Fakta

Sted:
Oslo
Studietype:
Master, 5 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
300
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: MEROD
Poenggrenser 2024:
  • 38.30 (primær)
  • 56.40 (ordinær)
Studieplasser: 48
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 185713

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo

.

Om studiet

Kunnskap om kosthold og ernæring kan bidra til å løse noen av samfunnets største helseutfordringer. Som klinisk ernæringsfysiolog kan du jobbe på sykehus, innen forskning, i matvareindustrien og internasjonalt.

Studiet gir deg grunnleggende biologiske kunnskaper om menneskekroppen, med spesiell vekt på ernæring og kosthold. Du lærer å skille mellom hva som er fakta og hva som er myter om sunn mat. Du får innsikt i samfunnsforhold som påvirker hvilken mat vi spiser. I tillegg lærer du om sykdommer som har sin årsak i eller påvirkes av hva vi spiser.

For å kunne gi ernæringsbehandling til pasienter må du ha autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog. Studiet i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo kvalifiserer til slik autorisasjon.

Du er i relevant praksis under studiet

Som student vil du få mulighet til å delta i pasientbehandling på sykehus, såkalt klinisk praksis.

Du vil gjennom praksisen øve opp ferdigheter i å stille diagnoser og gi ernæringsbehandling til pasienter, selvsagt under veiledning fra kliniske ernæringsfysiologer som jobber ved sykehuset. I tillegg vil du ha praksis i kommunale tjenester, f.eks. i barnehager, frisklivsentraler, eldresentre og pleiehjem.

Tett kontakt med undervisere og veiledere

Dine undervisere på studiet er også forskere på avdeling for ernæringsvitenskap, som er et av de største og mest aktive forskningsmiljøene i Europa innenfor ernæring.

Gjennom hele studiet vil du ha nær kontakt med forskere og du vil lære om ulike forskningsmetoder og bli oppdatert på den nyeste forskningen. Du bruker ett år av studiet på masteroppgaven, som er en selvstendig, vitenskapelig oppgave du gjør i samarbeid med en forskergruppe.

Du kan studere i utlandet

Ernæringsstudiet har en utvekslingsavtale med Stellenbosch University i Sør-Afrika og Ghent University i Belgia.

Vi har et aktivt og sosialt studiemiljø

Ernæringsstudentenes fagutvalg (EFU) er en faglig og sosial forening for alle ernæringsstudentene på UiO. Styret i foreningen er ansvarlig for å arrangere årlige begivenheter som: aktivitetsdag, julebord, sommerfest, fagdager m.m. Dette er med på å skape tilhørighet og samhold på tvers av kullene.

Fagutvalget har også påvirkningskraft ved å delta i ulike råd og utvalg, og fungerer som bindeledd mellom studentene og studieledelsen.

Ernæringsstudentene driver tjenesten Mathjelpen som gir informasjon om ernæring til studenter og andre.

Jobb og videre studier

Kliniske ernæringsfysiologer kan ha mange roller innen ulike felt. Kliniske ernæringsfysiologer har en ledende rolle i utvikling av retningslinjer og prosedyrer i ernæringsbehandling ved sykehus og har spesialkompetanse som brukes ved kompliserte tilfeller i behandlingen.

Du kan arbeide i både privat og offentlig sektor, i helsepolitisk ledelse eller som selvstendig næringsdrivende.

Kliniske ernæringsfysiologer kan jobbe i kommunale helse- og omsorgstjenester med forebygging av livsstilssykdommer, i matvareindustri med å gjøre maten sunnere og mer bærekraftig eller i offentlige institusjoner hvor du har reell påvirkningskraft på politiske beslutninger som kan gi bedre og sunnere mat til alle. Du kan bli en aktør i samfunnsdebatten.

Du kan også fortsette innen forskning og bidra til å få frem mer kunnskap om hvordan kost og livsstil påvirker ulike sykdommer. Gjennom forskning og studier kan du oppnå en doktorgrad i ernæring.

Les mer om jobb og videre studier

Honours-sertifikat

Er du faglig ambisiøs? Det er mulig å supplere mastergraden med et honours-sertifikat på 20 studiepoeng. Du tar sertifikat samtidig med masteren.

Søknadsfrist er 15. oktober

For Honours certificate in Education for Sustainable Health (master`s supplement) er søknadsfristen 1. november.

- Jeg valgte klinisk ernæring fordi jeg lenge har hatt en stor interesse for menneskekroppen, trening og ernæring. Det å få innsikt i hvordan noe så hverdagslig som kosthold påvirker kroppen, både når det gjelder fysisk og psykisk helse og prestasjonsevne, er utrolig interessant.

Christian Lyckander

Undervisningsopplegg

Undervisning ved institusjonen

Alle utdanninger innen