Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Stavanger
.


Om studiet
Har du en bachelorgrad med minst ett skolefag? Dette studieprogrammet kombinerer praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) med ett år på mastergradsnivå, som gir deg en solid faglig dybde og profesjonell kompetanse til å inspirere og undervise neste generasjon.
PPU og master: Gjennom PPU får du en bred og anvendelig pedagogisk plattform, mens masteråret gir deg muligheten til å fordype deg innen ditt fagfelt. Programmet er designet for å skape en balanse mellom teoretisk forståelse og praktiske ferdigheter, slik at du står sterkt i rollen som lærer.
Kortere vei til læreryrket: Dette toårige masterprogrammet gir deg både en mastergrad og lærerkompetanse (PPU) på kortere tid enn tradisjonelle løp, samtidig som du oppfyller kravene til å undervise i skolen.
Faglig fordypning og pedagogikk: Programmet passer for deg som allerede har en bachelor og ønsker å utdype både fagkunnskap og undervisningsevner. Gjennom programmet vil du få praktisk erfaring og bli veiledet av dyktige pedagoger. Studiet er et nybrottsarbeid med fokus på fremtidens læringsbehov og livslang læring. Du spesialiserer deg i ett skolefag (historie, nordisk eller engelsk) samtidig som du utvikler dybdekunnskap om læring og undervisning i varierte kontekster.
Praksisnær undervisning: Gjennom hele studiet vektlegges samspillet mellom teori og praksis, med 12 uker praksis allerede første året og tett samarbeid med universitetsskoler.
Globalt og interkulturelt perspektiv: Programmet inkluderer internasjonal forskningsbasert pensum og mulighet for utveksling, noe som gir deg et solid grunnlag for å undervise i et mangfoldig samfunn.
Opptakskrav
Programmet har flere spesialiseringer, se opptakskrav under ditt fag:
Historie
1. Bachelorgrad/grunnskolelærerutdanning eller tilsvarende med en fordypningsenhet på minst 80 studiepoeng i historie.
2. Grunnskolelærerutdanning eller tilsvarende (fireårig) med minst 60 studiepoeng i historie/samfunnsfag og minimum to års relevant yrkeserfaring innenfor fagområdet fra skole.
Fagkrav i historie: 60 studiepoeng historieemner, som omfatter blant annet europeisk historie.
Fagkrav i samfunnskunnskap: 60 studiepoeng innenfor sosiologi, statsvitenskap, sosialantropologi eller en kombinasjon av disse som til sammen utgjør 60 studiepoeng.
Det er et faglig minstekrav på karakteren C i fordypningsområdet i historie og historie/samfunnsfag. Søkere med utdanning hvor det ikke er mulig å regne ut karaktersnitt må ha karakteren C i hele graden som kvalifiserer for opptak. Dersom man har utdanning med annen karakterskala enn ECTS-karakterer (A-F), må man dekke tilsvarende norsk C.
Nordisk
1. Bachelorgrad/grunnskolelærerutdanning eller tilsvarende med en fordypningsenhet på minst 80 studiepoeng i norsk/nordisk med minimum 20 studiepoeng i språk og 20 studiepoeng i litteratur.
2. Grunnskolelærerutdanning eller tilsvarende (fireårig) med minst 60 studiepoeng i norsk/nordisk og minimum to års relevant yrkeserfaring innenfor fagområdet fra skole.
Minst 20 studiepoeng må være nordiske språkemner og 20 må være nordisk litteratur.
Studenten må ha avlagt eksamener på både nynorsk og bokmål, eller på annen måte dokumentere at begge målformene beherskes.
Det er et faglig minstekrav på karakteren C i fordypningsområdet i norsk/nordisk. Søkere med utdanning hvor det ikke er mulig å regne ut karaktersnitt må ha karakteren C i hele graden som kvalifiserer for opptak. Dersom man har utdanning med annen karakterskala enn ECTS-karakterer (A-F), må man dekke tilsvarende norsk C.
Engelsk
1. Bachelorgrad/grunnskolelærerutdanning eller tilsvarende med en fordypningsenhet på minst 80 studiepoeng i engelsk språk og litteratur. Emner innenfor oversettelse og tolking kan ikke inngå i fordypningsområdet.
2. Grunnskolelærerutdanning eller tilsvarende (fireårig) med minst 60 studiepoeng i engelsk og minimum to års relevant yrkeserfaring innenfor fagområdet fra skole.
Minimum 20 studiepoeng i språklige emner og minimum 20 studiepoeng innenfor litteraturemner.
Det er et faglig minstekrav på karakteren C i fordypningsområdet i engelsk. Søkere med utdanning hvor det ikke er mulig å regne ut karaktersnitt må ha karakteren C i hele graden som kvalifiserer for opptak. Dersom man har utdanning med annen karakterskala enn ECTS-karakterer (A-F), må man dekke tilsvarende norsk C.
Søknad: via lokalt opptak.
Søknadsfrist: 15. april
Videre studier
Etter fullført profesjonsrettet master med integrert PPU er det mulig å søke seg videre til doktorgradsstudier (Ph.d.)
Karrieremuligheter
Utveksling
Skaff deg et konkurransefortrinn i arbeidslivet - reis på utveksling!
UiS har inngått avtaler med høyere utdanningsinstitusjoner i Norden, Europa og i land utenfor Europa. Utvalget er stort og valget er ditt! På nettsiden vår kan du finne ut mer om hvor og når nettopp du kan reise i ditt studieprogram.
Det finnes mange gode grunner til å ta deler av utdanningen i utlandet, økte karrieremuligheter er bare én av dem. I tillegg til å skille deg ut i arbeidsmarkedet vil et utvekslingsopphold øke dine språklige ferdigheter, utvikle dine faglige perspektiver og gi deg personlig vekst! At utveksling er både lærerikt og en unik opplevelse for livet er det ingen tvil om!
Søknadsfrist for utreise høstsemesteret er 1. februar og for vårsemesteret 1. september. Minimumskravet for å reise på utveksling er at du må ha bestått eksamener tilsvarende ett års studier (60 studiepoeng) før du reiser.
Les mer om utveksling her: www.uis.no/ut