Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo
.
Om studiet
Undersøk samspillet mellom religion, kultur og samfunn med en master og bli del av Norges bredeste fagmiljøet i religionsvitenskap
Bygg din ekspertise
På masterprogrammet i religionsvitenskap får du innblikk i dagsaktuelle temaer innen religionsforskning, samtidig som du fordyper deg i fagets rike vitenskapelige tradisjon. Du blir introdusert for nye kritiske perspektiver som brukes for å forstå religionens rolle i dagens globaliserte verden. Mest spennende er det likevel at masterstudiet gir deg mulighet til å gjennomføre et selvstendig forskningsarbeid i form av en masteroppgave, under veiledning av eksperter i faget.
Våre veiledere har inngående kunnskap om de store religiøse tradisjonene og aktuelle temaer som religion og politikk, nyreligiøsitet, kjønn og miljø.
Du får en unik mulighet til å
- fordype deg i et religionsvitenskapelig tema eller spørsmål du er interessert i.
- utføre selvstendig forskning gjennom arbeidet med masteroppgaven.
- spisse analytiske ferdigheter som gjør deg ettertraktet i arbeidsmarkedet.
- få et solid kunnskapsgrunnlag for å forstå og delta i viktige samfunnsdebatter.
Bli del av et tverrfaglig og internasjonalt forskningsmiljø
Hos oss vil vi at masterstudentene skal være en viktig del av fagmiljøet og fagutviklingen i religionsvitenskap. I løpet av mastergraden får du tett oppfølging både fra en veileder og de andre underviserne. Du får muligheten til å bidra aktivt inn i pågående forskning i fagmiljøet og diskutere idéene dine med andre studenter og forskere.
Fagmiljøet i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo er det eldste i landet, og forskningen vår har en global orientering. Forskningen dekker et bredt spekter av områder, inkludert religioner i Asia, Midtøsten, Europa og Norge. Som masterstudent hos oss får du dermed svært frie tøyler til å fordype deg i det du er mest interessert i, samtidig som du får god veiledning underveis.
Studér religionsvitenskap i utlandet
Vil du bruke et semester av masterstudiet til å oppleve verden? På master i religionsvitenskap kan du velge å reise på utveksling i tredje semester av graden. Dette er en spennende mulighet til å få internasjonal erfaring og bredere perspektiver på temaer du er interessert i.
Dersom du velger å reise på utveksling, skal du skrive masteroppgave over ett semester, på 30 studiepoeng. Dersom du ikke reiser på utveksling, skal du skrive masteroppgave over to semester, på 60 studiepoeng. Les mer om mulighetene for utveksling på denne siden.
Engasjer deg i studielivet
På religionsvitenskap får du øvelse i kommunikasjon og samarbeid, noe et aktivt og inkluderende studentmiljø er en stor del av. Du har muligheten til å delta på kurs som styrker dine akademiske ferdigheter, som skriving, kildebruk og digital formidling.
Fagutvalget i religionsvitenskap er kjernen i studentmiljøet, og arrangerer faglige og sosiale aktiviteter, inkludert filmkvelder, quiz, lunsjmøter og foredrag. Utvalget fungerer også som et viktig bindeledd mellom ansatte og studenter, og representanter fra fagutvalget er aktive i ulike utvalg og komiteer.
Vil du være med på å bestemme hvordan fremtidens universitet skal være? På UiO kan du engasjere deg i politikk på flere måter.
Et samfunnsrelevant fag som forbereder deg til spennende jobber
Religionsvitenskap tilbyr verdifull kunnskap og ferdigheter, uansett om du sikter mot en karriere innen journalistikk, frivillige organisasjoner, undervisning, offentlige etater eller departementer. Med en mastergrad i religionsvitenskap blir du en ekspert på spørsmål om religion, kultur og samfunn.
Denne graden åpner dører til spennende karrieremuligheter, spesielt innen offentlig sektor og organisasjoner som jobber med integrering og bistand. I det offentlige er det ofte krav om master for de mest spennende rådgivingsjobbene. Gjennom masteroppgaven får du nyttig innsikt i å jobbe analyserende og strategisk med et arbeid over lengre tid, noe som er sterkt etterspurte ferdigheter i arbeidslivet. Tidligere studenter har funnet meningsfylte karrierer innen formidling, rådgivning og kulturell forståelse i medier, kultursektoren og ulike organisasjoner.
Drømmer du om å påvirke fremtidige generasjoner som lærer? Med en mastergrad i religionsvitenskap, kombinert med 60 studiepoeng i et annet undervisningsfag, kan du søke deg til Praktisk-pedagogisk utdanning (årsenhet).
Du kvalifiserer deg dessuten til videre forskning på doktogradsnivå, i religionsvitenskap og andre humanistiske fag.
Som student har du mulighet til å bygge CV ved å jobbe deltid ved siden av studiene, engasjere deg i fagutvalg eller i en av studentforeningene ved UiO. Du kan bygge kompetanse innen formidling ved å bidra i Universitas, et studenttidskrift eller i Radio Nova.
Utvid kompetansen med et Honours-sertifikat
Ønsker du ekstra faglige utfordringer? Som student på UiO har du mulighet til å supplere mastergraden med et Honours-sertifikat. Sertifikatet utgjør 20 studiepoeng, som du tar i tillegg til andre emner i mastergraden. Dette er en unik mulighet til å jobbe tverrfaglig, bygge nettverk og få nye perspektiver på eget fagfelt.