Fakta

Sted:
Stavanger
Studietype:
Master, 5 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
300
Søknadsfrist: 15. april
Søknadsinformasjon:
Humanistiske fag
Opptakskrav: LÆRALT
Poenggrenser 2023:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 67
Søknadskode (SO): 217844
Realfag
Opptakskrav: LÆREAL
Poenggrenser 2023:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 10
Søknadskode (SO): 217843

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Stavanger

31. januar 2024.

Om studiet

Dette femårige masterprogrammet er for deg som ønsker faglig fordypning og spisskompetanse. Du får undervisningsrett for ungdomstrinn og videregående skole og vil som ferdig utdannet lektor ha svært gode jobbmuligheter.

Spisskompetanse: I Lektorprogrammet får du fordype deg i dine to favorittfag, innenfor humanistiske fag eller realfaglig retning, og du utvikler faglig spisskompetanse. Gjennom studier i pedagogikk og fagdidaktikk får du god kunnskap og forståelse for undervisning, formidling, tilrettelegging og vurdering. Som ferdig utdannet lektor har du svært gode jobbmuligheter.

Profesjonsstudium: Lektorutdanning for trinn 8-13 er et femårig profesjonsstudium som gir deg en kombinasjon av faglig fordypning, solid kunnskap om læring og praktisk undervisning. Programmet er en integrert master, som betyr at du ikke må søke master etter å ha fullført de tre første årene av utdanningen din, men er garantert plass alle fem årene.

Fagmiljø: Alle fagene i utdanningen er forskningsbaserte og forankret i et forskningsaktivt fagmiljø. Som ferdig utdannet lektor kan du søke deg til doktorgradsprogrammet.

Praksiserfaring: Lektorprogrammet er et profesjonsstudium som innbefatter 100 dagers veiledet og vurdert praksis i ungdomsskole og i videregående skole. Du får tett oppfølging og veiledning av erfarne praksislærere.

Valgfrihet: I løpet av studiet får du kompetanse til å undervise i to fag på ungdomstrinnet i grunnskolen og på videregående skole. Fag 1 er fordypningsfaget du tar master i. Du kan velge mellom historie, nordisk og engelsk. Fag 2 utgjør en årsenhet, og her kan du velge mellom historie, nordisk, engelsk, matematikk, religion, naturfag og idrett. For å kunne ta matematikk eller naturfag må søker dekke realfagskravene. Dersom du velger historie som fag 1 kan du velge mellom nordisk, engelsk eller matematikk som fag 2.

Undervisningsopplegg

Undervisning ved institusjonen

Opptakskrav

Krav om generell studiekompetanse. Det er to alternative måter å dekke opptakskravet på.
Du må enten dokumentere:

  • gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer) og
  • gjennomsnittskarakter 4 eller bedre i matematikk (224 timer) og
  • minst 35 skolepoeng.

eller

  • gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer) og
  • gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i matematikk (224 timer) og
  • minst 40 skolepoeng.

Du dekker også karakterkravet i matematikk hvis du har bestått ett av følgende programfag: S1, S2, R1 eller R2.

Dersom du skal skal søke Lektor i realfag er det i tillegg til generell studiekompentanse krav om:

Matematikk R1 (eller matematikk S1 og S2) og ett av følgende krav: matematikk R2 eller fysikk 1 og 2 eller kjemi 1 og 2 eller biologi 1 og 2 eller informasjonsteknologi 1 og 2 eller geofag 1 og 2 eller teknologi og forskningslære 1 og 2.

Det er krav om politiattest og plikt til tuberkuloseundersøkelse.

Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb.

Søknad: via Samordna opptak.

Søknadsfrist: 15. april

Videre studier

Mastergraden er på et akademisk nivå som kan kvalifisere for opptak til relevante tredje syklus studier.

Karrieremuligheter

Kompetansen du får gjennom lektorutdanningen gjør deg attraktiv også utenfor skolen. Særlig gjelder det arenaer hvor høy språkkunnskap, pedagogiske ferdigheter og formidlingsevne er nødvendig. Blant annet vil kommunikasjons- , formidlingsarbeid og ledelse være aktuelle retninger å gå i for en med fullført lektorutdanning.

Du kan for eksempel jobbe med:

  • utredning, utvikling og kvalitetssikring hos fagorgan, læringssentre og departement
  • formidling og kommunikasjonsarbeid hos organisasjoner, kulturinstitusjoner og museer
  • utvikling av læremidler og undervisningslitteratur i forlagsbransjen
  • administrativt arbeid, og spesielt på arbeidsplasser tilknyttet lærings- og utdanningsfeltet.

Mastergraden kvalifiserer også for opptakt til doktorgradsstudier om du ønsker å gå videre innenfor forskning.

Utveksling

Skaff deg et konkurransefortrinn i arbeidslivet - reis på utveksling!

UiS har inngått avtaler med høyere utdanningsinstitusjoner i Norden, Europa og i land utenfor Europa. Utvalget er stort og valget er ditt! På nettsiden vår kan du finne ut mer om hvor og når nettopp du kan reise i ditt studieprogram.

Det finnes mange gode grunner til å ta deler av utdanningen i utlandet, økte karrieremuligheter er bare én av dem. I tillegg til å skille deg ut i arbeidsmarkedet vil et utvekslingsopphold øke dine språklige ferdigheter, utvikle dine faglige perspektiver og gi deg personlig vekst! At utveksling er både lærerikt og en unik opplevelse for livet er det ingen tvil om!

Søknadsfrist for utreise høstsemesteret er 1. februar og for vårsemesteret 1. september. Minimumskravet for å reise på utveksling er at du må ha bestått eksamener tilsvarende ett års studier (60 studiepoeng) før du reiser.

Les mer om utveksling her: www.uis.no/ut

Kvalifikasjon/tittel

Master

Alle utdanninger innen