere alternative opptaksveier for å kvalifisere til opptak. Les mer om de ulike opptaksveiene, (forkurs, realfagskurs, Y-vei og 3-semester) og finn opptaket som passer dine kvalifikasjoner.
Innpassing
Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.
Læringsutbytte
Du vil få en solid forståelse av kunstig intelligens, inkludert teknikker for dataanalyse og integrasjon med databaser. Studiet gir deg en sterk bakgrunn i matematikk, statistikk og informatikk, som er essensielt for å modellere og utvikle teknologiske systemer. Du vil lære om avanserte algoritmer for maskinlæring og dataanalyse, samt hvordan disse kan brukes til å klassifisere data og forutsi hendelser.
Studiet gir deg også ferdigheter i programmering og utvikling av programvare, du vil bli i stand til å designe og bygge kunstig intelligens-systemer, samt anvende moderne metoder og verktøy i praksis. Videre vil du kunne analysere og løse komplekse problemer, både teoretisk og praktisk, og gjennomføre forsknings- eller utviklingsprosjekter.
Du vil få kunnskap for å håndtere etiske problemstillinger knyttet til kunstig intelligens, som personvern og transparens. Dette gir deg et godt grunnlag for en karriere innen kunstig intelligens, hvor du kan være med på å forme fremtidens teknologiske løsninger.
Karrieremuligheter
Du blir godt rustet for framtidas teknologiske utfordringer med kunnskap om kunstig intelligens. Studiet gir deg et solid kunnskapsfundament og stor valgfrihet i karriere og arbeidsmarked. Du har mulighet til å jobbe med utvikling og forskning. Du kan for eksempel jobbe med utvikling og effektivisering innenfor industri og produksjon. Du kan jobbe med å utvikle verktøy og modeller for miljø- og klimaovervåkning eller for finanssektoren. Man kan finne aktuelle stillinger innenfor alle næringer og bransjer som benytter seg av teknologiske verktøy og systemer
Tidligere studenter med spesialisering innen kunstig intelligens og maskinlæring jobber blant annet i: Helse Nord, Sparebanken Nord-Norge, DIPS og Arvato Financial Solutions.
Det er også muligheter for å jobbe med forskning ved UiT, der universitetet har forskning i verdensklasse innen den store teknologiske utvilking av nye kunstig intelligens metoder og utvikling av AI-baserte helseløsninger.
Utveksling
Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.
Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
Det anbefales å reise på utveksling i 5. semester
Studiet har følgende avtaler som er spesifikke for studiet og anbefales;
Technical University of Munich
For mer informasjon om utveksling, les her.