Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen
27. november 2024.
Om studiet
Moderne teknologi er utenkelig uten matematikk, og med en mastergrad i matematikk vil du oppnå ettertraktet kompetanse som gjør deg i stand til å ta informerte beslutninger om nesten alle aspekter av det moderne samfunnet. Matematikk er også et av de mest fascinerende og vakre fagene å utforske i seg selv.
Hva lærer du?
Masterprogrammet i matematikk retter seg mot studenter med interesse for matematikk, som ønsker å kvalifisere seg for forskning, utvikling eller undervisning innen matematikk eller felt der matematikk er sentralt.
Med en mastergrad i matematikk vil du:
- ha inngående kunnskap om matematikk og kunne relatere abstrakte begreper og metoder til praktiske beregninger og bruksområder
- ha omfattende erfaring med å løse utfordringer og utvikle strategier for å kombinere ulike metoder
- ha innsikt i de viktigste strukturene i faget og kunne forklare grunnleggende teori
Spesialiseringer
Innen masterprogrammet i matematikk kan du velge mellom følgende spesialiseringer, som gjenspeiler forskningsgruppene i ren matematikk:
- Algebra: Et klassisk felt knyttet til studiet av polynomer i flere variabler.
- Algebraisk geometri: Et felt som kombinerer teknikker fra algebra, topologi, kompleks analyse og tallteori for å studere geometriske objekter som kurver, flater og høyere dimensjonale mangfoldigheter definert av polynomer.
- Matematisk analyse: Sentrale temaer inkluderer geometrisk funksjonsteori, approksimasjon og studiet av ulike funksjonsrom.
- Topologi: Studerer geometriske former som kurver, flater og høyere dimensjonale rom.
Studiehverdag
Matematisk institutt holder til i Realfagbygget på universitetets campus i sentrum. Du blir en del av et uformelt og inkluderende miljø med studenter og ansatte fra hele verden. Instituttet har en aktiv studentforening, Matematisk Fagutvalg, som arrangerer sosiale og faglige aktiviteter som bedriftskvelder, filmvisninger og spillkvelder.
Som masterstudent får du en fast skriveplass på lesesalen sammen med andre masterstudenter. Du jobber tett med en veileder som har ekspertise innen ditt spesialiseringsområde. Sammen velger dere tema for masteroppgaven og utarbeider en fremdriftsplan med viktige milepæler. I løpet av studiet tar du både obligatoriske og valgfrie emner, tilpasset din spesialisering.
Hva kan du jobbe som?
Matematisk kompetanse er svært etterspurt i arbeidsmarkedet, både i privat og offentlig sektor. Mastergraden kvalifiserer deg også for forskning, og du kan ta en doktorgrad hvis du ønsker å gå videre i akademia.
Du kan jobbe innen:
- telekommunikasjon og informatikk
- kunstig intelligens
- oljeindustrien
- ledelse, finans og forsikring
- risikoanalyse
- utdanning og forskning
- energisektoren