Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Stavanger
28. mars 2023.


Studiets oppbygging
Byene i Norge og ellers i verden vokser raskt. Det finnes derfor et stort behov for fagpersoner med innsikt i hvordan byer bør struktureres og utformes for at samfunnet og byene blir mer bærekraftig, levedyktig, tryggere og bedre steder å leve i. Framtidens byer skal utnytte ressursene bedre, være energieffektive og ha smarte løsninger for bygninger, transport og infrastruktur.
Ønsker du å være med på å utforme bygninger, uterom, veier og nabolag i fremtidens byer? For å sikre et godt samarbeid mellom private og offentlige aktører er det behov for fagpersoner med teknisk innsikt, kreativ sensitivitet og samfunnsforståelse. Masterstudiet i byplanlegging fokuserer på stedsutvikling, lokal forståelse, stedsanalyse, konsept- og designutvikling, samt planleggingsprosesser, utvikling av robuste infrastruktur og bysamfunn og fornybare energiløsninger.
Studiet er et engelskspråklig program og all undervisning foregår på engelsk. Studentgruppen består av norske og internasjonale studenter med forskjellige bakgrunn innenfor planlegging, ingeniørkompetanse eller arkitektur. Erfaring innen fysisk planlegging og kompetanse i tilhørende programvare er anbefalt.
Masterstudenter disponerer et studio på Ivar Langens hus, som inkluderer verksted og arbeidsplasser for gruppearbeid.
Dette masterstudiet vil gi deg kompetanse til å bli byplanlegger eller konsulent innen områder som byplanlegging, mobilitetsplanlegging, stedsutvikling, energiforsyning og regionalplanlegging. Etter fullført masterstudium kan du kvalifiserer deg til doktorgradsstudiet innen risikostyring og samfunnssikkerhet.
Undervisningsopplegg
Undervisning ved institusjonen
Opptakskrav
Gjennomført og bestått bachelorgrad i planlegging eller byggingeniørfag, arkitekturfag eller tilsvarende (180 studiepoeng) som inneholder minst 30 studiepoeng innen fysisk planlegging/arealplanlegging, by- og regionalplanlegging, urban design/urbanisme, stedsanalyse, transportplanlegging, teknisk planlegging eller tilsvarende.
Laveste gjennomsnittskarakter for opptak er satt på C.
Studenter med en 3-årig bachelorgrad i ingeniørfag i henhold til
norsk rammeplan for ingeniørutdanning eller tilsvarende (som
inneholder minst 25 studiepoeng (sp) matematikk, minst 5 sp
statistikk, og minst 7,5 sp i fysikk), og som har opptak til
master
Søknadsfrist: 15. april
Søknadsfrist for søkere med utenlandsk utdanning
utenom nordiske land: 1 mars
Læringsutbytte
Graden passer for deg som er interessert i hvordan man planlegger og bygger bærekraftige, effektive, trygge og gode byer å by i. Studieprogrammet gir kunnskap og ferdigheter som trengs for å gjøre dette, i tillegg til å gi innsikt i teknologiske utvikling, samfunnsutfordringer og design-tilnærminger som påvirker byutvikling.
Videre studier
Fullført master i teknologi kan kvalifisere til opptak på doktorgradsstudier ved Universitetet i Stavanger innen fagområdet risiko- og samfunnssikkerhet.
Karrieremuligheter
Studiets kombinasjon av teknologiske, samfunnsvitenskapelige og formgivingsemner vil gi studentene en bred kompetanse. Studiet gir et stort spekter av arbeidsmuligheter, både i store og små kommuner, andre offentlige etater, og i privat virksomhet, knyttet til utøvende fysisk planlegging, forvaltning, utforming, forskning og undervisning.
Utveksling
Skaff deg et konkurransefortrinn i arbeidslivet - reis på utveksling!
UiS har inngått avtaler med høyere utdanningsinstitusjoner i Norden, Europa og i land utenfor Europa. Utvalget er stort og valget er ditt! På nettsiden vår kan du finne ut mer om hvor og når nettopp du kan reise i ditt studieprogram.
Det finnes mange gode grunner til å ta deler av utdanningen i utlandet, økte karrieremuligheter er bare én av dem. I tillegg til å skille deg ut i arbeidsmarkedet vil et utvekslingsopphold øke dine språklige ferdigheter, utvikle dine faglige perspektiver og gi deg personlig vekst! At utveksling er både lærerikt og en unik opplevelse for livet er det ingen tvil om!
Søknadsfrist for utreise høstsemesteret er 1. februar og for vårsemesteret 1. september. Minimumskravet for å reise på utveksling er at du må ha bestått eksamener tilsvarende ett års studier (60 studiepoeng) før du reiser.
Les mer om utveksling her: www.uis.no/ut